Špaldová mouka ve stravě kojence. Je špadlová mouka vhodná nebo nevhodná a proč?

Zodpovězené
6. bře 2019

Dobrý den, vážená paní doktorko,

prosím Vás o radu. Ráda bych do jídelníčku mého 8měsíčního syna zařadila domácí sušenky ze špaldové mouky (místo piškotů) do ovocných příkrmů a jogurtu. Ovšem byla jsem poučena okolím, že špaldová mouka je naprosto nevhodná pro děti do 3 let. Je to pravda? Pokud ano, prosím o vysvětlení z jakého důvodu?

Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a Váš čas.
Michaela

Dobrý den,

špaldová mouka je vysoce ceněná obilovina, mimo jiné i pro vysoký obsah bílkoviny ( až 15 mg ve 100 g mouky ) a vlákniny. Do jídelníčku bych ji zařadila až v batolecím věku, tj. nejdřív po prvním roce života. Vláknina může zhoršovat vyprazdňování a kolikovité bolesti bříška u kojence, vyšší obsah bílkoviny zase zvyšuje její denní příjem - doporučené množství je 0,9 mg bílkoviny na kg váhy dítěte za 24 hodin.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová