01evik
11. led 2018
260 

Proč není špatné být tabulková máma

Tabulky, tabulky a zase tabulky. Neznám kontroverznější téma než je strava u kojenců. Nebo ano, ještě očkování.

Jsou tři skupiny matek. Matky, co se řídí podle tabulek. Matky, co se podle tabulek neřídí. Matky, co se tabulkami inspirují. Do které kategorie se řadím já? Přiznám se, že do té první.

Netvrdím, že jedině můj názor je správný.

S příkrmy jsme začali téměř s úderem sedmého měsíce. K dnešnímu dni má zavedené 11 druhů zeleniny, 2 druhy masa a 2 druhy tuků. Nikam nepospíchám. Jsou maminky, které by za stejnou dobu stihly zavést polovinu svého jídelníčku. 

Proč se vlastně nechávám tabulkami tak ovlivňovat? Dětská trávicí soustava se vyvíjí až do 3 let věku. To znamená, že na ni působíme hlavně my, jídlem, které miminku podáváme. Pravděpodobně se nic nestane, pokud pro jednou sní něco, co by nemělo. Ale říkám si, proč mu to dávat? Tělíčko na to ještě není připraveno. Je to pro něj velká zátěž. Obejde se bez toho?  Pokud ano, nevidím důvod, proč dávat něco, na co má ještě čas. 

Dříve jsme to také jedli

Samozřejmě I když, jak kdo. Ovšem nezapomínejte na to, že dříve byl jiný výrobní proces. Dříve se nepoužívalo tolik náhražek. Dříve bylo jídlo jídlo a ne chemie.  Představte si tu spoustu alergií a problémy se zažíváním dnešní populace. A že jich je. Když už my trpíme, co budou zažívat dnešní děti? 

Dokonce jsem se setkala s názorem, jestli "tabulková máma" nemá strach, že jí dítě uteče do mekáče. Pokud bych měla mluvit ze sebe, tak nemám. Buď bude dítě tak navyklé na stravu z domu, že mu to nebude ani chutnat (když jsem vyřadila cukr, také mi pak nechutnaly přeslazené čokolády typu Milka); nebo tam půjde, bude to jeho rozhodnutí a trávicí soustavu bude mít už dávno vyvinutou. 

Rozhodně neplánuji své dítě úplně odříznout od kindervajíčka, krémových dortů k narozeninám nebo pudinku se šlehačkou. Ale minimálně do roku a půl chci dělat vše co nejvíce správně. Nabízet pouze potraviny, na které je tělo připraveno. Později to bude těžší a těžší, i co se týče rodiny. Ale základ bude mít co nejčistší. 

Ale to víte, že i přes to všechno, mám občas nutkání dát líznout...

A co vy? Jaký je váš názor?

http://ccarolinesmom.blogspot.cz

foto: mamama.sk

noo já ti nevím: dřív bylo jídlo, jídlo.. ale dnes je to chemie.. neřekla bych.. dřív se to prostě tak moc "nehlídalo".. jídlo je plus mínus stejný, jen to někteří lidí přehánějí s "bio potravou".. ono je fain, dítě krmit dobře, o tom žádná, ale pak přijde třeba do školky, a tam se např. k bombonům, sladkýmu a tak dostane.. a jinak já podle tabulek nejedu, řídím se zdravým rozumem, je mi jasný, že dítěti v půl roce nevrazím mekáč, na druhou stranu, jedna hranolka nikoho ještě nezabila.. krásný den

11. led 2018

Souhlasím. Také jsem hlídala, sladké dlouho nedávala. ano, ve školce se s tím setká, ale kvůli tomu tím nemusím krmit dítě hned v roce. A rozhodně to není tak, že dítě se tím pak budou cpát, protože je to vzácný, nebo že to neznají. Starší si třeba ve školce sama vybere na pití vodu s citronem, než sladkou šťávu, nebo čaj.

11. led 2018

@betelgeuzz no vidíš a já znám teda "extrémní" případ, kdy nedávali holce nic.. žádné sladkosti, cukr, čokoládu.. pak přišla do školky a "zbláznila" se a čokošku jí po "kilech".. jak jsem říká, všeho s mírou... 😀

11. led 2018
01evik
autor

@andelkaprdelka ale to je všeobecně známé, že se oproti minulosti používá daleko ale daleko víc náhražek 🙂
Biu bohužel taky moc nevěřím....
Jinak holky, dělám ve školce a fakt jsou děti co sladké a sladké pití odmítají 🙂 to už je o dětech...

11. led 2018

@01evik kluci si dají taky radši vodu, než přeslazenej čaj 🙂 noo ono to je o tom, kdo jak vaří.. jasné, ted je plno těch "hotovek" a tak.. ale když člověk vaří normálně, bez náhražek, tak to myslím, že jde.. a jde to.. vařím furt.. ale občas nějákou hotovku taky koupíme.. 🙂

11. led 2018

@01evik ježiš já píšu jako debil 😀 ty opravy mě jednou zničí 😀

11. led 2018

Tak nevím... rohlík je pořád rohlík, maso je pořád maso. A zelenina pořád zelenina. Začla jsem malé dávat příkrmy ve 4 měsících... natahovala se mi po jídle. Do roku byla na skleničkách, ale dávala jsem ji ochutnávat všechno i med. Od roku jí všechno...jak doma vařené, tak skleničky pudinky. Když něco jim, tak jí dám ochutnat...

11. led 2018
01evik
autor

@andelkaprdelka v pořádku, pochopila jsem :D a s posledním komentářem souhlasím 🙂

11. led 2018
01evik
autor

@rottentocore tak co se týče masa a zeleniny, tam je zase jiná problematika... Viz postřiky, antibiotika a já nevím co. Ale do toho se pouštět nechci :D tomu nerozumím. Jsou lidé, co by v marketu maso nekoupili, ale mezi ně já nepatřím.
A zrovna nedávno si můj táta stěžoval na rohlíky. Jak dřív byly druhý den ještě dobré jako čerstvé a dnes jsou druhý den gumové. Tak tam nejspíš nějaká změna taky proběhla...?
Tím pouze vysvětluju proč jsem to napsala tak jak jsem to napsala. Nechci tím oponovat a vyvolat ostrou debatu 🙂

11. led 2018

Nemyslím si, že by generace našich rodičů a prarodičů měla přístup k lepším potravinám (pokud si je sami nepěstovali, samozřejmě). Jediné, co se změnilo, je to, že je dneska povinnost napsat na etiketu vše, co výrobek obsahuje. VŠE. Dřív tato povinnosti nebyla, takže se jídlo možná tvářilo, že je mnohem lepší, protože si člověk nepřečetl o všech těch Éčkách, ale to neznamená, že tam nebyly. Byly. A nejspíš jich tam bylo minimálně stejně, jako dnes. Navíc se používaly agresivnější přípravky, protože se tehdy moc neřešilo, co to dělá s organismem, hlavně že to konzervovalo a dělalo barvu. Takže ohánět se tím, že předešlé generace si mohly dovolit krmit děti v půl roce gulášem, protože dřív byl guláš guláš, zatímco dneska je to fuj a chemie, to je poněkud krátkozraké.

11. led 2018
01evik
autor

@blecha94 tak jsem to ale vůbec nemyslela. Podle mě to nebylo správné ani tehdy 🙂 ale tohle je jeden z důvodů

11. led 2018

Začni psát komentář...

Odešli