Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli hrozí riziko nákazy toxoplazmózou.
Včera jsem si v čínské restauraci dala hovězí směs v omáčce s cibulí a rýži. Plátky hovězího byly tence nakrájeny a maso bylo světlejší. Zhruba v půlce jídla jsem si všimla, že maso je uvnitř růžové, ale ne krvavé. Teď mám strach, jestli jsem se nemohla nakazit toxoplazmózou. Nevím, jestli maso předtím nakládají a bylo to kvůli tomu nebo nebylo zcela dovařené. Vím, že jídla v čínských restauracích vaří krátce, ale na vysoké teploty.
Poradil byste mi prosím, jestli je šance takto toxoplazmózu chytit? Případně za jak dlouho a kde se nechat testovat?
Jsem teď 12+4.
Děkuji za radu!
Dobrý den,
na Vašem místě bych se nijak nebál - toxoplazmóza hrozí v podstatě jen od trusu koček (vím, že je to nepřesně řečeno, ale v praxi to tak stačí).
Těšte se na miminko!
Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň