anna_studentka
23. únor 2016
1183 

GAPS – STRUČNÝ POPIS JEDNOTLIVÝCH FÁZÍ DIETY

Dieta je úplně popsána v knize od Natasha Campbel-McBride: Syndróm trávenia a psychológie (v češtině dosud nevyšlo, je možné si ji přečíst i v originále: GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME), doplňkově na webu: http://zivakultura.cz/

Jednotlivé fáze rozepsány zde: http://zivakultura.cz/uvodni-dieta/

K tomu pro ujasnění je dobrý tento článek: http://zivakultura.cz/2012/06/syndrom-zvysene-propustnosti-streva/

Zkráceně výtažek z zivakultura.cz:

Úvodní dieta má za úkol zaléčit a zacelit střevní stěnu a tím odstartovat celý proces léčby. Většina GAPS pacientů má velice špatné zažívání, ať už mají či nemají s tím spojené problémy. Pomocí GAPS diety se střevo vyčistí od staré vlákniny a dalších nepotřebných látek, které mohou střevo dráždit. Střevní stěna se obnovuje tím, že staré a opotřebované enterocyty jsou, dá se říci odřené a je potřeba je nahradit novými. Aby se tak stalo, musí být vaše střevo velice dobře živené pomoci látek, které obsahují amino kyseliny, želatinu, glukosaminy, tuky, vitamíny a minerály, což jsou jednoduše řečeno látky, ze kterých se vnitřní stěna vašeho střeva skládá. Tato buněčná výměna je více méně řízena zdravými bakteriemi, které žijí na vnitřní stěně vašeho střeva. Bez těchto bakterií je léčba nemožná.

Úvodní dieta GAPS je velice bohatá na všechny výše zmíněné faktory, tak potřebné k samotné léčbě.

Pro lidi bez vážných zažívacích obtíží je úvodní dieta také důležitá, ale mohou ji zvládnout za pár týdnů. Ale i tak je důležité si jí projít. Jinak se může stát, že se pořádně neodstartuje proces léčení a může to vést k problémům v budoucnosti.

    Úvodní dieta se skládá ze šesti fází. Tyto fáze jsou nesmírně důležité pro pacienty trpícími potravinovými alergiemi a jinak se projevujícími typickými příznaky. Během ní nastává největší detoxifikace organismu od špatných bakterií. Díky postupnému přidávání potravin mají střeva čas se rychle zahojit a lépe začnou akceptovat i potraviny, které jinak netolerovaly.

1.FÁZE

Základem jsou kvalitní masové a rybí vývary (hlavní lék), dále dobře uvařená zelenina ze seznamu povolených potravin, vařené maso, mořská sůl, 1-2 lžičky šťávy kysaného zelí denně, čaj z čerstvé máty, zázvoru či heřmánku, trochu medu.

Patří zde i kvalitní probiotika, velmi zvolna nasazovaná, plná dávka 15-20miliard živých bakterií na dospělého člověka/den

Dále detoxikační koupele

2.FÁZE

Vše z první fáze

Žloutek, později i celé vajíčko (bílek vždy tepelně upravený), domácí přepuštěné máslo, dušené maso a zelenina, fermentovaná ryba, čerstvé bylinky

3.FÁZE

Zralé avokádo, Dýňové palačinky, fermentovaná zelenina (celá, předtím šťáva z kys.zelí), míchaná vajíčka (na hodně tuku).

4.FÁZE

Pečené a grilované maso, za studena lisovaný olivový olej, zeleninový čerstvě vymačkaný džus, bez dužiny, „chléb“ z mletých ořechů nebo kokosové mouky

5.FÁZE

Loupaná vařená jablka, syrová zelenina (první salátová okurka, měkké části zelí, pak mrkev, rajče, cibuli…), ovocný čerstvě vymačkaný džus

6.FÁZE

Oloupané syrové jablko, domácí pečené produkty na plné gaps, ostatní syrové ovoce na gaps

Vždy by jídlo mělo obsahovat hodně kvalitních živočišných tuků, k hlavním jídlům by měl být vývar (alespoň na zapití) a probiotické kultury v podobě kvašených výrobků či probiotik.

Z jedné fáze do druhé je možné přejít, až jsou potraviny dobře tolerovány (indikátorem je vaše bolest břicha a změny ve stolici).

Úvodní dietou je možné projít za pár týdnů, pro těžké pacienty i pár měsíců. Vše je individuální.

Začni psát komentář...

Odešli