Alergie na mléko nebo alergie na bílkovinu kravského mléka je imunitní rekce organismu na bílkovinu kravského mléka (BKM).
Zdroj fotografií: DALL-e
Zdroj fotografií: DALL-e
Zdroj fotografií: Hojdavak
Alergie na mléko se může projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z široké škály kolika25, bolesti břicha, průjem1, zácpa, zvracení3, gastroezofageální reflux4, hleny ve stolici3 či krev ve stolici1. Ekzém24, kopřivka, otoky, časté nemoci dýchacích cest, časté záněty středouší8, dlouhodobá rýma či kašel, astma3, nechutenství4, nepřibírání, chudokrevnost, neklid, poruchy spánku a nebo poruchy chování jsou ale také příznaky alergie na mléko.
Alergie na mléko postihuje přibližně 5-7% malých dětí (dětí do 3 let), některé prameny uvádějí až 10%.
Alergie na mléko může být typu IgE (kdy se v těle tvoří specifické IgE protilátky), nebo typu non-IgE (alergická reakce probíhá jinými mechanismy imunitního systému), non-IgE typ má více než polovina alergiků na BKM a nelze ho dokázat krevnímy testy, nemusí se projevit ani reakce při kožních testech. Testy specifických IgE protilátek jsou, obzvlášť u malých dětí, spolehlivé nanejvýš na 50%. Mohou vycházet falešně pozitivně, kdy se v krvi nachází specifické IgE protilátky proti některé z BKM, ale reálně k alergické reakci na ně nedochází.
Mohou ale vycházet především falešně negativně, kdy se v krvi specifické IgE protilátky nenachází, k alergické reakci po požití BKM dochází jinými mechanismy imunitního systému (non-IgE alergie), jedná se zpravidla o pozdní reakce (v řádech i dnů po snězení BKM). Jedinou spolehlivou diagnostickou metodou je tedy eliminačně-expoziční test více o něm naleznete ve článku o potravinových alergiích6. Často bývá alergie na mléko zaměňována s intolerancí laktózy3.
Kravské mléko obsahuje více než 100 různých bílkovin, nejvíce má kaseinu (tvarohové bílkoviny), dále obsahuje syrovátkové bílkoviny (beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin), hovězí protilátky (gamaglobuliny), laktoferin, hovězí sérový albumin (ten je obsažen i v krvi, mase a orgánech hovězího dobytka). Alergie na syrovátkové bílkoviny obvykle vyhasíná rychleji a častěji, do tří let věku vymizí u 90-95% alergiků na BKM. Alergie na kasein relativně často přetrvává do dospělosti, do tří let věku vymizí u zhruba 60% alergiků na BKM. Alergici na BKM mají v pozdějším věku vyšší riziko alergie na roztoče.
Poměrně častý je souběh alergie na mléko s alergií na jiná živočišná mléka1 (kozí, ovčí) z důvodu podobnosti bílkovin), riziko reakce je velmi vysoké. Ve zhruba polovině případů soubězně dochází alergii na sóju (sójové mléko ani sójové umělé mléko se tedy pro alergiky na BKM nedoporučují), ve třetině případů na sóje příbuzný karob (svatojánský chléb, rohovník). Ve zhruba desetině až pětině případů dochází k reakci na hovězí maso či telecí maso (záleží, na které bílkoviny mléka je alergie - jedná se především o reakci na hovězí sérový albumin). Určité riziko alergické reakce je i u jiných luštěnin3, protože stejně jako sója a karob1 patří do stejně čeledi bobovitých.
Podle MUDr. Martina Fuchse (člena výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie) může u citlivých jedinců docházet k alergické reakci nejen na samotnou luštěninu, ale i na potravinářská aditiva z nich vyráběná. V případě karobu se jedná o karubin. Ve složení výrobků se uvádí i jako moučka z lusků svatojánského chleba neboli také rohovníku, karobová guma, vláknina ze semen svatojánského chleba, či E410. Karubin je možné najít ve složení AR umělých mlék, přípravcích na zahuštění mateřského mléka v případě gastroezofageálního refluxu a také v některých kaších, které jsou určeny speciálně pro alergiky. Kromě karubinu jsou z luštěnin vyráběny i další škroby, a to guma guar (E412), guma tragant (E413) a guma arabská (E414).
Léčba alergie na mléko spočívá v dodržování bezmléčné diety, na pití a vaření lze používat rostlinné nápoje ("mléka")1, vápník lze nalézt ve spoustě různých potravin. Pokud je dítě kojeno70, dietu často musí držet i maminka (pokud dítě reaguje i přes mateřské mléko), pokud dítě dostává umělé mléko, jsou běžná, sójová a HA UM kontraindikována, je třeba přejít na UM49 s plně štěpenou BKM (Nestlé althéra, Nestlé alfaré, Nutrilon14 allergy care, Nutrilon allergy digestive care) a nebo, v případě silných reakcí, na UM vyrobené z volných aminokyselin (Alfamino, Neocate2 a Humana1 Sineall). Bílkoviny kravského mléka jsou termostabilní alergeny - jejich alergenní potenciál se varem snižuje jen minimálně. V léčbě alergie na mléko je doporučeno každý den podávat probiotika6 (u kojených dětí je bere maminka), dbát na zdravá střeva (omezit sladké a lepek) a hlídat dostatek bílkovin, kvalitních tuků2 a vápníku ve stravě (a v souvislosti s vápníkem i vitamínů D a K2).
Během diety je třeba vyhýbat se živočišnému mléku ve všech jeho formách, bílkoviny kravského mléka (kozího, ovčího mléka) se nalézají v mléce jako takovém (i bezlaktózovém), syrovátce a veškerých mléčných výrobcích (bezlaktózové mléčné výrobky se množstvím BKM neliší od těch běžných) - např. jogurtu, podmáslí, sýrech, tvarohu, smetaně, másle, můžeme je nalézt i v ostatních potravinách. Je proto nezbytně nutné číst složení všech potravin a kosmetiky (i ta totiž může obsahovat mléko či jeho složky), nevyhovující složení má především značná část druhů pečiva, margarínů, uzenin a sladkostí, mezi BKM patří i položky jako mléčná bílkovina (milk protein), laktalbumin, kasein, kaseinát, syrovátka (whey).
Hovězí sérové bílkoviny či kasein také obsahují některé vakcíny, jedná se o, v rámci povinného očkování aplikovaný, Infanrix hexa nebo Hexacimu, z dalších např. Infanrix, Infanrix-IPV/Hib, Infanrix Hib, Pediacel, RotaTeq, Rotarix1, Synflorix, Prevenar 13, Varilrix. I u nich je tedy potřebné dávat si pozor, v případě, že víme o své či dětské alergii na mléko.
Mléčná výživa s plně (s více než 99%) štěpenou bílkovinou kravského mléka
Nestlé Alfaré |
Nestlé Althéra |
Nutrilon 1 Allergy Care |
Nutrilon 2 Allergy Care |
Nutrilon 1 Allergy Digestive Care |
Mléčná výživa vyrobená z volných aminokyselin
Alfamino ® |
Humana Sineall1 |
Neocate2 |
Neocate Advance |
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu