collette
15. říj 2020
882 

Nehnětený máslový toustový chléb - recept

Protože občas něco peču podle anglických nebo amerických receptů z netu a nebaví mě přepočítávat jednotky, tak jsem si pořídila sadu „cups and spoons“ odměrek. Vzhledem k tomu, že jsem si recept přivezla z Anglie, tak je množství surovin také v cups a spoons, nebyla potřeba převádět na gramy. Tady budou přepočty jednoduché, 1 cup je 250 ml. A protože 1 tbsp (tablespoon) by se v ml odměřovalo fakt blbě, prostě použijte běžnou polévkovou lžíci.

  • 3 cups (750 ml) hladké pšeničné mouky 
  • ½ tbsp (rovná polévková) cukru
  • ½ tbsp (rovná polévková) soli
  • 1 sáček droždí (na ½ kg mouky) – používám Dr. Oetker, je to nejpraktičtější a mám s ním nejlepší zkušenosti, ale jde to samozřejmě i s čerstvým
  • 1,5 cups (375 ml) vlažné vody
  • 30 g rozpuštěného másla – to jediné jsem si převedla, protože ¼ stick už není takový šlágr, ale ani to nevážím, naše obaly na másle mají ty 50g značky, tak prostě dám ukrojím půlku a kousíček

V míse promíchám suché suroviny, udělám důlek, vliju vodu a na ni máslo a promíchám (nejvíc se mi osvědčilo míchání rukojetí, tedy druhou stranou velké vařečky) tak, aby byla všechna mouka mokrá. Vznikne mazlavé těsto.

Dám pod fólii kynout, když je teplo, tak normálně, když je zima tak na židli k topení. Nechám kynout cca 90 minut. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobek a bude vypadat (jak já říkám) jako obličej po pravých neštovicích, zvrásněné, sem tam dírka po bublině.

Když se blíží konec prvního kynutí, vymažu si poctivě máslem formu. Používám tuto. Má nepřilnavou úpravu a na toto množství surovin je úplně akorát. Dá se použít i silikon, ale hůř drží tvar a chléb je pak u středu širší než u krajů a mám pocit, že se i nerovnoměrně peče.

Když je těsto nakynuté, silikonovou stěrkou ho odtáhnu dokola od kraje a pak ho stěrkou překládám od kraje ke středu, tak tři kolečka, až se mi líbí, jak vypadá. Vyklopím do formy, v prstech si rozetřu trošku másla (těsto je dost lepivé) a rovnoměrně těsto roztáhnu po dně formy. 

Dám znovu kynout. Přikrývám utěrkou, ale nejdřív přes formu postavím mřížku, na které v závěru chléb chladne. Těsto je jemné a občas se mi stalo, že i váha utěrky ho tlačila dolů a chléb pak neudělal krásný oblouček na vršku. Když je těsto usazené, zapínám troubu. Nejvíc se mi osvědčilo 190 na horkovzduch, umístění někde mezi spodní třetinou a polovinou výšky trouby. Zapínám ji takhle brzo, aby se teplota ustálila.

Kyne asi 40 minut. Při tomto množství a této formě po stranách vykyne téměř na okraj formy a uprostřed se vyboulí mírně nad. Tentokrát bude vršek v podstatě hladký. Nesmí překynout, jinak poteče kolem, může se při přesunu do trouby propadnout.

Dám do trouby a peču asi 40 minut. Po cca 5 minutách stáhnu teplotu na 175. Správně upečený chléb má zlatou barvu, tvrdou kůrku a při poklepání na střed zní dutě. 

Chléb vytáhnu z trouby a pak máte dvě možnosti: pomažete vršek máslem a budete mít na pohled nádhernou lesklou zlatou kůrku, ale bude měkká, nebo nepomažete a budete mít kůrku sice matnou, ale krásně křupavou.

Tento na obrázku dole pekl Kuba sám a je bez potření máslem. Ten v úvodu článku je potřený.

Hned vyklopím a nechám chladnout na mřížce (tato konkrétní je z nouze ctnost, je to rošt z mikrovlnky s grilem, nedám na ni dopustit).

Tak si nechte chutnat😊

Zrovna včera jsem také pekla toustový chleba a mám fajn tip - osvědčilo se mi při kynutí ve formě nasadit na fotmu s těstem koupací čepici😆 jednak je tam prostor na kynutí a vytvoření obloučku a navíc je na něj pěkně vidět 😊

30. říj 2020

@osicenka 👍 jednu doma mám... používal ji manžel do sprchy, aby si nenamočil elektrody na hlavě... ten, až to uvidí, tak se bude smát tak, že mu z křídel budou lítat peříčka😂
asi jeden upečeme 24. prosince... a budou bílé Vánoce❤️

30. říj 2020

@collette věřím, že ho to pobaví i tam nahoře 😅😊 taky doufám, že budou letos bílé 🙂

31. říj 2020

@osicenka rozhodla jsem se tuto techniku aplikovat i chléb kvasový🙂

1. lis 2020

@collette super😀👏

2. lis 2020

@osicenka moc netleskej, vidělas', jak dopadl?😂

2. lis 2020

@collette ano😅🤣nevadí, taky se mi něco podobného stalo😀

3. lis 2020

Začni psát komentář...

Odešli