evapple
28. lis 2017
15678 

Hit letošních Vánoc: perníkový adventní kalendář

Chcete svým dětem zpříjemnit čekání na Vánoce? Pořiďte jim adventní kalendář. V obchodě najdete spoustu druhů nejrůznějších adventních kalendářů s rozličnou tématikou a náplní. Ta bývá, bohužel, většinou z nekvalitní čokolády, což není nic dobrého pro dospělé, natož pro malé nedočkavce. Co kdybyste jim letos kalendář vyrobily samy? Můžete je zapojit do jeho vytváření. Děti si ho pak budou vážit mnohem více než toho kupovaného. Navíc si užijete spoustu zábavy. Už jste slyšely o hitu letošních Vánoc: perníkovém adventním kalendáři?

Základ tvoří, jak jinak, perníkové těsto. Máte - li svůj oblíbený recept na měkké, medové a voňavé perníčky, postup znáte. Vy ostatní můžete zkusit recept mojí babičky Majky:

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce medu   
  • 400 gramů hladkémouky
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koriandr, hřebíček, fenykl - poměry jsou na vás, můžete ho koupit už namíchané)
  • 140 gramů cukru moučka
  • 100 gramů Hery(nebo 30 gramů kokosového oleje a 70 gramů másla)

Perníčky jsou spíše světlejší (což rozhodně neznemaná, že nejsou dobré, naopak) kdo chce tmavší, přidá do těsta asi 1 čajovou lžičku kakaa

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Utřeme cukr s vajíčky a tukem. Nejlepší bude, když tuto činnost svěříte výkonnému mixéru. Směs by měla být světlá, asi jako vanilkový pudink. Právě dokonalé vyšlehání je klíčem k těm nejnadýchanějším perníčkům.

Teprve pak přidáme perníkové koření, med a spojíme s vaječnou směsí. Kdyby vás napadlo přidat více medu (podle hesla „čím víc, tím líp“) dejte si ho raději do čaje. Více medu by z perníčků udělalo kámen (leda byste jimi pak chtěla ozdobit adventní věnec).

Nakonec přes sítko prosejte mouku se sodou a řádně zapracujte. Zdá se vám zbytečné špinit sítko? Chyba, hezky totiž načechrá mouku i samotné těsto.

To nechte v lednici odpočinout asi 30 minut, ale klidně i přes noc. Všechny chutě koření se hezky spojí, lepek v mouce se rozleží a pak se bude s těstem daleko lépe pracovat.

Druhý den z těsta odkrojte kousek, který vyválejte asi na 3 milimetrový plát a vykrajujte libovolné tvary. Tuhle část milují děti. Všude lítá mouka a odkrojky těsta, a báječně to tmelí rodinu. Ne to těsto, ale společné pečení.

Perníčky klademe na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut (horkovzduch, pokud máte plyn, uberte jednu minutu). Perníčky budou na dotek měkké a příjemně pružit.

Po zchladnoutí zdobte dle vlastní fantazie polevou.

Tu si buď koupíme (mají ji v každém větším obchodě – dokonce se zdobítky) nebo si připravíme domácí. Chce to pevnou ruku a trpělivost, ale výsledek stojí to za to.

Bílková poleva

  • 1 bílek
  •  150 až 200 gramů moučkového cukru
  • 1 kávová lžička citronové šťávy (může být koupená citronka)

Pokud použijeme citrón (nejlépe ten BIO) a vymačkejte z něho šťávu.

Moučkový cukr prosejte (ano, ano opět sítko v akci) – ale pozor: minimálně dvakrát!

Začněte s těmi 150 gramy, přidat můžete vždycky, ale ubrat ne.  Záleží na množství šťávy a velikosti bílku.

K cukru přidáme citrónovou šťávu, bílek a třeme asi 15 až 20 minut dotuha.

Kdo chce perníčky oživit barvou, přidá kapku potravinářského barviva.  

Nesnažte se práci ušetřit, žádný kuchyňský spotřebič neumíchá tak hladkou polevu jako vaše ruka.

Poleva by měla mít konzistenci asi jako těsto na palačinky. Je-li řídká, přidejte moučkový cukr. Naopak, pokud je moc hustá, nařeďte ji troškou citronové šťávy.

Ideální konzistenci poznáte tak, že párátkem kápnete trochu polevy na talířek. Když kapka drží tvar a nestéká, máte hotovo.

Stále tápete, jak by měl takový perníkový adventní kalendář vypadat? Našla jsem pro vás ty nejkrásnější inpirace. V kurzu je i zdobení lentilkami, bonbony anebo cukrovým zdobením.

Přeji příjmné tvoření a budu ráda, když mi pochlubíte svými výtvory. 

Zdroje inspirace:

Topcerepty.cz, Fler.cz,Munic.cz,de.123rf.com a Dailystyle.cz

#recepty_vyziva #volny_cas #handmade #zabava

My dělali perníkové adventní kalendáře loni 🙂

28. lis 2017
evapple
autor

@marketa_sob ty jsou boží! 😍

28. lis 2017

@evapple děkuji ❤

29. lis 2017

já dělala loni a letos zase. Ale dělám jen hvězdičky a jednodušše nazdobím. A mají to v pytlíku.

29. lis 2017

Začni psát komentář...

Odešli