anetka9
8. led 2021
1899 

Náš boj s novorozeneckou žloutenkou, bohužel ne s tou běžnou

Víte, co je krevní faktor? Rh+ a Rh-? Já věděla, že existují a že mám faktor negativní (ten méně častý) a musím si dát pozor, abych po každém těhotenství (i po tom nepovedeném) dostala jakousi injekci. Ale rozhodně jsem nevěděla, že kvůli tomu může být moje dítě zesláblé a hladové.

Obecně může nastat problém, tzv. Rh konflikt, a to když matka rh negativní porodí dítě rh pozitivní. V nejhorších případech může dojít až k poškození mozku dítěte. U nás díkybohu (snad) k ničemu takovému nedošlo. Problém pak vzniká kojením - matka předává v mléku dítěti látky, které urychlují rozpad červených krvinek, dítě má pak zvýšený bilirubin a všechny klasické “příznaky” jako u běžné novorozenecké žloutenky. Jen bilirubin stále neklesá, ale tím jak je dítě den ode dne starší, se zvětšují limity na to, kdy je to již hraniční a ohrožující hodnota.

Ale začnu od začátku. Už na porodním boxu se syn nechtěl přisát, později ani na pokoji. Ihned mi dali kloboučky na kojení, ale ani tak se nepřisál, resp. přisál, nic neteklo, tak to hned vzdal. Čili jsem byla ráda, že se spustilo alespoň mlezivo, ale na mléko jsem mohla zapomenout. Ládovala jsem se tedy homeopatikama, pila tři litry tekutin denně. Z porodnice jsem odcházela s tím, že syn je plně na umělém mléku (UM). Doma jsem to s pomocí kojících čajů a odsávačky zvládla a mléko se spustilo, přes klouboučky si syn něco vzal. Nicméně ještě zpět k pobytu v porodnici. Třetí den se malému začaly zvyšovat hodnoty bilirubinu, nakonec si ho odnesli na fototerapii - svícení pod modrým světlem. Vzhledem k tomu, že jsem nekojila, tam zůstal bez přerušení a mé přítomnosti celé jedno odpoledne a noc. Ráno po odběrech hodnoty klesly a pak nás pustili domů. Bohužel jsme se tam druhý den museli opět vrátit a celou noc byl zase na svícení. Jak jsem psala výše, doma se nám pak povedlo nějak se sladit a UM jsem mohla vyřadit a ze syna bylo plně kojené dítě. A já měla radost, že mu mohu dát to nejlepší pro něj. Ze začátku bylo vše v podstatě normální, jen měl neustále na ručičce modřinky, jak mu pořád brali krev. Bilirubin lehce pomalu stoupal, ale tím jak byl syn starší, se “povolené” hodnoty posouvaly.

Takto to šlo celé šestinedělí. Jenže ke konci už se syn v noci budil co hodinu a půl a další hodinu byl na prsech. Pokud samo mléko neteklo, pustil se a brečel nebo zkusil sát a usínal. Musela jsem ho u toho budit a snažila jsem se, aby se aspoň trochu najedl. Za hodinku a půl nanovo a takto celou noc. Přes den to bylo lepší, to vydržel hodiny dvě. Zoufale jsem se snažila na internetu najít nějaké informace, neustále jsem jen četla, že je to normální, že kojení není jednoduché, že musím vydržet, že mám kojit na požádání, zkoušela jsem různé polohy, různé kloboučky i bez kloboučků...až jsem jednou narazila na informace ohledně převařování (ve skutečnosti je to spíše pasterizace, protože nesmí dojít k bodu varu) mateřského mléka. Rozhodla jsem se, že to zkusím. A tady nastal další problém. Vzhledem k tomu, že tvorba mléka reaguje na poptávku a syn nebyl schopný vytáhnout mléka více, ustálila se mi tvorba na cca 40ml. Víc jsem prostě na jedno odsátí nedala. Syna jsme krmili stříkačkou přes prst, aby si neodvykl na prso. Tím, že to dostal naservírované bez práce, toho najednou vypil fakt hodně, ale moje tělo prostě nebylo schopno takové množství mléka vyprodukovat. A to ani přes opět nasazené kojící čaje, homeopatika a odsávání.

V tomto momentu manželova mamka volala své známé pediatričce (bydlíme v jiném městě, takže k ní syn chodit nemůže), která se ihned sama zeptala, zda nemáme odlišné rh faktory. S kladnou odpovědí následně sama přesně popsala chování syna, aniž bychom ji něco říkali. Chudinka byl tak zesláblý, že nedokázal pořádně z prsa sát, a tak měl pořád hlad. A já mu pořád dávala mléko, kterým přijal další, pro něj v tuto chvíli, špatné látky a jeho problém se zvětšoval. Začarovaný kruh. Jediné možnosti tedy byly převařovat, dokrmovat UM a doufat, že pak se zase rozjede laktace na plno nebo přejít na UM. Po tomto zjištění a týdnu nespání jsem byla na zhroucení. Nedokážu nakrmit vlastního syna, trpí několik týdnů hladem, musí se trápit..všechny podobné věci se mi honily hlavou. Nedalo se nic dělat. Musela jsem se sebrat a situaci řešit. Dala jsem mu tedy dávku UM a potom spinkal 4 hodiny v kuse. Bylo mi ho fakt líto. Několik týdnů mít hlad a nemoci si o to nějak říci, aby rodiče pochopili. 

Když se teď podívám zpětně na fotky, syn byl opravdu hodně oranžový a vyhublý (nicméně v tabulkách byl až do 6.týdne v normě). Pro mě to bylo moje krásný malý miminko (nutno dodat, že syn má snědší pleť po mně, takže ani po odeznění žloutenky se z něj nestalo růžové miminko). Toto je fotka z doby, kdy mu byl jeden měsíc.

Rozhodnutí ukončit kojení a přejít na umělé mléko bylo to nejlepší možné řešení. Najednou tu bylo šťastné najedené miminko, které se budilo jednou za 4 hodiny, a šťastná maminka. Syn krásně začal pomalu nabírat váhu a přestával být oranžový. Do 14 dnů už neměl žluté ani bělmo v očích. Zpětně mě mrzí, že jsme období šestinedělí vlastně vůbec nebyli spolu. Pořád mi říkali, všude to psali, dávejte ho na světlo, to brzy odezní. A tak jsem syna nakrmila (no..nakrmila..) a “odevzdala” do postýlky u okna, celých šest týdnů. Žádné ležení, mazlení, poznávání se...to mě opravdu velmi mrzí.

Škoda, že mi žádný doktor neřekl, že ta vysoká čísla můžou být odlišnými faktory a kojením, škoda, že mě nikdo neupozornil na to, že se to může srovnat podáváním UM, škoda, že o tom na internetu moc nenarazíte (pokud přímo nevyhledáváte pojmy jako kojení ve spojení s rh faktorem), škoda, že na tuto variantu žloutenky neupozorňují už v porodnici. Tak třeba alespoň tenhle článek někomu ve stejné situaci pomůže.

Děkuji že jste dočetly/i až sem.

P.S. Tady je syn ve třech měsících, myslím, že rozdíl je znatelný a nebylo to jen věkem🙃

Diky za rozšíření obzoru!!! St se vam oběma dari a to tuleni ještě doženete 😘

8. led 2021

Zvládli jste to! Moc poučný příběh. To, co je s rozdílnými Rh faktory před porodem jsem věděpa, ale to po porodu v souvislosti s kojením je pro mě nova informace.. děkuji za rozšíření obzorů!

8. led 2021
anetka9
autor

@ekulka
@zvedavka_1 holky díky moc🙂 právě jsem si říkala, že by to někomu mohlo pomoci nebo minimálně by si to mohl zapamatovat do budoucna🙂

8. led 2021

No ty jo!!!! Dcera se mi narodila s Rh - a je mi ji už teď líto, nám v budoucnu podekuje 🥺

8. led 2021

No taky mam rh- a maly +. Zloutenku teda nemel, ale problemy s kojenim silene, nesal, netvorilo se pak mliko a to jsem ho mela nonstop u sebe, jedla a pila kde co a stejne nic...

8. led 2021

Děkuji za článek, měly jsme to úplně stejně teď ti začínám chápat proč to nešlo. doufám že některé kojomatky konečně pochopí že ne vždy to lenost matky nekojit a dát raději flašku ...

8. led 2021

Tak to je celkem známá věc s těmi faktory. Já jsem -, syn + a žloutenku měl festovní....ale kojení úplně v pohodě.

8. led 2021

@anetka9 Super, ze jste nakonec nasli nekoho, kdo dobre poradil. 😍 👍 Skoda, ze tuhle informaci neposkytli uz v porodnici. 🙈

8. led 2021
anetka9
autor

@missskaaa noo..je to trošku omezení no..ale zas na netu jsem pak našla i maminky rh- s dětma rh+ a bylo to v pořádku. Tak třeba to taky bude její případ🙂

8. led 2021
anetka9
autor

@any2any jooo🙂 nooo se dívím, že to neříkají v porodnici, když vidí, že jsem rh- a syn +

8. led 2021

@anetka9 já mám rh-,syn rh+.kojit jsem nezvládla.nepřisál se,já hodiny a hodiny proseděla s odsávačkou.od narození je víceméně na um,žloutenku měl taky vysokou.narozený o měsíc dřív,v porodnici se týden svítil.tohle jsem taky netušila.díky za rozšíření obzorů.malej je krásnej.ať je vám už jen fajn.

8. led 2021

Já mám Rh- a obě děti + a s kojením u nás problém nebyl,až v šesti týdnech u malé únava,spánek,nechuť k jídlu,takže nemocnice a transfúze krve..syn měl žloutenku tak silnou,že byl 21 dní po porodu neustále pod "světlem",měl několik infuzí a 3 transfuze..chvíli jsem teda musela odstříkávat protože jsem ho nesměla vytahovat ani na kojení,ale zvládli jsme to a 24 den od porodu jsme šli domů

8. led 2021

Tý jo, mám - a obě děti +. Koukám, že jsem měla stěstí, obě kojené bez problémů a na žloutenku malému pomohlo jedno odpoledne u okna.

8. led 2021
anetka9
autor

@bessinka to je jak u nás a teda týdenní svícení...uf, super, že jste to zvládli🙂

8. led 2021
anetka9
autor

@nelinkaaaaa ježiš, to je fakt šílený:( hrozný, co dokáže nějakej faktor...smekám, že jsi to zvládla🙂

8. led 2021
anetka9
autor

@majca16 tak to máš velikou kliku🙂

8. led 2021

Já jsem toto řešila se synem v roce 2014 a tehdy tu byla hodně propracovaná Wiki, kde jsem všechny tyto informace našla už v porodnici a pořádně mě to vyděsilo. Ale ustálí jsme to, během pár týdnů synovi žloutenka zmizela a já kojila. Pamatuju si, že mu dávali nějaký lék na lžičce, i doma jsme mu to dávali. Zajímavé, že druhý syn měl taky RH+ a problém nebyl.
No a do třetice dcera chuděrka po mě zdědila RH-, takže to jednou bude možná řešit u svých dětí :(
Každopádně cenná osvěta, díky!

8. led 2021
anetka9
autor

@antoinet To je ale náhodou dobrý, žes to věděla dopředu🙂 A to zas ani nevím já, že na to existuje nějakej lék na lžičce..to bych taky brala🙂

8. led 2021

@anetka9 já se úplně vidím, jak tam sedím vyděšená na posteli a držím dítě pod světlem s těma brejličkama (světlo bylo na pokoji, ale on tam nechtěl být v postýlce) a brečím, jaký je chudáček, kterýmu se může poškodit mozek...fuj, hormony prvorodičky. Je dobře, že situace má řešení 🙂 Klidně bych volila UM, bez váhání, kdyby bylo třeba.

8. led 2021
anetka9
autor

@antoinet já ho ani na pokoji mít právě nemohla..ono možná líp, kdyby brečel a já ho nemohla vzít:( Ale měla jsem, co dělat, když mi v pět oznámili, že má hodnoty vysoký, ať se rozloučím a že jde na sesternu pod světlo, musela jsem se kousat do tváře, aby se nerozbulela. Kdžy nás z domu volali, že máme přijet zpět, to jsem normálně hodinu řvala a teprve pak jsem byla schopná ho vzít a dojet tam zpět..:( takže joooo, UM byla fakt záchrana, škoda, že jsem to nevěděla hned

8. led 2021

@anetka9 ojoj :( Ale mámy zvládnou vše a hlavně, že to dobře dopadlo 🙂

8. led 2021
anetka9
autor

@antoinet přesně<3

8. led 2021

@anetka9 děkuji za tento článek úplně vidím nás u obou synů a oba skončili na UM a já se obvinivala že nejsem schopna je nakrmit

8. led 2021
anetka9
autor

@fouskovi <3 teď už víš, že jsi udělala maximum a UM byla nakonec dobrá volba🙂

8. led 2021

Take to slysim prvne, teda tu souvislost rh faktoru a kojeni 😯 Ja jsem Rh- obe dcery Rh+ obe jsem v klidu kojila do vic jak pul roku (druha dokonce po ACS). Prvni teda zloutenku mela ale nijak silnou.
Uf hele dulezity je, ze jste to zmakly 😘

9. led 2021

@anetka9 ano už teď to vím a moc dobře jak jsme každé kojení bojovali jak dlouho byli zluti

9. led 2021

Moc děkuji za článek, moje dcera se narodila s Rh-, musím si to do budoucna zapamatovat..

9. led 2021

@anetka9 uf, je dobre, ze jste nakonec prisli na to, jak si poradit. K tomu proc ti to v porodnici nerekli, me napada, jak jsem prave v porodnici s ditetem pod svetlem a rozdilnymi faktory i skupinami, hledala vsechny ty informace, ve vsech mne dostupnych jazycich Tehdy jsem se docetla k tomu, ze i kdyz kojeni muze zloutenku zhorsovat, tak prestat kojit je potreba spis jen ve vyjimecnych pripadech. Podle vseho teda v tom vasem. Takze asi proto to rovnou nerikaji, aby nevydesili spoustu matek, kterych se to tykat nebude. A sobe urcite taky nevycitej, ze jste na UM presli pozde, ono proste samo o sobe zloutenka, rozdilne faktory ani kojeni po hodine duvod k nekojeni neni, takze si myslim ze driv nez z tech stoupajicich hodnot a neprospivani jste to proste poznat ani nemohli.

10. led 2021
anetka9
autor

@malytlustyhroch taky je to mozne no:( chapu, ze nechteji desit a ze to jde i s kojenim🙂 nam ta znama pediatricka rikala,ze se kloni k variante odstrikat, prevarit a dokrmit a ze pak az to klesne, tak se klasicky vratit ke kojeni, jenze ja mela mlika malo a neslo mi to nicim zvednout, takze vetsinu “davky” by stejne mel UM a navic vlastne ani ve dvou mesisich se poradne nakojit neumel, tak jsme to vzali radikalneji, ale jsem za to rada, pak hned krasne pribral a spinkal🙂

10. led 2021

@anetka9 Anet, přiznám se, že nic takového jsem nikdy neslyšela a ani nečetla a to pracuju jako laborantka na hematologii a transfuzce. Asi to není moc časté, tak se o tom nemluví. 🤷 Každopádně tys to všechno zvládla, malej je krásnej a zdravej a to je nejdůležitější. 😊

14. led 2021
anetka9
autor

@janca209 noo asi neni no, je to ale zvlastni🙂 jsem rada, ze jsme to zvladli, dekuju🙂

14. led 2021

Páni 😳 tak to jsou pro mě zase úplně nové informace a moc ti za tento článek děkuji 🍀 myslím, že by si to zde měly přečíst všechny maminky, protože podle mě je to dost důležité vzhledem k tomu, že se to v porodnici a možná ani od většiny pediatrů člověk nedozví. Já mám také rh - a dcera to zdědila po mě takže tuhle informaci si musím do budoucna pamatovat kdyby jednou měla takový problém u svých dětí. Když nad tím tam přemýšlím tak například tchýně má také rh - a oba své syny, tedy mého manžela a švagra, nemohla kojit a také měli žloutenku, švagr hodně silnou a vůbec nepřibíral a samozřejmě oba rh + 🤔

14. led 2021
anetka9
autor

@hasara33 dekuji za pozitivni odezvu🙂 jako ono je totiz mozny, ze to ma vetsi vliv nez si spolecnost/doktori pripousti a treba to mohlo za vice nekojenych deti..preci jen , v minulosti nebylo zvykem to kojeni nejak extra resit, bud to slo nbeo neslo, malo mleka se reklo a jelo se na mleko.

14. led 2021

@anetka9 to je dost pravděpodobné 🤔 ono celkově je ten rh faktor - dost zvláštní věc nejenom proto, že je vzácnější, ale i například v tom, že když se matce s rh + narodí dítě s rh - tak se nic neděje, není to problém, ale v opačném případě to problém je a nebýt moderní medicíny tak je to vcelku velký problém a ani doktoři a vědci se nemohou shodnout proč tomu tak je 🤷‍♀️ Dokonce jsem někde četla konspirační teorii, že lidé s rh - zdědili geny předků, kteří přišli z jiné planety 🙈🙈😅

14. led 2021
anetka9
autor

@hasara33 to je fakt zvláštní, že opačně nic no🙂 Ježiš, tak to doufám, že ne:D já nechci být odjinud, já na to nevěřím:D

14. led 2021

@anetka9 hele tady je ten článek tak se na to kdyžtak mrkni, celkem zajímavé 😁😁🩸
https://eurozpravy.cz/magazin/255476-tajemstvi-...

14. led 2021

Mám také Rh-, všichni tři synové Rh+. Výrazný problém byl jen u prvního, asi podobný, nevím. Podařilo se mi to vyřešit tak, že jsem odhodila kloboučky, nutila syna se snažit něco vysát (aby se co nejvíce stimulovala tvorba UM) a pak vždy dokrmila UM. Postupně jsme během 14 dnů poměr upravovali a nakonec UM zcela odbourali, syn zesílil a naučil se sát a pak už bylo po problému (v jeho snad 2 měsících(?), už je to dlouho, tak nevím přesně). Zkusím si k tomuto problému dohledat něco odborného, abych to líp pochopila (tady v tom článku není vlastně napsané nic moc, jen že tam může být nějaká souvislost) a porovnala s naší situací, jestli to tímto tedy mohlo být. Další synové ale takový problém neměli, tak nevím.

15. led 2021
anetka9
autor

@verdos kloboucky jsem se snazila odbourat za to sestinedeli nekolikrat, nikdy se nepovedlo, odmital se proste prisat a kdyz nahodou, tak se hned pustil, takze to by byl rovnou jenom na UM no. Jinak nejsem lekar a nechtela jsem treba napsat neco medicinsky spatne, takze jsem zadny odborny terminy a clanky a tak nevyhledavala a nepouzivala. Ale treba na netu neco najdes primo od lekaru nebo tak🙂

15. led 2021

@hasara33 Není na tom nic zvláštního. 😀 Zjednodušeně řečeno záleží jestli má nebo nemá člověk přítomný antigen D, pokud má je Rh+, pokud nemá je Rh-. U Rh - tedy není možné aby se tvořily protilátky proti antigenu, který nemá. A že je Rh+ častější je v podstatě proto, protože Rh+ jsou lidé s genotypy DD a Dd, zatímco Rh- negativní pouze dd, záleží co dítě zdědí po rodičích.

