anetka1701
14. únor 2017
363 

Maminky, prosím... ukažte svým dětem, jak moc důležité je studovat.

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč je v naší zemi tolik lidí se základním vzděláním? A jak se to vůbec stane? Mysleli jste si, že se jedná převážně o lidi ze sociálně vyloučených oblastí? Že vzdělání chybí hlavně tam, kde jsou i rodiče pouze s vychozenou základní školou? Tak v tom případě je článek určen hlavně pro vás. 

Pracuji jako personalista. Čtení životopisů a pohyb na pracovních webech a profesních sociálních sítí je pro mne denním chlebem. Obsazuji celkem široké spektrum pozic, ale pohybuji se v oblasti s velkou koncentrací fabrik a výrobních závodů, kde hledám pracovníky od dělníků, přes strojaře, mistry výroby, asistentky, koordinátory, ale i vedoucí výroby nebo jiné pozice TOP managementu. Díky této práci přijdu do styku s obrovským množstvím lidí z různých sociálních oblastí a různého vzdělání.

Těch lidí s kolonkou základního vzdělání je tolik! Je to neuvěřitelné - mladí, šikovní a chytří lidé, kolikrát s bohatou praxí ve výrobních závodech, sedí naproti mně při pohovoru a já koukám do životopisu a vyplněného osobního dotazníku, kde je, většinou trošku stydlivě, křížek v kolonce vzdělání - základní. Jak se to mohlo stát? Co je vedlo k tomu, školu nedodělat? Několikrát jsem se zkusila zeptat přímo kandidáta, ale dostalo se mi většinou vyhýbavé, nic neříkající odpovědi. Tuty teda cesta k poznání asi nepovede.

Postupně na to přicházím... Občas, tak jednou za měsíc, dva, se mi stává, že do mé kanceláře přichází maminka - většinou syna. Vypráví mi celkem srdceryvný příběh o tom, jak její Pepíček (Honzíček nebo Jiřík) švihnul po roce (dvou, třech...) se školou. A jak sedí doma, hraje počítačové hry (to je ta lepší varianta) a čeká, že mu spadne do klína nějaká skvělá práce, ideálně s počítačem, minimálě za 20 tisíc čistého měsíčně a jak ona je z něj nešťastná - ale jak mu do toho nechce mluvit, protože on je přeci tak šikovnej a jak mu to s počítačema jde. Pokládám jí několik dobře mířených otázek a podle toho nabízím pocizi ve výrobě. Maminka se jen uchechtne, většinou si ani nevezme nabízenou vizitku s tím, aby se synáček ozval a odchází. Vyjímečně se mi stane, že se maminka za několik měsíců vrátí, syna přitáhne skoro doslova za límec a donutí ho vzít téměř jakoukoliv pozici mu nabídnu (to je ale ta lepší varianta, která se prakticky nestává).

A já si uvědomuji, jak mateřská, občas až opičí láska, umí zkazit dítěti život. Jak může bezmezná láska a podpora vést k tomu, že je dítě nesamostatné, nedostuduje a pak se potácí mezi pracemi výrobního dělníka, přesto, že má na mnohem víc. Ti lidé, kteří pak budou ty životopisy číst,  je pak ihned po zjištění základního vzdělání zavřou a vůbec se jim věnovat nebudou - a děti přijdou o možnost solidního a kvalitního uplatnění na trhu práce... Vysvětlete prosím dětem, jak důležité je studovat, jak moc na tom záleží... 

14. únor 2017

Měla jsem spolužačku, která na základce 2x propadla a v osmé třídě prohlásila, že už jí škola nebaví, že dostala nabídku na práci v pekárně a že to vezme. Nedodělala ani tu základku 😲 Dodnes nechápu, jak je možné, že její rodiče z toho neměli problém. Jestli sociálce stačilo, že do školy chodila 10 let, nebo nevím 😲

14. únor 2017

@gracinka7 9 let školní docházky je povinné... Dál, děj se vůle... Je to hrozný. Když je ti 15, tak vydělávat si minimální mzdu se ti zdá jako nesmírné bohatství... O pár let později je to průser. Já s těma ženskejma o těch dětech mluvím, snažím se jim vysvětlit situaci, ale je to jak mluvit do dubu :( Jejich dítě je zřítelnice jejich oka, nesnesou jediné slovo kritiky, prostě si myslí, jak škola není zase tak třeba, že stačí když jsou šikovní... No, není to tak... Neříkám, že to je tak u všech lidí se základkou, ale strašně mě děsí, s kolika případy se jenom já setkávám...

14. únor 2017

@anetka1701 Znám i jednoho kluka, co ve třeťáku! sekl s učňákem (jako by to nemohl posledních pár měsíců vydržet) proto, že ředitel je vůl. Do dnes má jen základku, ale je šikovný, pracovitý a vydělá si víc než já se základkou. Ale obávám se, že je to jeden z mála.

14. únor 2017

Jenže tahle mince nemá jen jednu stranu. Mám vysokou školu a doktorát, tedy dva tituly. V posledních měsících hledám práci na plný úvazek, a nabývám pocit, že je to nadlidský úkol. Slevila jsem u požadavků uplatnění i na platu (rozuměj - byla jsem i na pohovoru na místo za 18 tis . hrubého), a ne jednou se mi stalo, že mi po pohovoru diskrétně sdělili, že je mě na dané místo škoda. Ovšem s takovou práci neseženu nikdy, míst, kde by mě "nebyla škoda " je jako šafránu. A pro pobavení, pracovní úřad mě s doporučenkou vyslal na místo vrátné s minimální mzdou a vyžadovaným vzděláním vyučení bez maturity.

14. únor 2017
Komentář byl odstraněný

Já nad tím už také přemýšlela. Ze třídy na základce, většina kluků šla na účňák a některý si sice i tu maturitu pak dodělali, ale obory jako kuchař, automechanik. Na vysoké - odborné obory (nemyslím ekonomické obory) je těch chlapů také pomálu. Manžel s kamarádem byli pouze 2 kluci ve třídě na medicíně. To je hrozný poměr. Když uvážím, že holky se pak musí potýkat s mateřstvím.
Ale úvaha, že by za to mohlo být "hýčkání" maminek je docela pravděpodobná. Chci holčičku :D

15. únor 2017

@worn lidi s doktorátem máme v automobilkách na lince. Dokonce jsem slyšela že ve škodovce v Kvasinách tam bydlej VŠ vzdělaní lidé na ubytovně vedle romů s nedokončenou základků - prvních pár měsíců, než si vydělají na něco lepšího... Ale to je zase úplně jiná kapitola a opačnej extrém...
@cloo aspoň že mají ten výuční list a možnost uplatnění - dodělanej učňák je podle mně alespoň základ, minimum, co by ten člověk měl v životě mít...

Ono to i samo o sobě je docela problém v tom, že pokud člověk ten učňák/střední nedotáhne, tak se prostě nenaučí plnit cíle, jít třeba i přes překážky. A na tom jejich pracovním morálu je to potom hodně vidět - první problém a utíkají. Neřeší problémy, neumí si s tím poradit, prostě vezmou nohy na ramena... A když pak poslouchám jejich pracovní historii - "proč jste odešel odtama" - "šéf byl blbej", "proč odjinud?" majitel firmy byl debil" no a proč z poslední práce? "kolega co jsem s ním jezdil dal výpověd a já neměl s kým jezdit a mačkat v autobuse se mi nechtělo", tak je mi z toho smutno...

15. únor 2017

já jsem 15 letého syna poslala v létě na brigádu k výrobní lince (výroba tonerů), musel vstávat a na šestou na kole se dopravit 10 km. Odpracoval těch domluvených 14 dní a řekl, že už si to prodloužit nechce, že je to otročina. Studuje na gymplu a občas to dost fláká, ale už sám říká, že ví, co ho čeká, jestli se nebude učit.

