Bojím se dávat dítě k rodičům...

17. dub 2024

Ahoj maminky, měl někdo taky tak. Dceři je 3,5 a mám strach jí dávat k našim. Moje máma mi to vyčítá, že na ní má právo atd atd. Mám prostě strach co a jak...S rodiči problém nemám ale všude je plno věcí kde se jí něco může stát, máma bývá často nepozorná... Samozřejmě tam občas chodí ale já jsme pak úplně hrůzou nepoužitelná.

sarihy
17. dub 2024

Upřímně? Pokud není nějaký závažný důvod typu rodiče alkoholici nebo vrazi či absolutně nezvladatelní neohleduplní tvorové, tak jsi jednoduše paranoidní. Tvé díte se od tebe bude odpoutávat postupně víc a víc, a tímhle přístupem mu akorát ublížíš. Jinak plno věcí se může stát i tobě - tobě může dítě vběhnout pod auto, spadnout z klouzačky na hlavu, sníst venku psí lejno... Pokud jsou rodiče v pohodě, překonej se a užij si volný čas bez dítěte, a naopak buď vděčná, že je v tvém okolí někdo, kdo si dítě chce vzít na chvíli. A jinak ano, i prarodiče mají zákonné právo na svá vnoučata.

pilzzee
17. dub 2024

@sarihy Ja to zase docela chapu. Deti bejvaj rychly a nektery prarodice uz pomalejsi. Moje mama ma 72 a porad je teda hodne fit, ale taky mi to neni uplne jedno ... Jakoze kdyby ji moje decko zacalo zdrhat na kole nekam do silnice, tak ho nedozene.

sarihy
17. dub 2024

@pilzzee A ty ho doženeš? Já myslím, že pokud není člověk rozený sprinter, tak rozjeté dítě na kole nedožene... A navíc přece nemusí u prarodičů na tom kole vůbec jezdit přece. Však mohou na procházku, nebo něco tvořit, nebo si hrát v obýváku. Ty rizikové situace lze zcela snadno minimalizovat. Jako nevím no, však když rodiče nějak slušně vychovali mě, tak co by asi tak hrozného provedli mému dítěti a jejich vlastnímu vnoučeti? Ano, myslím si zcela upřímně, že autorka je blázen.

klokanka31
17. dub 2024

Já občas dám malou na hlídání, ale naši dostávají milion instrukcí co a jak, a ještě chci aby mamka průběžně dávala vědět co a jak. Ale jsem teda klidnější když hlídají u nás...A taky otázka jak myslíš že tvoje máma je nepozorná. Já třeba u mojí mamky vím že ta by snad nic nezanedbala, ale tátovi (samotnému) bych malou na hlídání dát fakt nemohla.

klokanka31
17. dub 2024

@sarihy To že mají zákonné právo na vnoučata ale neznamená že mají právo na hlídání ne? Stačí když dítě vidí na návštěvě s rodiči.

vendy299
17. dub 2024

Tak já jsem teda za hlídání vděčná. Tenhle přehnanej strach mi přijde mimo. Co budeš dělat ve školce? škole?

ester_ka
17. dub 2024

Já Tě chápu, dítě máš první a relativně malé, ještě jste jedna bytost a odpoutání je složitý proces (u někoho víc, u někoho méně). Neznáme tvoje rodiče, tak nemá cenu je jakkoliv obhajovat.... ale ....zkus trénovat soužití prarodičů a dítěte nejprve třeba v tvé přítomnosti... když uvidíš, že babička normálně funguje, obavy se rozptýlí, vztah se posílí a časem budeš vděčná za hlídání a všechny tři strany budou spokojeny, amen🥰

marketa1218
17. dub 2024

Těžko soudit, protože tvoje rodiče neznám, nevím jakou měli výchovu u tebe, jaké máte vztahy obecně. Nicméně moje malá spala u babičky už někdy na půl roce, protože jsem měla zlomenou nohu, manžel už potom musel do práce a já jsem potřebovala opravdu pomoci. Teď jí jsou 4 roky a babičku miluje a upřímně já si někdy ráda chvilku odpočinu. Takže problém s tím, že je u babičky nemám, ale třeba k dědovi k mému mému otci bych jí nedala, tam tu důvěru nemám. Naši jsou rozvedení. Blázen být nemusíš, ale takovéhle přehnané strachy já naštěstí nemám 😃

pipi_puncocha
17. dub 2024

Zkus na to jít pomalu, nejdříve hlídání u vás, postupně se osmělovat. Upřímně, já jsem taky měla z počátku strach (první noc jsem i brečela co on tam beze mě), ale s každou návštěvou se zmenšoval a teď jsem už úplně v klidu a užijí si to všichni (syn má 4,5 a začal jezdit na víkend k prarodičům před rokem). A taky jsme teda udělali nějaké opatření - kolo si k prarodičům nebere, mají naši autosedačku, kterou jim nainstaluje manžel atd., záleží co je pro tebe ten zdroj strachu, jestli fakt něco konkrétního - např mají na zahradě bazén / nevyzpytatelného psa, jezdí rychle autem, nebo je to prostě jen “blbý pocit.” Leccos se dá zabezpečit, domluvit…

barumrallyebum
17. dub 2024

Ja te chapu, taky jsem mela strach. Nasi jsou super, ale usinaji behem dne u otevreneho okna..

jannym
17. dub 2024

Na jednu stranu te chapu, trpim uzkostmi, ale uprimne mam dve deti a jsem stastna jak blecha kdyz se najde nekdo kdo si je na chvili vezme. Je fakt, ze co se tyce bezpecnosti deti me uzkosti uplne neprepadaji, uz jsem se smirila s tim, ze nejvetsi beba si poridej kdyz jsem s nima ja a intenzivne pracujeme na samostatnosti…ale ja uz mam deti vetsi a musela jsem se vzdat hodne kontroly nad jejich zivoty (skolka, skola, krouzky, tabory, soustredeni…)

jancazao
17. dub 2024

@sarihy ono je to těžký. Každý si to asi musí zhodnotit sám...
Moje mamka měla hlídat tenkrát asi 2 letou dceru. Já si šla přeparkovat auto. Couvala jsem a dceru neviděla. Ona jí utekla přes dvoje dveře a já ji uviděla až v poslední chvíli. Bylo mi hodně nevolno.

alice345
17. dub 2024

A je k tomu strachu nějaký objektivní důvod? Jakože třeba kašlou na bezpečnost nebo podrývají tvou autoritu u dítěte, jsou na dítě zlí atd.?

autor
17. dub 2024

Děkuji za odpovědi a ne nejsem blázen ani paranoidní. Máma kolikrát říká že hlídá a pak malá stojí v otevřeném okně, protože babička hledá kabel od mobilu. Ano minutka. Nebo všude nechává pohozené nože, nůžky. Mají strmé schodiště a nechá malou po něm lézt. Bazén, a malá si hraje sama na zahradě s tím, že je přece jen na pískovišti. Ale to že si babička jde uvařit kafe atd je chvilka nepozornosti sama o sobě. Říkala jsem milionkrát co jak, dávala instrukce, co si nepřeju a naopak co bych uvítala a máma mi řekne však vás jsem taky vychovala. Anooo. Já měla zlomenou ruku snad 10x , nohu též, otřes mozku atd. Na to se ale zapomíná. Takže ne nejsem paranoidní 😂

autor
17. dub 2024

Jo a děti mám dvě 😉 jedno ještě v kočárku.

honatko092
17. dub 2024

Chtěla jsem ti napsat, ať se hodíš do klidu, ale po tvém posledním příspěvku bych tam dítě nedala ani já (a to byl syn hlídaný od miminka - byl na UM, takže nejsem žádná úzkostlivá máma). Hlavně s tím oknem a bazénem, to je síla, to je o hubu 🫣

