Dobrý den, pane doktore,
měla bych dotaz ohledně nízkosacharidového stravování v těhotenství a také po něm.
Je v těhotenství vhodné?
Již jsem takto jedla i před těhotenstvím (cca 50-60g sacharidů denně), jsem na stravu zvyklá.
Neublíží to miminku a jeho vývoji? Asi bych se nedržela striktních 50 g, ale dejme tomu třeba do 100 g sacharidů, tzv. cukr free?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
myslím, že (nižší) obsah jednoduchých cukrů v potravě Vašemu těhotenství vadit nebude vůbec (koneckonců, řada těhotných s gestačním diabetem drží diabetickou dietu).
Dbejte však na jak kvantitativní (dostatečný energetický,) tak kvalitativní (proteiny, rybí tuk, vitaminy, železo, vápník, jód, atd.) bilanci - pestrá strava a nějaký doplněk (kvůli metylfolátu, jódu a většinou i DHA) - např. Superfolin 2.
Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň