Lezení dítěte. Kdy vám začalo lézt to vaše?

babymama6699
18. dub 2024

Prosím, kdy Vám začalo dítě lézt? Dneska jsem byla na kontrole se synem (8 měsíců). Pan doktor nás div oknem neprohodil, že ještě neleze. Má už tendence si stoupat. Odraží se rukama od země, ale prostě nechce lézt. Na břiše strašně brečí. Denně chodí cca 20 min v chodítku, když uklízím kuchyň. Sám relativně rovně i sedí. Prý je to všechno špatně a je chyba vývoje a musím mu silou držet kolínka, aby lezl.
Strašně mě to vystresovalo.
Co se stane, když se nenaučí lézt?
Moc děkuju za vaše zkušenosti.

uzivatelkapetra
18. dub 2024

@babymama6699 lezení je důležité pro rozvoj mozku jak jsem pochopila. Nedávej ho do chodítka ani neposazuj. Proč by se snažil sám zvednout ze země, když to za něj děláš ty.

fyii
18. dub 2024

@babymama6699 nasilim bych nedelala nic. Ale choditko bych taky nepouzivala, to se nejak nedoporucuje. Kdyz uklizis dej mu na zem deku, hracky, poloz ho tam a at se snazi chlapec. Ono to pujde, chce to trenink. To same sezeni neposazuj, az si sedne sam... ma to moc ulehcene, vsude vidi, tak se nemusi tak snazit...ono to pujde neboj

nektarinka123
18. dub 2024

@babymama6699 choditko vyhod. Jak se dostane do sedu? Zajdi si na fyzio at ti ukaze jak to ma delat spravne, jak ho muzes stimulovat a podari se to.

jirovapa
18. dub 2024

@babymama6699 jako malá jsem ve vývoji přeskočila lezení a rovnou jsem chodila. A bylo to špatně, u mladší sestry si na to moje mamka už dala pozor. Protože se mi na zádech nevytvořily tak svaly, jak dětem, které lezou a musela jsem od cca 3 let každý den cvičit, dvakrát týdně se mnou mamka jezdila cvičit ke specialistovi, jinak se mnou cvičila doma. U vlastních dětí jsem nedávala chodítko, nevodila jsem samostatně nechodící dítě za ruce apod. Prvně se naučili lézt a časem obcházet nábytek a chodit samostatně. První dcera začala sama chodit až v 16ti měsících, druhá ve 12ti měsících a kluk v 15ti měsících. 🙂

tasimia
18. dub 2024

@babymama6699 malá začala lézt po čtyřech před pulrokem, v tomhle směru byla rychlík. Ale nikdy jsem ji neposazovala, nebo nenutila vyprdni se na choditko, dej ho do prostoru kde se může něčeho držet. Ja měla otevřenou ohradku, a malá lezla furt dokolecka okolo sprušli, dokonce se vztekala když došla na konec a tak prázdno😂. Okolo gauce, stolu, obývací stěny.
Násilím a tim, ze ji budeš nutit nic nevyřešíš, každé dítě je jiné. To máš jako s chozením, některé děti začnou brzo, některé později ale vše má svůj čas.
A hlavně to přijde ani se nenadejes a brzo zjistíš, že dítě dělá neskutečné pokroky.
Oni doktori maji tendenci vše posuzovat podle tabulek.. přitom 🙂.

89peta
18. dub 2024

Dcerka začala lézt až v 11mesicich,chodit v roce a čtvrt. Oproti synům,kteří oba lezl v půl roce,chodili v roce. Nedávej do choditka a motivuj k lezení, dej před nej hračku aby na ni nedosáhl a když bude na čtyřech, tak mu nohou zápětí chodidla. To všechno přijde ☺️

prejeta_zaba
18. dub 2024

Vždyť je všude ten správný vývoj nakreslený. Snad v každé čekárně. V každém videu o miminech. Má se z břicha zvedat na 4 a z toho si šikmě sedat. Jakmile tohle přeskočí, bude mít slabé břišní svaly - bude vtáčet špičky pri chůzi, mít vpadle kotníky, vystouplé břicho, bolavá záda. Budete za 3 roky řešit ploché nohy a výše zmiňované potíže. Možná lepší teď schovat chodítko a motivovat k lezení než pak obíhat rehabilitace a řešit špatné pohybové návyky. 🤔

katule1990
18. dub 2024

@babymama6699 To, ze v 8 mesicich neleze, je naprosto normalni, muj syn zacal lezt az ve 13,5 mesicich a je zdravy. Spatne je ale to choditko a posazovani, tim se zadelava na problemy s celym svalovym aparatem, casto pak takove deti ani nelezou. Lezeni je nejdulezitejsi krok ve spravnem vyvoji tela. Takze bych rozhodne vyhodila choditko, neposazovala. Dite si ma idealne na vse prijit samo a delat pokroky podle toho, kdy ma dostatecne posilene svaly. Pokud to spravne nedela, tak vcas fyzioterapii.

klokanka31
18. dub 2024

@babymama6699 Chodítko je špatně. Naše se dlouho plazila, a lézt se jí nějak nechtělo. Když už byla doba, kdy podle tabulek měla lézt, tak jsem jí trochu pomáhala, např.jsem si sedla na zem s nohama nataženýma, aby mě musela přelézt, nebo jsem jí dávala kolínka pod ní. Pochopila to hodně rychle, a lezla jako tryskomyš 😃 Sama si sedla v 7 měsících, k tomu jsem ji rozhodně nepomáhala, a to samé u chození. Až se sama postavila, tak stála. Začala chodit sama po prostoru v 13 měsících.

babymama6699
autor
18. dub 2024

@prejeta_zaba vůbec jsem nevěděla, že chodítko je tak zlé. Nikdo mě na to ani neupozornil. Jiné pohybové vady nevidím. Zvedá se na ruce na břiše, hlavu držel vždy v pořádku. Myslíte, že když ihned teď chodítko vyhodím, tak mám ještě šanci to zachránit? Vůbec jsem mu tak nechtěla ublížit. Achjo

adelisss
18. dub 2024

Jj, chodítko dítě nemotivuje lozit. Mně přišel super prolézací tunel (např. z IKEA), dovnitř dát třeba hračku, aby dítě lezlo dovnitř. Po dvou se tam nedostane.

nektarinka123
18. dub 2024

@babymama6699 nebud na sebe zase tak prisna. Choditkem jsi ho zas nezmrzacila na cely zivot. Ty jsi ted mama a mas odpovednost za vas obe. Nemuzes se vymlouvat ze ti nikto nerekl to a tamto. Je toho hodne a musis se jako mama zajimat. Treba sleduj nejake rodicovske profily na instagramu, pridej se do ruznych skupin atd.

babymama6699
autor
18. dub 2024

@nektarinka123 to je jasné. Spíš jsem myslela při koupi. Nechápu, že se to vůbec prodává. Úplně mě to vyděsilo.

dyechampion
18. dub 2024

choditko VYHODIT!!! bezte na fyzio a zacnete plavani s mimcama.

nektarinka123
18. dub 2024

@babymama6699 prodava se spousta pitomosti (treba pultikove autosedacky ktere jsou navic nebezpecne). Choditko neni nebezpecne jen proste nevhodne.

prejeta_zaba
18. dub 2024

@babymama6699 Určitě. Děti se učí rychle. Jde o to, aby neměl moc o co stoupat, ideální je položit ho doprostřed místnosti na deku a jestli někam chce, tak ať se dopraví. On na to rychle přijde. 😉 Je super, že jsi ochotná odložit chodítko!

andelka
18. dub 2024

Že je chodítko úplně mimo a zbytečné se vědělo už před 14 lety,kdy jsem měla první dítě.
Doporučuju knížku Děťátko rozvíjej se od Kiedronove.
Jinak každé dítě je originál. Nejstarší lezl až v 11 měsících. Prostřední asi v 9-10, nejmladší v 8-9. Chodili všichni od 15 měsíců. Samostatný sed 9-11 měsíců, právě z pozice na čtyřech.

ada22
19. dub 2024

Chodítko vyhoď a doktor je taky dáreček. Měl ti to lépe vysvětlit a poslat rovnou na fyzioterapii. Ta ti poradí jak dítě stimulovat a na co se zaměřit. Pro začátek ho dávej hodně na bříško a ať nemá možnost se o něco zvednout. Možná se mu to ze začátku nebude líbit, ale chce to vydržet. Nech mu tam nějaké hračky. Jinak některé děti jsou v 8 měsících jak motorové myši jiné se teprve rozkoukavaj je to individuální. Jestli máte doma jen tvrdé podlahy, tak by bylo mít pro něj nějaký koberce nebo puzzle, aby mu to neklouzalo

slavojhouslice
19. dub 2024

@babymama6699 ja jsem pro choditko. Nam vyhovovalo a dcera sama chodila uz v 9 mesicich.
Choditko si nemuzeme vynachbalit jak nam po vsech smerech pomohlo.