15. led 2021

Tak ja mam Rh-, čtyři děti maji + po manželovi a se zloutenkou ani kojenim zadny problem. Poslední dcera je minusova po me a taktez zloutenka v pohode.
To svagrová co má rh+ mela obrovske problemy u 2vou detí ze 3. Prý nejaka inkompalitita nejakych složek krevnich skupin se skupinou O+

15. led 2021
anetka9
autor

@rubika to mas stesti🙂 ale uz tu nektere psaly,ze u nich dobry, ono se to asi nemusi projevit automaticky u kazdeho🙂 jinak to je taky zvlastni, ze zas jeste krevni skupiny a s nima problem

15. led 2021

@anetka9 Ono totiž je u těch krevních skupin nějak více (je více podtypů nebo tak něco, jestli si to dobře pamatuju) takže možná, že to nebude o tom (jen) rh faktoru, ale celkově nějaká inkopatibilita čehokoliv takového v krvi (?). Až budu mít čas, tak zkusím něco pohledat, momentálně mám jiné priority a nejmladší má 5 let a další dítě není v plánu, tak to úplně nehoří, abych to hned hledala :D.

15. led 2021
anetka9
autor

@verdos to by taky mohlo byt, my mame jeste ke vsemu vsichni nulku no, chlap a dite pozitivni, ja negativni. Jooo to chapu:D ja mam zatim jedno, ale davam si na cas..:D

15. led 2021

Díky za tvoji (věřím že těžkou) zkušenost! Nechápu, jak to, že vás na to nikdo neupozornil, však se ten Rh faktor nezjišťuje jen tak pro srandu. O injekcích po porodu vím, ale určitě lékaři musí vědět, že se s tím váží i jiné možné komplikace...no mohli vám tohle všechno ušetřit. Každopádně, je skvělý, že jste to nakonec takhle krásně zvládli a syn je fakt fešák ❤️

25. led 2021
anetka9
autor

@miskamed taky si rikam, ze aspon nejake upozorneni mohli dat. A dekuju🙂

25. led 2021

Strašně strašně děkuji za tenhle článek ! Právě ležíme 6den v nemocnici a malý je na světýlku. Když byl na jeden den vybraný opět mu hodnoty vyrostly dokonce o 120! . Takže opět pod světlo že včera na dnešek klesly pod světlem z 290na 243 což je prý stále málo. Musí být stále pod světlem.
A až dnes se někdo zmínil o krevních skupinách. Unas nejde o různý Rh faktor ale o to že já jsem 0 a on A. Takže i rozdílné krevní skupiny v případě že maminka má 0 je riziko.
No já naštěstí už včera na internetu našla i možnost převařování mlicka , toho mám opravdu dost, odsaji až 2x víc než on má dostat. A navrhla jsem to doktorce . Ona souhlasila. Tak zítra uvidíme co a jak. Kdyby nepomohlo převařování tak se vrhne na UM . Sice bych si moc přála kojit ale ne za cenu abych broučkovi ublížila . Takže raději odstrikat a přehrát nebo um než mít nemocné dítě.
Vážně veliké díky za tento článek a teď se jdu vrhnout na komentáře a zkušenosti které jsou tady od ostatních maminek co třeba prožily nebo prožívají to co já s naším malým Vojtíškem ❤️❤️🍀🍀

26. led 2021
anetka9
autor

@basko206 to jsem rada, ze jsem ti mohla dodat trochu podpory🙂 doufam, ze vam prevareni pomuze, to mu chudinka fakt veliky hodnoty :( tak snad se vse da co nejdriv do poradku a budete moct jit domu🙂 drzim palce🙂

