Dobrý den, paní Pavlištová,
před časem jsem na základě doporučení vyřadila z kuchyňského vybavení plastové a teflonové nádoby, nyní uvažuji i nad výměnou nerezového nádobí za jiné, stále však váhám za jaké.
Nabízí se smaltované, keramické, kameninové a skleněné.
Sklu celkem důvěřuji, bohužel se mi nepodařilo najít důvěryhodné informace, zda je borosilikátové sklo skutečně bezpečné.
Dále by mě také moc zajímalo, jaký máte názor na smaltované, kameninové a keramické nádobí ze strany toxicity.
Děkuji za případnou odpověď.
B. L.
Dobrý den,
ano, i borosilikátové sklo je bezpečné a dá se označit za non toxic, používá se i pro výrobu laboratorního skla a dle naší odborné garantky je bezpečné.
Smaltované nádobí, pokud se o něj správně staráme a jedná se o kvalitního výrobce, nemusí být také k zahození. Volit by se ale měly nebarevné varianty, ideálně tedy bílé. Z námi oslovených výrobců smaltovaného nádobí nám ochotně poskytl informace a analýzy český výrobce zn.Belis a tam by se dalo při správné péči bez problémů označit dané produkty za bezpečné, zejména ty nebarvené.
Keramické i kameninové nádobí mohou být sporné, záleží na výrobci, na barvě nebo glazuře, kterou použil a ne každý výrobce je ochotný toto sdělovat, případně to spotřebiteli nic neřekne. Volila bych tedy primárně na vaření sklo, jak klasické , tak borosilikát (pečení, voda, uchování potravin), na vaření pak kvalitní nerez ocelové hrnce, případně smalt viz. výše.
U nerezového nádobí nemusíte mít obavy v případě, že v nich nevaříte kyselé potraviny a dobře se o ně staráte, aby nebyly poškrábané.
Přeji Vám krásný den.
Pavla