15. únor 2017

@worn Jo, to se mi stávalo taky. Já mám teda jen Bc., ale i tak mě nikde nechtěli. Na rovinu mi řekli, že tam budu chvíli a pak odejdu za lepším.

15. únor 2017

Další problém dnes je, že spousta lidí se žene na maturitní obory a do učebních oborů nikdo nechce. Jakžtakž to dotáhnou k maturitě, jenže státní maturita je už nepřekonatelná překážka. A co mě překvapilo, že pokud někdo dělá učební obor s maturitou a neudělá maturitu, tak nedostane ani ten výuční list. Rodiče by podle mě měli mít soudnost a netlačit děti na maturitní obory, pokud na to nemají. Radši šikovný vuyčený, než někdo s nedodělanou maturitou.

15. únor 2017

no a pak na druhou stranu - chodíte do školy, vyschodíte gympl ( ještě osmiletý aby to vždělání bylo komplexnější), pak nastoupíte na VŠ , jezdíte tam pořád, všechno si kupujete sami, strávíte mrak hodin ( jako třeba 3800 hodin v případě mého oboru), podotýkám že praxe je zdarma ( i blbá prodavačka má 35-55Kč/ hodinu praxe), no a nakonec zjistíte, že lépe placená práce je v Kauflandu, kde stačí jen základní vzdělání ... není někde chyba ? Jinak se s článkem naprosto stotožňuji

16. únor 2017
Komentář byl odstraněný

Holky, když vidím, že skladníkovi v amazonu nabízí 32 tis.Kč nástupní plat. A manžel jako doktor sice na začátku a bez atestace, zato ale plně v provozu, má méně, tak se tomu opravdu směji.

16. únor 2017

Já s tím článkem naprosto souhlasím. Na druhou stranu mi nedá si nepřisadit k výše uvedeným komentářům. Jak to, že s vystudovanými právy a několikaletou praxí jsem dostala po škole nabídku na 20 tisíc hrubého? Vždyť je to směšný..

16. únor 2017

@cloo asi tak.. A po 4 letech praxe a dvou kmenech (ARO a chirurgie), má základní plat pořad menší než onen skladník v Amazonu.. Ale než k smíchu mi to přijde k pláči :(

16. únor 2017

@janebee : Hele ještě zavřou pár oddělení, aby měli na dalších x% na navyšování, a už se možná dorovnají. Teď vážně, my si řekli s mužem, že to nevadí, že on lidem pomáhá a pak ti vtipné historky, jsou taky dobré 🙂 a když odpracuje 1,5 úvazku tak má o kapku víc než skladník ;)

16. únor 2017

@cloo @janebee : ano holky i můj příklad byl ze zdravotnictví .... konkrétně zdrav.sestra - dělám teď v Kauflandu a mám víc peněz a nesrovnatelně méně stresu a zodpovědnosti, je to smutné protože bych ráda dělala obor který mně baví a má smysl, jenže peníze potřebujem

17. únor 2017

Myslím si, že celkově je problém i ze vzděláváním mimo školu, tedy sebevzděláváním a prací na sobě a svých schopnostech - na to by se mělo především apelovat ve výchově. Škola může pomoci, ale finální výsledek nezaručí. Pak také záleží samozřejmě na i na tom jak se komu chce pracovat. Jinak manžel má VŠ a pracuje v jednom ze známých obchodních řetězců na pozici zástupce vedoucího, takže odpovědnost veliká jak za zaměstnance tak i za svěřené hodnoty, plat je bohužel velmi nízko vzhledem k množství hodin a přesčasů, tak i odpovědnosti. A přitom nad vámi jsou lidí méně vzdělaní než vy a vydělávají mnohem více.

17. únor 2017

No, pak ej to ale chyba těch lidí, kteří to čtou. Protože titul z VŠ dnes neznamená vůbec nic. Úspěch není korunován nějakým lejstrem.

13. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli