@dashasi recept mám od @edeltraut a tímto za něj moc děkuji
1l mléka kravského nebo kozího mléka (neupravené z mlékomatu nebo koupené na farmě)
1/4 čajové lžičky kys. citrónové (u kravského stačí i trošku méně)
bylinky, sůl, koření atd. na ochucení
Mléko přivedeme na bod varu a odstavíme, přidáme kyselinu a zamícháme. Mléko se začne ihned srážet. Rozmělníme "zrno" např metličkou a nalijeme přes plátýnko (nejlepší je látková plena) do sítka a zatížíme a necháme vystydnout. Syrovátku nemusíme vylévat, je velmi zdravá emoticon. V případě, že chceme sýr ochutit, tak před přelitím přidáme bylinky. Pro nasolení naložit tak na hodinu do solné lázně (já nedělám, případně si dosolím na talíři)
@babettaboo Hlavně, že chutná 🙂. Já už se nemůžu dočkat, až zase budu mít kozí mléko a čerstvé bylinky 🙂. Konečně jsem se naučila kváskový chléb, tak budou mňamózní snídaně 😀
@edeltraut tyjo já tomu kozimu nějak nemůžu neustále přijít na chut :-/ a to se snažím celkem často znovu ochutnavat 😅 překonával strach a kvasek mi má dovézt ségra tak snad mi nechcipne 😅
@babettaboo Ono dost záleží na mléce a také mi nechutná každá příchuť 🙂. Takový pažitkový, co chutná všem okolo mi "navaluje" 😀. Kvásek už zdárně žije cca měsíc, tak snad už nic nepodělám 😀
moc děkuji 🙂 musím vyzkoušet
Mňam,to vypadá dobře - můžu poprosit o recept 🙂 děkuji