evapple
26. kvě 2017
1774 

Pouťové langoše

Tuhle dobrůtku mám spojenou s jarní poutí u dědy a babičky. Začali jsme u cukrové vaty, pak jízda na kolotoči, zastávka u perníkářky mamince pro barevné srdce, potom na houpačky, létající labutě a končili jsme u stánku s langoši. S láskou vzpomínám na zlatavou placku pomazanou česnekem, keččupem a notně posypanou sýrem. A taky na to křupnutí, stékající šťávičku po prstech a ten báječný pocit blížících se prázdnin. Takže nastupujte, prodloužená jízda do dětství začíná!

Na osm kousků budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 250–300 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíci cukru
  • olej na smažení
  • na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...

Jako první si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem, lžící mouky a zalijte mlékem (ideální ohřátého na „prst“, tedy příjemně teplého na dotek prstu).

Vše promíchejte. Droždí s cukrem se rozpustí a vytvoří mazlavou kašičku. Směs přikryjte ubrouskem a nechte chvíli odpočinout. Stačí deset minut. Jakmile se vytvoří bublinky, můžete směle pokračovat.

K takto připravenému kvásku přidejte zbytek mouky, mléka, osolte a vypracujte hladké těsto.

Dobře to jde v robotu, já jsem ale zastáncem staré dobré vařečky a síly paží (při této práci krásně vyrýsujete  paže do letních šatů). Hnětu tak dlouho, dokud nevzniknou bublinky a těsto se neodlepuje od vařečky. Mělo by být pružné, na dotek hladké a nelepivé.

Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí. Já ho ukládám do peřin nebo pod deku. Teplo a láska při hnětení se vám vrátí v podobě bochánku i velikosti fotbalového míče. 🙂

Ten vyklopte na pomoučený vál, vytvořte malé bochánky a dejte jim ještě 15 minut oddechu a rozkoukání.

Poté z nich vytvarujte, vyválejte nebo v ruce vytáhněte placky. Záleží jen na vás, jak velkou budou. Já mám ráda placku přes celý talíř, přítel preferuje menší kolečky, která si obloží jako koláčky.

Smažte na rozpáleném oleji dozlatova a křupava.

Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem či zakysanou smetanou. Nebo jako moje kamarádka:  povidly a strouhaným tvarohem.

#recepty_vyziva

Ty vypadaji tak dobre 🙂 ze se na ne snad o vikendu vrhnu 🙂 dekuju za inspiraci

26. kvě 2017

Dekuji za recept. Brzy ho zkusím🙂

26. kvě 2017

Vyborne... Dneska jsem googlila recept a našlo mi to tenhle tvuj. Už nikdy jiné dělat nebudu 😍

15. říj 2017

Mňam, to se mi sbíhají sliny. Dělávala je babička 🙂 škoda jen že teď nemůžu česnek když kojím 😂😕

13. led 2018
evapple
autor

@peacev zkus to bez něj. Znáš verzi se zakysanou smetanou a strouhaným sýrem? Moc dobroučké... 😍

13. led 2018

@evapple nee, neznám to zní super - díky! :-P

13. led 2018

Jsou super.

20. bře 2020
evapple
autor

To jsem ráda.

21. bře 2020

Začni psát komentář...

Odešli