Křehčí a šťavnatější řízky nesmaží ani ve Vídni. A to mohu posoudit z vlastní zkušenosti. Maso v jogurtové marinádě zkřehne, zjemní a zachová si neuvěřitelnou míru šťavnatosti. Smažením zase získá křupavou krustičku. Poprvé jsem takto připravené řízky jedla u své kamarádky Zdeničky a musím říct, že ji za to dodnes blahořečím. Vzpomenu si na ni pokaždé, když stojím nad pánví, ochutnávám první vzorek usmaženého kousku masa, po prstech mi stéká šťáva a já jen slastně mlčím a pozoruji tu zlatou krásu na sporáku.
Kuřecí prsa dobře omyjte a rozřízněte vodorovně na stejně vysoké plátky (cca 1 cm).
Nezáleží na velikosti, ale na tloušťce. Jen stejně vysoké řízky se dokonale promarinují a také se budou dobře smažit. Plátky masa nemusíte ani naklepávat, v marinádě rozleží a zjemní.
Osolte, opepřete a podle chuti i přidejte chilli nebo sušený česnek. Vše důkladně vetřete do masa a nechte chvíli stranou.
Mezitím jemně vymažte dno uzavíratelné krabičky lžící jogurtu a položte na něj první kousek masa. To potřete další lžící jogurt a položte další plátek a celý postup opakujte.
Maso by mělo být ze všech stran obalené v jogurtu. Nebojte se na závěr přidat ještě pár lžic. Masu to jen prospěje.
Misku přiklopte víkem a nechte marinovat v lednici minimálně hodinu, ideálně přes noc.
Druhý den vyndejte řízky z marinády, a tak jak jsou je obalujete pečlivě ve strouhance.
Zdenička si pomáhá tak, že nasype strouhanku do mikrotenového sáčku, poté do něj vloží maso a to se krásně obalí.
Obalené řízky vložte do rozpáleného oleje a smažte na mírném plameni z obou stran do zlatova.
Lehčí varianta představuje upečení obalených řízků v troubě.
Podávejte s bramborovou kaší s máslem nebo jen tak.
Moje milovaná Zdenička připravila tyto řízky jako nudličky a podávala jako chuťovku. Bez přílohy, jen tak na párátko a na chuť.
Vřele doporučuji.
Take miluji jen davam cerstvy cesnek,jogurt a vajicko.A maji velkou vyhodu ze se da delat z veproveho I hoveziho.
Začni psát komentář...
To zní chutně 👌