denikzaslouzilemamy
5. říj 2024
58 

Skořicovojablečné rolky

Tak konečně přidávám slíbený recept na jablečno-skořicové rolky. Snad se Vám povedou a budou chutnat 🙂

K podzimu patří u nás hlavně pečení a všechno co voní po skořici, dýni a vanilce. A tak jsem letos oprášila klasický recept na skořicové rolky a doplnila je vanilkou a jablíčky. Snad víc podzimní kombinace už ani být nemůže! A pokud se i Vy do receptu pustíte, zaručuji Vám, že to u Vás doma bude vonět jako v té nejkouzelnější kavárně.

Dovolím si doplnit, že pokud se na klasické těsto necítíte, ale přesto skořicové rolky milujete, můžete použít hotové těsto. Já nejčastěji kupuji v Lidlu to jejich kynuté a vždycky se krásně povedou. I naposledy jsem po něm sáhla, když jsme byly všechny nemocné a nebyla síla na celý recept. Jen dejte méně náplně. Vůbec se za to nestyďte, těsto je krásně vláčné a nadýchané a rolky byly báječné i tak!

SUROVINY NA TĚSTO:

  • 250 ml teplého mléka
  • 2.5 lžíce aktivního droždí nebo 0.5 kostky
  • 60g  cukru
  • 80 g změklého másla
  • 2 velká  vejce
  • 400-440 g hladké mouky(můžete použít přímo na kynutá těsta-např. Babiččina volba)
  • 0.5 lžičky soli

NÁPLŇ:

  • 2 jablka nakrájená na drobné kostičky-ideální jsou kyselejší Granny smith, ale použít můžete jakákoliv;
  • 110 g třtinového cukru
  • 40 g obyč cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžičku vanilkové esence

POLEVA:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 200 g krémového sýru typu Philadelphia nebo mascarpone
  • 50 ml javorového sirupu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

A jdeme na to! 🙂

* Pokud nemáte mixér, který těsto uhněte, nebojte se. Vyhrňte si rukávy a zvládnete to hravě i rukama.

1. V míse stojanového mixéru vybaveného hákem na těsto smíchejte mléko, droždí a hnědý cukr. Necháme 5-10 minut uležet, dokud navrchu nevzniknou bublinky. Přidejte máslo, vejce, sůl a začínáme přidávat postupně mouku a zapracovávat. Nejprve zhruba polovinu a přidáváme dokud těsto přestane lepit a není řídké. Pomocí háku na těsto míchejte, dokud se mouka zcela nezapracuje, asi 4–5 minut. Pokud se těsto stále lepí, přidejte další trochu mouky.

2. Mísu zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte při pokojové teplotě 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Jablíčka oloupejte a pokrájejte na kousky. Můžete je vložit do sítka, aby z nich odkapala šťáva.

4. Dále smícháme náplň. V misce smíchejte hnědý cukr, máslo, obyč cukr, vanilku a skořici. Zapékací mísu o rozměrech 30x20 cm  vymažte máslem.

5. Těsto promáčkněte a vyválejte na lehce pomoučněnou plochu, abyste vytvořili velký obdélník o rozměrech asi 30 x 45 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme směs másla, cukru, skořice a vanilky. Nasypeme na jablka. A teď budeme zavinovat.

- Začněte dlouhým okrajem a těsto zaviňte pevně na špalek. Ostrým nožem nebo nití nakrájíme cca na 12 rolek. Rolky vložte do připraveného pekáčku. Zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 20-30 minut kynout.

6. Předehřejte troubu na 180° C. Rolky pečte 25 až 30 minut nebo do zlatohnědé barvy.

7. Mezitím si udělejte polevu. Rozpuštěné máslo přidejte do mísy se smetanovým sýrem zašlehejte s cukrem, javorovým sirupem, vanilkou a špetkou soli. Rolky potřete polevou dokud jsou ještě teplé, poleva se do nich vsákne a jsou naprosto božské! 

POZNÁMKY:

PŘIPRAVTE SI ŠNEKY DOPŘEDU:

Připravte rolky podle kroku 5. Nenechte ale rolky kynout při pokojové teplotě. Rolky přikryjte fólií a dejte do lednice (přes noc). Až budete připraveni k pečení, vyjměte rolky z lednice 30 minut před pečením a pečte podle pokynů.

PŘÍPRAVA A ZMRAZENÍ: Srolujte rolky a zmrazte až na 3 měsíce. Rolky rozmrazujte přes noc v lednici nebo venku po dobu několika hodin. Po rozmrazení pečte podle návodu. 

PEČENÍ A ZMRAZENÍ: Rolky upečte podle návodu a nechte úplně vychladnout. Přendejte do dózy vhodné do mrazáku a zmrazte až na 3 měsíce. Před podáváním rozmrazte při pokojové teplotě a zahřejte před podáváním. 

#podzimnipeceni #podzimnirecepty#skoricoverolky #jablka

Začni psát komentář...

Odešli