20190418
17. dub 2024

Jo, jsi paranoidní a hystericka. Ale to je tvůj boj. Pokud ti nevadí být s dítětem 24/7, tak ji proste na hlidani nedavej. Víš ono to dítě musí prostě objevovat svět a nemůžeš mu stát za zadkem věčně. Čím víc dáš dítěti důvěru, tím dříve se samo naučí vyhodnotit nebezpečí. Nehody se stávají, ale v drtive většině případů v momentech, které nikdo dopředu neodhadne. Až mi moje dítě bude dávat vnouče s milionem instrukcí, tak pěkně poděkuji a na nějaké hlídání se z vysoka vykašlu. Moc vlastně nechápu, co je cílem příspěvku? Potvrdit si, že je tvoje chování ok? Není a většina ti to sem napsala...tak jsi to musela vyšperkovat 10x zlomenou rukou (tomu btw nevěřím), aby ses zase utvrdila, že jsou tve obavy ok.
Btw - ty nejvice hlídané děti pak většinou dělají ty největší blaznoviny, když se konečně "dostanou na svobodu". Ať už ty male a kamikaze chování nebo puberťáci a třeba různé drogove experimenty. Zakazane ovoce nejvic chutná.

zmrzlinka
17. dub 2024

Jestli to tak cítíš ,tak hlidat nedávej.Tchani nehlídali nikdy ,ale rozdíl je v tom ,že oni ani zájem neměli.

sima_k
17. dub 2024

Ja vubec nechapu proc se tady do tebe nekdo tak hnusne pousti…mas proste strach o svoje male dite. Delej to jak to citis a nenut se, abys vyhovela ostatnim, blazen urcite nejsi ❤️

pinkyy
17. dub 2024

Ja jsem v tomhle taky paranoidni. Rodice maj na zahrade jezirko, sice oploceny, ale kdyz jsem videla malyho, jak se snazi ho prelezt, tak mam od te doby proste strach a mam ho u nich na zahrade vzdy na ocich. Nebo se snazil vlezl do sudu plneho vody, kazdej rikal, ze by tam nevylezl, ale co kdyby jo... takze ted, kdyz vim, ze si myslej, ze tam nevyleze a clovek nikdy nevi, tak se taky bojim ho tam nechavat.

emillyhk
17. dub 2024

Tak po tom dodatku s otevřeným oknem a bazénem bych se taky bála.
Moje mamka hlídá, nejdřív hlídala hodinku, dvě u nás, později jsme jí syna začali vozit a hlídá cca od 9 do 17 hodin. Je jí přes 70, je sice pořád aktivní, ale taky už má svůj věk... 🤷‍♀️ Naštěstí má teda i celkem rozum, možná je v některých situacích i opatrnější než my rodiče. Ale taky občas někde něco nedomyslí nebo neuhlídá. Před pár týdny syna blbě oblékla - sama nabalená, že jí koukal sotva nos, syn čepici na hlavě tak blbě, že mu koukaly uši i čelo 🤦‍♀️ Takže to dost odstonal, dva týdny doma bez školky, muž si musel brát OČR. A mamka se ještě chtěla hádat, že je mu ta čepice malá, přitom jsme mu ji dávali my i ve školce a v pohodě. Takže teď se mi nechce moc nechávat hlídat, protože počasí je takové proměnlivé a prostě jí nevěřím, že ho obleče přiměřeně. Ale syn už se po babičce ptá, tak to asi o víkendu riskneme a budeme doufat, no. 😆
Být v situaci jako ty, váhala bych. Pád z okna nebo do bazénu není něco, z čeho se dítě za chvíli otřepe. 🤦‍♀️ Takže zatím asi spíš společné návštěvy a samostatné hlídání až bude dítě trochu rozumnější.

jarunkaxyz1
17. dub 2024

Já jsem byla taky stejná, dělej, jak to sama cítíš.

tulipdona
17. dub 2024

Nejsi paranoidní ani hysterická. Prostě NIKDO normální, by nenechal svoje dítě hlídat někým, kdo ho nechá bez dozoru u bazenu.

klokanka31
17. dub 2024

@20190418 Lepší být hysterická než mít dítě mrtvý. Člověk nemůže být dítěti nonstop za zadkem, ale dokud jsou mrňata, tak se MUSÍ. A co by ti vadilo na tom, že bys k hlídání vnoučete dostala milion pokynů? Každá správná máma se o své dítě bojí.

sarihy
17. dub 2024

Ve světle doplněných detailů je to samozřejmě zcela jiná situace, a to bych se samozřejmě taky bála.

jiss
17. dub 2024

Každý má tu hranici někde jinde. Mým rodičům bez problému - odstranili sklo z dosahu, chemikálie skladují vysoko, záslepky, zábrany, ochrany na rohy, prostě bezpečnostně přizpůsobili svůj byt malému děcku a to tam jedeme třeba jen jednou měsíčně. Tchýně má všude prosklené skříňky, nože nízko, sušené kytky, květináče, spotřebiče na lince s visícím kabelem, aby za to děcko zatáhlo a spadlo mu to na hlavu... A vůbec ji to netankuje. Takže k ní zatím ani omylem.

konidana
17. dub 2024

Deti neni dobre furt od vseho ochranovat. Male je potreba vysvetlit ze noze a nuzky jsou ostre, ze musi opatrne. Ale nezakazovat. V nejhorsim se rizne a pochopi to. Okna v prizemi bych neresila vubec, opet vysvetlit diteti, ze kdyz spadne tak to bude bolet, atd. Toto jsou bezne veci se kterymi se dite bude potkavat cely zivot a cim driv se to nauci tim lip.

somalicats
17. dub 2024

Rodiče nás sice vychovali a zvládli uhlídat, ale uvědomte si všechny jednu věc - stárnou. Mají pomalejší reflexy, řadu věcí nemusí domyslet. Když to vezmu podle sebe - moje nejstarší dcera byla odmala horolezec. Cokoli nepřibitého k podlaze dostrkala k oknu už v roce a půl včetně velkých židlí, vylezla na ně a zkoušela otevírat okna. Bydleli jsme tenkrát v 1. patře, takže byt byl jedna velká nedobytná pevnost. U našich totéž, jenže mým rodičům bylo v té době 58 let, takže ještě poměrně při síle a zvládali v pohodě. Dnes - táta už nežije, mamce je 76 let a i když hlídá ráda, je pomalejší. Je zvyklá si nechávat dávkovač s léky při ruce, takže už jsem ho několikrát tahala malým holkám z rukou. A to je lékařka.
A ano, úrazy a neštěstí se stávají, ale proč tomu chodit zbytečně naproti. Taky nestojím dětem 24/7/365 za zadkem, ale taky nenechávám nože na stole, manželovy léky jsou na skříni, kam děcka nedosáhnou ani ze židle. Nemám problém s tím, když pod dozorem použijou kráječ na chleba nebo nůž, ale proč zbytečně riskovat hlavně u těch mrňat, že si ublíží, kdyby to zůstalo v dosahu bez dozoru? Totéž okna - pokud jsou v přízemí, tak v klidu, ale patra? Co se bazénu na zahradě týče, tak to jsem taky nekompromisní, malé dítě a napuštěný bazén bez dozoru neexistuje. Říznutí nožem se zahojí, po tonutí můžou být doživotní následky.

klokanka31
17. dub 2024

@konidana A když jsou okna třeba ve 3-4 patře?

zuzkasim
17. dub 2024

Čtu dobře, že dítěti je 3,5 a tobě vadí, že v jeho přítomnosti leží volně dostupné nože a nůžky? To je snad normální, ne? A nesmí na strmé schodiště? Proč? Děti v tomto věku milují lození po žebřících, vždyť schůdky ke skluzavkám bývají strmé. Chápu bazén. Do okna by takto staré dítě v mžiku taky úplně lozit nemuselo, není to batole bez nějakých návyků, už by mohlo trochu vědět, co se smí a proč. Chápu, že ho chytnou roupy, pokud se mu někdo nevěnuje, ale aby tohle udělalo babičce ve chviličce nepozornosti, tak to bych ho ihned zpracovala.