1 / 30
    Máslový mazanec
    batul
    autor

    Máslový mazanec

    1 kostka čerstvého droždí
    250 ml vlažného mléka
    160g krupicového cukru
    500 g hladké mouky + 250 g pšeničné celozrné
    špetka soli
    1 lžička nastrouhané kůry z bicitronu
    špetka skořice, zázvoru, muškátového oříšku, trocha vanilkových zrníček
    1 celé vejce a 2 žloutky + 1na potření
    200 g másla+ na potření
    hrst sekaných mandlí a hrst předem namočených rozinek v rumu

    Uděláme kvásek z drždí, lžíce mouky, cukru a pár lžic mléka a necháme ho vzejít. V míse smícháme všechny suché ingredience (krom mandlí a rozinek), přidáme kvásek, vejce, mléko, rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Necháme 2 hodiny pod utěrkou kynout. Uděláme jeden/dva/ více malých mazance, dáme je na plech vyložený pečícím papírem ještě 30 min dokynout, pak ozdobíme mandlemi a potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody. Pečeme v zapařené troubě zprutka při 200 st. 5-10 min, oak ztlumíme na 160 st. a pečeme dalších 30-40 min. Po upečení potřeme ještě horké rozpuštěným máslem.

    2. dub 2015