ZIMNÍ DESATERO PRO ZDRAVÍ (podle tradiční čínské medicíny):
1. ~Z~p~o~m~a~l~í~m~e~
2. Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo = čepice přes uši, teplé dlouhé svetry přes záda a teplé ponožky.
3. Tepelně upravené potraviny, živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy.
4. Různé druhy fazolí jsou druhým pilířem zimní stravy.
5. Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.
6. Zahřátí pomůže svařené víno s anýzem, hřebíčkem a skořicí.
7. Dlouhé zimní večery můžeme dobře využít k přípravě vývarů na posílení.
8. Zařazujeme více mořské řasy a miso pastu - slaná chuť ve své zdravé přirozené podobě posiluje ledviny.
9. Čas strávený doma s blízkými se nám v budoucnu vrátí.
10. ~O~d~p~o~č~í~v~á~m~e~