Cuketová sezóna pomalu končí a pokud, jako já, spotřebováváte poslední zásoby plodů, zkuste něco nového. Už jste měli plněné zapečené cukety ve vegetariánské verzi? Že ne? Tak vyzkoušejte a uvidíte, že i bez masa je to dobrota!
Na 4 porce budeme potřebovat:
A takto postupujeme:
1. Kroupy si musíme připravit dopředu. Propláchneme je ve studené vodě a namočíme asi ve dvojnásobku vody, nejlépe přes noc nebo alespoň 6 hodin dopředu. Pak vodu osolíme (cca půl lžičky soli) a uvaříme je doměkka.
Namočení krup zlepšuje jejich stravitelnost a zkracuje dobu varu. Vaříme ve vodě, v které jsme namáčeli.
2. Cukety rozřízneme podélně napůl a vydlabeme vnitřek. Nejlépe to jde asi lžící. Vydlabanou dužinu dáme do mísy a osolíme (cca lžička soli), promícháme. Také vydlabané půlky cuket posolíme. Necháme odpočinout, aby cuketa pustila vodu.
3. Mezitím si nakrájíme cibuli na hrubo, oloupeme česnek a pokrájíme rajčata na kostky. Z vydlabané dužiny cuket slijeme a vymačkáme vodu a pokud je třeba, také pokrájíme. Cuketa se téměř rozvaří, takže není třeba mít to nějak extra úhledné, jen pokrájejte příliš velké kusy.
4. Asi dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi (střední teplota) a orestujeme cibulku. Až začne růžovět, přidáme prolisované stroužky česneku, lžičku koriandru a červenou papriku (1-2 lžičky). Ještě dvě minutky necháme rozvonět koření. Ne moc dlouho, paprika a česnek by mohly zhořknout.
Tip: Můžete již přidat i pepř a sůl, je to chuťově i lepší, dát je již nyní. Já ale z náplně odebírám i pro svého ročního syna, takže solím a pepřím až poté.
5. Přidáme rajčata a vydlabané vnitřky cuket. Zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme 10 minut dusit. Rajčata i cuketa pustí dost vody, není třeba podlévat.
6. Po deseti minutách vmícháme uvařené kroupy a necháme již bez poklice dusit ještě 5 minut společně. Náplň se nám tak trochu zahustí. Zároveň si zapneme troubu na 180°.
Pokud nám u krup po uvaření zbyla voda, slejeme ji a přidáme jen kroupy. Rajčata i cuketa pustily již vody dost, tak ať to nemáme moc tekuté.
7. Zatím si poloviny cuket osušíme od vody, kterou vypotily. Nejlepší je na to asi papírová utěrka. Pak cukety potřeme trochou olivového oleje a připravíme si je na plech.
8. Po 5 minutách je náplň připravena. Já v tuto chvíli odebírám porci pro batole bokem, solím a pepřím. Ochutnejte a dokořeňte si, jak je libo.
9. Naplňte cukety. Navrch posypte oblíbeným sýrem, dobrý určitě bude parmezán nebo gouda, ale marná by nemusela být ani niva. Já dnes zvolila rozdrobené lahůdkové tofu.
Já mám cukety méně plné, protože část náplně snědl syn. Vy je budete mít s hezkým kopečkem . =)
10. Cukety dáme péct do rozehřáté trouby (180°). Pečeme, dokud nebudou "lodičky" měkké - nejlépe se to zkouší špičatou špejlí. U mě to tentokrát trvalo asi 40 minut - záleží na velikosti a stáří cukety a na tom, jak moc jste je vydlabali.
11. Konzumujeme! Jako příloha je dobrý zeleninový salát nebo, pro vydatnější verzi, vařené brambory. Dobrou chuť!
foto: autorka
Začni psát komentář...