evapple
4. pro 2017
1378 

Perníkové muffinky s překvapením + fotopostup

Miluju vláčný a voňavý perník. A protože jsem setsakra zmlsaná, tak se nespokojím jen tak s nějakou "dusivkou". Proto jsem si více než oblíbila následující muffinky. Jsou to takové roztomilé jednohubky, které v sobě skrývají jedno nečekané (ale neuvěřitelně lahodné) překvapení.

Na asi 20 kousků budeme potřebovat:

  • 280 gramů (2 hrnky) hladké mouky
  • 160 gramů (3/4 hrnku) cukru krupice
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 vajíčko
  • 120 mililitrů (1/2 hrnku) rostlinného oleje 120 ml (používám slunečnicový)
  • 120 mililitrů (1/2 hrnku) mléka
  • 1 polévková lžíce povidel
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • vypeckované sušené švestky (předem namočené do rumu nebo čaje)
  • krystalový cukr na posypání                 

Jdeme na to:

Alespoň hodinu předem si namočíme sušené švestky do rumu. Pokud budeme muffinky podávat i dětem, švestky naložíme do čaje. Je jen na vás, jestli sáhnete po ovocném nebo černém, záleží na chuti. Sušené švestky krásně nasají chuť rumu i horkého čaje a stanou se neuvěřitelně šťavnatými.

Dnes jsem dělala jen poloviční dávku na jeden plech, ale když nepůlím, pak jednu formu na muffinky naplním švestkami pro dospělé a druhou pro děti. Pak už to jen nepoplést při servírování – v tom případě si pomáhám tak, že muffinky s čajovými švestkami na závěr zdobím třeba bílou čokoládou, brusinkami, oříšky a podobně. Vy si jistě poradíte. Byla by škoda se ochudit o tu poctivou rumovou příchuť, to mi věřte!

A jdeme na samotné těsto. Je to tak jednoduché, že to zvládnou i děti. Klidně je přizvěte na pomoc. Pozor ale, ať neujídají švestky, pro jistotu jich naložte o něco víc.

Takže: ve velké míse smícháme všechny suroviny (kromě švestek – ty nasávají). Začínám těmi sypkými: moukou, cukrem, kakaem a práškem do perníku. Pak přidám pořádnou lžíci povidel a medu(nikdy je předtím nezapomenu ochutnat, co kdyby, že jo. Takže ve finále si raději připravte dvě lžíce povidel a medu).

Když už jsem u toho olizování:NIKDY nestrkejte do sklenice špinavou (ať už třeba jen od marmelády, cukru a podobně) nebo již olíznutou lžíci. „Infikovala“ by zbylý obsah a příště byste pod víčkem mohli najít plíseň. A to by byla velká škoda. Obzvlášť v případě domácí výroby: mě zásobila maminka a děda.

Potom do mísy klepneme jedno celé vajíčko, přilijeme olej a mléko. Kdo chce, ovoní těsto ještě citrónovou kůrou, skořicí, mletým hřebíčkem nebo jiným perníkovým kořením.

Formu na muffinky vyložíme papírovými košíčky a troubu předehřejeme na 180°C.

Do připravených košíčků dáme lžíci těsta (asi 1/3 košíčku).

Poté vložíme nasosanou švestku...

....kterou přikryjeme další lžící těsta. Košíčky by měly být naplněny asi do 3/4 – v troubě ještě povyskočí, tak ať vám neutečou.

Na závěr muffinky posypeme cukrem (nebo dozdobíme oříškem, čokoládou a podobně) a šup s nimi do rozpálené trouby.

Pečeme 20 minut. Propečenost vyzkoušíme zapíchnutím špejle nebo párátka. Když vyjdou zpátky čisté, máte hotovo.

Necháme vychladnout a pak se do nich pustíme.

Perníkovými muffinkami jsem pohostila mou kamarádku, pro kterou jsem tyhle neodolatelné rošťáky dozdobila Nutellou

A co vy? Máte raději "nahé" muffinky nebo s krémovou čepicí ve stylu "cupcake"? 

#recepty

Mnam! Me by zajimal ten krem nahore.. to urcite neni samotna nutela?

4. pro 2017
evapple
autor

@jiline1 až se trochu stydím Ti to napsat, ale nejsme v Prostřenu, tak to risknu: je to našlehané stejné množství másla a Nutelly. Když musíš, tak musíš. 🙂 Ať chutná.

4. pro 2017

@evapple pri dnesnich cenach masla to je spis luxusni zalezitost nez neco za co by ses mela stydet! Moc dekuji urcite vyzkouším!

4. pro 2017
evapple
autor

@jiline1 to si nemyslím. Ceny másla se pomalu vracejí zpátky. O víkendu jsem kupovala kostku za 36,90 Kč. Určitě dej potom vědět, jak vám chutnalo. 😘

4. pro 2017

@evapple tak upeceno a lepsi pernik jsem teda asi nejedla.. nemela jsem formu na mufiny tak jsem upekla v kulaté forme a svestky nahazela cik cak.. akorat mi teda prijde ze tam nejsou moc citit..

5. pro 2017
evapple
autor

@jiline1 klobouk dolů! Je parádní! Jak jsi vyřešila ten krém? Je to jen Nutella? Má hezký, pevný tvar...❤

5. pro 2017

@evapple diky moc uz je snedeny 😂 nutelly jsem mela tak leda špinavou sklenici takze mozna tak lzici, přihodila jsem k tomu par merci cokoladek a vyslehala s maslem a bylo to moc dobry určitě si recept zařadim mezi svoje oblibene❤

5. pro 2017

Začni psát komentář...

Odešli