40 / 49
    cuket78
    autor

    300g hladké mouky
    špetka soli
    150ml mléka
    15g droždí
    30g másla
    1 žloutek
    1 polévková lžíce cukru

    Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou,  zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

    Náplň:

    60g másla
    5 lžic krupicového cukru
    3 rovné lžičky skořice

    Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.

    Z těsta vyválíme co nejtenší placku a nápň rozetřeme tak, aby byla na celé ploše.



     Placku zavineme do hada a nakrájíme ho na plátky cikcak ve tvaru trojúhelníků. V nejširším bodě cca 5 cm, v nejužím tak 1 cm.Postupným experimentováním jsem zjistila, že je lepší placku rozkrojit vertikálně napůl a pak jí zamotat do dvou dlouhých a úzkých šneků. Ty pak krájet na trojúhelníčky. Rolky jsou pak menší a úhlednější.

    Jednotlivé dílky vezmeme a posadíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby širokou základnou seděly na papíře a nejužší část měly směrem ke stropu (viz obrázek vlevo). Pak každý kousek promáčkneme směrem dolů - vnitřek šneka trochu vyleze po stranách ven.

    Troubu nastavíme na 160°C a než se rozehřeje, necháme rolky na plechu kynout. Poté pečeme 15-20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

    27. zář 2015
    Komentář byl odstraněný
    27. zář 2015