Ovoce podle chuti
Na vál prosijte mouku, přidejte kypřící prášek, sůl a oba druhy cukrů.
Citrón důkladně omyjte (i v případě, že použijete bio citorón) a přistrouhejte ke směsi jeho žlutou část. Pozor, ta bílá je hořká!
Nakonec rozklepněte vajíčko a na kousky pokrájené máslo.
Vypracujte kompaktní těsto. Půjde to ztuha, chce trochu trpělivosti. Můžete si pomoci trochou mléka nebo zakysané smetany.
Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
Mezitím vymíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a připravte ovoce.
Předehřejte si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a kulatou koláčovou formu vymažte máslem.
Vyndejte těsto z lednice a vyválejte do velikosti koláčové formy tak, aby přečuhovalo kraje. Půjde to ztuha, ale nic se neděje. Já si těsto vyválím do tloušťky cca půl centimetru a poté ho jako puzzle poskládám do formy. Nemusí vypadat jako ze žurnálu, stejně bude schované pod tvarohem a ovocem. 🙂
Než na těsto vylijete tvarohovou náplň, propíchejte ho na několika místech vidličkou. Na tvaroh poklaďte ovoce a koláč vložte do trouby.
Z mouky, cukrů a másla vypracujte drobenku. Nejlépe to jde rukama, což je ideální možnosti, jak zapojit děti.
Po dvaceti minutách pečení vyndejte koláč z trouby a štědře ho posypejte drobenkou. Je to fígl mojí maminky, díky kterému se drobenka hned ze začátku nerozteče a „nezabetonuje“ tak ovoce a tvaroh pod ní.
Koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi dvacet minut.
Začni psát komentář...