Nazelenalý, nažloutlý nehet na palci. Je to plíseň? Anebo co to může být?

Zodpovězené
23. únor 2019

Dobrý den,

prvně v životě mi zezelenal-zežloutl palec na noze, nikde jsem se nebouchla, nebolí to. V takovém stavu je to již asi měsíc.
Jedná se o plíseň nebo o něco jiného? A jak se toho, prosím, zbavit? A je nutné navštívit kožní? Případně za jak dlouho to odroste (jestli vůbec)? Přikládám foto.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

bohužel dle fotky se mi to těžko hodnotí, ale pokud se to nerozlézá a nesvědí, nemyslím si, že by bylo nutné s tím hned běžet na kožní.

Nejpravděpodobnější bývají nějaké otlakové následky, prostě modřiny, ačkoli si nejste vědoma, že byste o něco bolestivě zavadila nebo drcla, někdy člověk na takovou epizodu i zapomene, nicméně ani případnou plíseň nelze vyloučit, proto bych doporučila po dobu 1 měsíce nasadit koupele nohy v lavoru s přidaným jablečným octem (na lavor s vodou tak, aby byla ponořená, vlít cca třetinu hrníčku jablečného octu.) Pokud to nepomůže, určitě to ničemu neublíží.

Pro zajímavost vám sem napíši i pohled čínské medicíny, tedy popis, jak dle TCM mohou změny na placích u nohou souviset s našimi orgány. Akupunkturní dráha slinivky začíná na vnitřním okraji našeho palce u nohy a na jeho vnější straně začíná akupunkturní dráha jater. Změny na tomto nehtu svědčí zejména o rozsáhlých trávicích potížích a celkových problémech s vnitřním metabolismem v organismu. Bývá to často známka překyselení organismu, které vychází z nezdravého životního stylu. Dle tohoto pohledu by tedy bylo vhodné řešit také stav střev a zlepšit metabolismus, tím rozhodně můžete svému zdraví jedině prospět. S přicházejícím jarem bych tedy doporučila nasadit přirozená probiotika, například domácí pickles zeleninu, kterou si pohodlně můžete vyrobit i z vlastních surovin doma jednoduchým postupem. Nebude na škodu i podpora jater, můžete zvolit pampelišku ve formě čaje z kořenu, nebo nějaký dobrý doplněk s ostropestřcem. V testech však většina komerčních doplňků s ostropestřcem nedopadla moc dobře s ohledem na obsah mykotoxinů. Raději se tedy orientuje na hořčiny, takže pampeliška, měsíček, řebříček, pelyněk. Metabolismus a trávení tuků, tedy i játra žlučník, dobře podpoří i lopuch, tinktura z lopuchu je běžně k sehnání v prodejnách zdravé výživy, například zn.Naděje. Zde odkaz na domácí výrobu pickles zeleniny: https://www.jimejinak.cz/pickles-kvasena-zelenina/


Přeji Vám krásný den.
Pavla