evapple
12. črc 2017
1001 

Ovocný koláč s drobenkou - fotopostup + fígl navíc

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra/nemusí být/
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce celé
  • 60 g másla
  • podle potřeby přidat mléko (bilý jogurt nebo zakysanou smetanu)

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 celé vejce
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 80 g krupicového cukru
  • citronová kůra

Ovoce podle chuti

Drobenka:

  • 80-100 g másla
  • 100 hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Na vál prosijte mouku, přidejte kypřící prášek, sůl a oba druhy cukrů.

Citrón důkladně omyjte (i v případě, že použijete bio citorón) a přistrouhejte ke směsi jeho žlutou část. Pozor, ta bílá je hořká

Nakonec rozklepněte vajíčko a na kousky pokrájené máslo.

Vypracujte kompaktní těsto. Půjde to ztuha, chce trochu trpělivosti. Můžete si pomoci trochou mléka nebo zakysané smetany.

Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.

Mezitím vymíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a připravte ovoce.

Předehřejte si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a kulatou koláčovou formu vymažte máslem.

Vyndejte těsto z lednice a vyválejte do velikosti koláčové formy tak, aby přečuhovalo kraje. Půjde to ztuha, ale nic se neděje. Já si těsto vyválím do tloušťky cca půl centimetru a poté ho jako puzzle poskládám do formy. Nemusí vypadat jako ze žurnálu, stejně bude schované pod tvarohem a ovocem. 🙂

Než na těsto vylijete tvarohovou náplň, propíchejte ho na několika místech vidličkou. Na tvaroh poklaďte ovoce a koláč vložte do trouby.

Z mouky, cukrů a másla vypracujte drobenku. Nejlépe to jde rukama, což je ideální možnosti, jak zapojit děti.

Po dvaceti minutách pečení vyndejte koláč z trouby a štědře ho posypejte drobenkou. Je to fígl mojí maminky, díky kterému se drobenka hned ze začátku nerozteče a „nezabetonuje“ tak ovoce a tvaroh pod ní.

Koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi dvacet minut.

#recepty_vyziva

Začni psát komentář...

Odešli