antmi
22. zář 2017
606 

Suché ruce, opruzený zadeček? Vyrobte si s námi domácí měsíčkovou mast!

Pomalu končí sezóna měsíčku lékařského, sklízíme poslední čerstvé květy, a to je dobrý čas pro jejich zpracování do masti. Pokud máte rádi přírodní mazání, je dnešní článek přesně pro vás.

Měsíček lékařský je krásná a nenáročná bylinka. Jeho květy rozsvítí každý záhon, a ještě k tomu je léčivý. Dá se užívat vnitřně, jako čaj (1 lžička sušených květů na hrnek), na problémy jater, žlučníku, gynekologické obtíže. Nezapomeňte si proto nasušit jeho květy do zásoby. Nejúčinnější jsou prý ty oranžové - no mně bohužel letos vykvetly jen samé žluté.

Dnes ale budeme vyrábět mast, která je vhodná na suchou pokožku, rozpraskané ruce i paty, popáleniny, omrzliny, vyrážky a opruzeniny. Prostě takové domácí zlato! Já vyrábím raději malá množství a pokud dojde, ze sušených květů mohu kdykoli udělat další.

Na malý kelímek masti  (cca 80g) budeme potřebovat:

Měsíček lékařský - hrst

Kokosový olej - 2 opravdu velké lžíce

Lanolin - čajová lžička

Měsíček je dobré sbírat během dne, kdy má květy otevřené a oschlé od rosy. Já stříhám květy se stonky, jako kdybych si je chtěla dát do malé vázy - stačí tak 4-5. Nebo můžete použít sušený měsíček, který koupíte v lékárnách nebo obchodech s bylinkami a zdravou výživou.

Dále potřebujeme nějaký základ masti. Tradiční je sádlo, ale pozor! U sádla je důležitá kvalita. Mělo by se používat nesolené tzv. vnitřní sádlo z dobře krmeného prasete. To je sádlo, které se nachází okolo vnitřních orgánu prasete. Takové sádlo je opravdu dobré, ale je velice těžké ho sehnat. Já proto používám kokosový olej v biokvalitě. Seženete ho ve zdravé výživě nebo i v supermarketech.

U kokosového oleje musíme trošku vylepšit konzistenci, proto přidáme ještě lžičku jiného tuku. Ráda používám lanolin, což je tuk z vlny ovcí. Ten se mi hodně osvědčil na synovy opruzeniny a moje bolavé bradavky. Seženete ho v lékárnách (vážený do kelímku) nebo v e-shopech. Pokud chcete mast vláčnější, můžete přidat lžičku mandlového oleje. Ten je také skvělý, zvlhčuje a zvláčňuje pokožku.

Suroviny máme, jdeme na to!

Postup:

1. Měsíček si nasekáme na drobno. Krájíme květy, listy i stonky - potřebujeme cca hrst. Je dobré, pokud bylinka nepřijde do styku s kovem. Já používám keramický nůž.

2. V nádobě si rozpustíme kokosový tuk (nebo sádlo). Dávám 2 lžíce, opravdu hooodně vrchovaté.

3. Přidáme lžičku lanolinu. Vše rozpustíme a vypneme plotýnku.

4. Vsypeme hrst pokrájeného měsíčku. Od této chvíle již nepoužívám kovové lžíce.

5. Zamícháme, lžící trochu podrtíme a necháme do druhého dne zatuhnout. Skladujeme přikryté na chladnějším místě, třeba ve spíži.

6. Máme ztuhlou směs. Já ji do druhého dne pravidelně promíchávám pokaždé, když jdu okolo. (Jde to i bez toho, ale je to moc příjemná činnost =))

7. Druhý den si mast opět rozehřejeme a rozmícháme. Připravíme si čistý, umytý kelímek (já používám skleničku od jogurtu), musí být suchý. Mast do něj přecedíme přes jemné sítko nebo gázu. Tím zvýšíme její trvanlivost. Kusy čerstvého měsíčku by v masti mohly plesnivět. Bylinku vymačkejte, jinak v ní zůstane dost tuku, o který se zbytečně připravíte.

                               (Pokud u toho fotíte, potřebujete k tomu i manžela =))

8. Nechte ztuhnout a mastička je připravená k použití! Osobně doporučuji spotřebovat do 2 měsíců od výroby. Skladujte při teplotě do 24°, jinak vám bude kokosový olej tát a mastička bude příliš řídká. Já, pokud ji déle nepotřebuji, ji mám v lednici.

Na podrážděné zadečky ideál! Podělte se s námi o svoje zkušenosti s výrobou nebo používáním měsíčkové masti.

Foto: autorka

#zdravi_nemoci #handmade

Na měsíčkovou mast nedám dopustit, je to výborná věc. Vyrábím ji každý rok a to z domácího sádla. Mohu jedině doporučit. Používala jsem ji i preventivně proti opruzeninám, když byl syn malý. A nyní používám na téměř každé poranění, protože podporuje hojení. Skladuji v lednici.

1. říj 2017

Začni psát komentář...

Odešli