Vyrobit si domácí mýdlo není tak těžké, jak si většina lidí myslí. Ručně vyrobené mýdlo je milým dárkem a pokud je chcete někomu věnovat k blížícím se Vánocům, je třeba se do výroby pustit nyní. Máme pro vás recept na mýdlo s přídavkem kozího mléka.
foto: Pixabay.com
Mýdla z kozího mléka jsou vhodná pro všechny druhy pleti, včetně té dětské. Tradičně se používají u ekzematiků a lidí se suchou kůží. Protože pomalu končí sezóna kozího mléka, vyrobte si mýdlo do zásoby. Kozí mléko seženete třeba na farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy a lokálních potravin.
Pro výrobu cca 650g kozího mýdla budeme potřebovat:
Doporučuji nakupovat suroviny přes e-shopy specializující se na potřeby pro výrobu domácí kosmetiky. Dnes se již dají sehnat přímo sady pro začínající mýdlaře. V takové sadě obvykle naleznete právě suroviny z našeho receptu (vyjma kozího mléka).
Olivový olej používám v kvalitě pomace, je méně aromatický. Extrakt z grepových jader prodlužuje trvanlivost mýdla asi na jeden rok. Bez něho spotřebujte mýdlo do 5 měsíců.
Všechny suroviny je třeba vážit co nejpřesněji. Budeme také potřebovat kuchyňský teploměr, tyčový mixér a formu, do které mýdlo odlijeme. Pro uvedené množství je dobrá forma na biskupský chlebíček vystlaná pečícím papírem. Také můžete použít jakékoli silikonové pečící formy.
Před začátkem výroby vvyžeňte z kuchyně děti a domácí mazlíčky. Budeme pracovat s hydroxidem, který je žíravý a dráždivý při vdechnutí. Buďte proto opatrní a větrejte.
1. Navážíme si 343g destilované vody a 131g hydroxidu sodného (každé zvlášť). Poté opatrně nasypeme hydroxid do vody. Nikdy ne naopak, snadno bychom se tak mohli potřísnit žíravinou!!! Hydroxid zamícháme. Dojde k reakci, při které se roztok zahřeje na vysokou teplotu (přes 90°C) a uvolní se dráždivé páry. Tento krok doporučuji dělat u otevřeného okna a zadržet dech. Mísu s roztokem nechte u okna, dokud nezchladne na cca 30°C.
2. Mezitím, co nám chladne roztok hydroxidu, navážíme si oleje a mléko.
3. Olivový, kokosový a palmový olej v hrnci rozpustíme a necháme zchladnout na cca 30°C.
4. Z rozpuštěných olejů odebereme pár lžic do hrnku a rozmícháme v něm 0,5g grepového extraktu. Vrátíme zpět do hrnce.
5. 51g kozího mléka zahřejeme v hrnci na cca 30°C.
6. Ve chvíli, kdy máme všechny složky (roztok hydroxidu, mléko a oleje) zhruba stejně teplé (cca 30°C), můžeme přistoupit k míchání. Nejprve vlijeme hydroxid do kozího mléka.
7.Připravíme si tyčový mixér do hrnce s oleji a za stáleho míchání pomalu vléváme hydroxid s kozím mlékem. Hmota začne brzy houstnout.
8. Mícháme dokud není hmota hladká a hutná (asi jako hustší puding). Poté můžeme přelít do formy, pomůžeme si stěrkou a povrch uhladíme. Mýdlo necháme ve formě 24 hodin na teplém místě.
9. Po 24 hodinách by měla být hmota dostatečně tuhá. Vyklopíme mýdlo z formy a nařežeme ho na jednotlivé kusy. Mýdla si naskládáme na tác, kde budou cca 6 týdnů zrát. Podkládám je špejlemi, aby k nim mohl vzduch ze všech stran.
Po 6 týdnech můžeme mýdla pěkně zabalit a věnovat nebo sami použít.
Už jste zkusili vyrobit vlastní mýdlo? Pochlubte se v komentářích.
Začni psát komentář...