evapple
12. črc 2017
1697 

Boží sýrové krekry ze 4 ingrediencí

Kouzlo těchto krekrů spočívá ve dvou ingrediencích. Díky máslu se samy rozpadají na jazyku a bohatá chuť sýra jim zase dodá na vláčnosti. Milují je dospělí, a především děti, které se rády zapojí do jejich jednoduché přípravy. Už po první várce rovnou zaděláte na dvojnásobnou dávku. Tak jsou dobré!

Uvedenými gramážemi se nemusíte řídit. Klidně požijte jen testovací vzorek se 100 gramy. Vtip je v tom, že hmotnost všech surovin je vždy stejná. Z vlastní zkušenosti mám odzkoušeno, že jedno vajíčko vystačí až do 500 gramů. Poté použijte vejce dvě. Ano, u nás doma zadělávám těsto rovnou z půl kila. 

Suroviny

    250 g másla pokojové teploty, nakrájeného na plátky (nebo Hery)

    250 g hladké mouky

    250 g strouhaného tvrdého sýra (pro děti je výborná jemná dobrá je Gouda, pro dospělé výraznější Cheddar)

    1 vajíčko

    1 lžíce sušené směsi kořenové zeleniny alá Vegeta (volitelné)

Postup

Na vál prosejte mouku, vytvořte v ní důlek a do něj nasypejte strouhaný sýr.

Do vzniklého hnízda klepněte i vajíčko a přidejte i plátky másla. Kdo chce, může ještě dochutit lžící Vegety bez soli. Záleží na typu sýra a jeho chuťovém charakteru.

Konečky prstů začněte jemně pracovávat jednotlivé suroviny. Pak se do toho opřete vší silou a uhněťte kompaktní těsto ve tvaru koule.

Tu dejte alespoň na hodinu do lednice. Všechny chutě se spojí a také se vám bude s těstem lépe pracovat.

Vyložte si plechy na pečení papírem nebo pečicí fólií a předehřejte troubu na 180°C.

Z odpočinutého těsta vyválejte plát silný asi půl centimetru a pomocí vykrajovátka vypíchněte libovolné tvary a přeneste je na plech.

Při této příležitosti skvěle zabavíte děti. Dnes byla na pečení sama, a tak jsem zvolila jen jednoduché kolečko se zvlněným okrajem.

Plné plechy vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut, do zlaté barvy.

Nechte vychladnout a podávejte.

#recepty_vyziva

Jsou skvělé, dělám taky 🙂 Mám stejný recept až na to, že vůbec nedávám vejce. Olizujeme se až za ušima 🙂

12. črc 2017
evapple
autor

Vážně, bez vejce? To musím vyzkoušet taky - bála bych se, že se mi těsto bude rozpadat pod rukama 🙂 Díky za tip 🙏

12. črc 2017

Juuu mňam 🙂

12. črc 2017

@evapple To zpracování je dřina, ale jednou jsem to dala robotovi a už to ani jinak nedělám 🙂

12. črc 2017
evapple
autor

@janinho to musíš mít super výkonného pomocníka 😀

12. črc 2017

Wau, to vypadá super 🙂. O víkendu jedeme ke švagrové, tak to vyzkouším.

12. črc 2017
evapple
autor

@tonna tak pak dej vědět, jak jsi dopadla. Jen malé varování: všem, kdo je ochutnali na nich vznikla závislost 😍

12. črc 2017

@evapple Tak to, abych je udělala aspoň z kila mouky, má hrozně žravý děti 😀

12. črc 2017

Vypadá to jako výborná chuťovka k vínku. Zkusím je o víkendu upéct. Díky za recept ☺.

14. črc 2017

Začni psát komentář...

Odešli