Jak a kdy zavádět lepek
Jako prevenci proti celiakii se doporučuje zavádět lepek mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte. Riziko rozvoje celiakie se dále snižuje, pokud je dítě v době zavedení lepku ještě kojeno. Dřívější zavedení lepku jednoznačně zvyšuje riziko rozvoje celiakie u dítěte. Dopady zavedení lepku po 7. měsíci věku nejsou takto jednoznačně stanoveny, mírně zvýšené riziko celiakie může být podle některých odborníků dáno i jinými vlivy, např. větším množstvím lepku podávaným při zavádění lepku do stravy u starších kojenců. Jak zavádět lepek do stravy kojenců? Lepek je obsažen v pšenici, žitu a ječmeni a v potravinách z nich vyrobených. Kojenci tedy můžete podat např.: instantní kojenecké obilné kaše obsahující lepek, mléčnou krupicovou kaši nebo krupici zavařenou do zeleninových příkrmů,jíšku z hladké mouky do zeleninových příkrmů, piškoty – kromě mouky a cukru obsahují také celá vejce, na které může být dítě alergické, proto je doporučujeme podávat až ve chvíli, kdy dítě bez problémů snáší vaječný žloutek v zeleninových příkrmech. Důležité je podávat příkrmy obsahující lepek dítěti zpočátku v malém množství, např. přidat pouze lžičku instantní kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše. Většina příkrmů podávaných u nás na začátku přikrmování je bezlepkových a obiloviny obsahující lepek je budou pouze doplňovat. Běžnou součástí stravy by se obiloviny obsahující lepek měly stát až zhruba od 8. až 9. měsíce, kdy dítě začíná dostávat běžné pečivo a těstoviny. Od tohoto věku je vhodné zahrnovat potraviny obsahující lepek pravidelně do jídelníčku dítěte, aby se mohly případné příznaky celiakie plně projevit. To umožní správně celiakii diagnostikovat a včas zahájit léčbu, tedy bezlepkovou dietu.