26. led 2021

@anetka9 děkuji 😊 dám v budoucnu vědět jak jsme dopadli 😊

26. led 2021

Nápisů naš doufám konec boje ,
Po 6 dnech od porodu. Došlo k nástupu prevarovani mlicka . Byla by škoda dávat hned UM , když já mám mlicka dost. A ... Po prvním dni kdy byl na fototerapii i se prevarovalo mlíčko šel ke mě na pokoj s klesající hodnotou která byla 194. Další den se jen prevarovalo mlíčko a po 24hodinach hodnoty 192 . Zde nastává zlom našeho čekání a to cesta domů . Nejen za tatínkem, který kvůli pandemii malého viděl jen 2hodiny ale kvůli dceři která nás oba neviděla už 8 dní a bylo velmi kruté vědět a prožívat muka bez ní (2.5roku)
To nejdokonalejší shledání s rodinou nikdy nezapomenu a přiznám se , moje želví slzy zatopili celý domov. Doma jsme už déle než den, malého sledují každou vteřinu zda mi nežloutne . Ale manžel mě ujišťuje že mě pochyby jsou zbytecné. Já mám stále strach že se budeme muset vrátit a vše prožívat znovu. Ale pevně věřím a doufám že vše bude v pořádku a my se jako rodina už nikdy nerozdelime

29. led 2021
anetka9
autor

@basko206 ta fotka❤️ Snad to bude klesat i dale🙂 a doma taky prevarujes teda?🙂

29. led 2021

@anetka9 no dávám 2x denně umělý 2x převařeným a 4 x kojim. Postupně úvěru umělé mléko , potom opět postupně převařené . A budeme plné kojit. Pevně doufám že vše dopadne dobře ❤️❤️❤️ ale podle mě víc takových článků kde maminky chytí nadejim já myslela že fototerapie zmůže vše ale není to tak v pár případech , kde jsme bohužel byli i my i vy .

29. led 2021
anetka9
autor

@basko206 Někdy nepomáhá no:( Ale skvělé, jak bojujete, to bude za chvíli už lepší🙂 tak držím palce dál🙂

29. led 2021

@anetka9 děkujeme ❤️❤️

29. led 2021

S tou krví a žloutenkou je to trošku složitější.....Dalším problémem je pokud má matka krevní skupinu 0 a dítě po otci krevní skupinu A, B, AB ....

8. únor 2021
anetka9
autor

@ileni no ja mam 0, ale syn taky, jen ja negativni a on pozitivni

8. únor 2021

@anetka9 ano. Já jen říkám, že je tam více věcí, ktere to způsobují...nejen Rh faktor...

8. únor 2021

Ahoj, diky za tenhle článek..!! Já se totiž v R 2030 šíleně trápila, nakonec jsme skončili se synem v 6tydnech v nemocnici s vysokou žloutenkou ( z nemocnice nás normálně pustili a pediatr nic neřekl... A po 6 nedělí bilirubin 200.. Hned nás hnali na krev a že je to nebezpečný, proč jsem nic nikomu neřekla, že má ještě žloutenku já asi tak věděla, že to je špatně, myslela jsem si, že je to normální.. Plá s námi v nemocnici dělali hokusy pokusy, jeden den kojte, druhý den ne, každý den odběry, teď zase můžete kojit a teď zase ne.... A žloutenka vždy při kojení stoupla a při um klesla a takhle furt dokola... Pak mi řekli, že kojit můžu ale musíme docházet ob den na odběry... Ty trvaly vždy tak 20min než našly zilu, něco pro matku po 6 nedělí, takže jsem se na kojení vyprdla a byl klid, spokojený dítě i matka..
Malej byl taky hubenej při kojení a nepribiral a najednou bylo vše, tak jak má být.... Kdybych to věděla dříve!!

7. srp 2023
7. srp 2023
anetka9
autor

@andyksandy ahoj, tos mela takovy podobny no, toho trapeni, nikdo ti nic vlastne nerekne…taky me mrzi, ze jsem si to nejak nesrovnala driv nebo ze mi to nekdo nerekl, protoze ac by teda malej nebyl kojenej, tak bychom ale oba byli bez stresu a v pohode

7. srp 2023

Začni psát komentář...

Odešli