Návrh střídavé péče - dvě školy - špatná komunikace mezi rodiči - manipulace s dítětem. Schválí i tak soud střídavou péči?

kitalpha
3. led 2024

Zdravím vás maminky. Obracím se na vás s dotazem. Při rozvodu v roce 2023 bylo rozhodnuto pro společnou péči. Takto jsme se domluvili. Vše fungovala dá se říci, pak se ex odstěhoval do Prahy a já do Tábora, sepsala se dohoda o tom, že syn (8let, brzy 9 ) bude bydlet se mnou a chodit do školy v místě bydliště matky. Po pár měsících a po informaci, že jsem těhotná s novým přítelem tatínkovi přeplo a poslal mi přes pravnicku návrh na stridavou peci , tyden a týden a dvě školy. Jednu v Praze a jednu v jihočeském kraji. Ja samozřejmě s tím nesouhlasím. Ať s tátou je co to jde, nikdy bych klukovi tátu nesetkala a ani nebránila ve styku. Ex měl 3 týdny a pátky v měsíci, všechny prázdniny. Se mnou víceméně povinnosti. Ex není ochoten změnit v rámci firmy pozici a dělá 24 hod, takže se stará pak jeho partnerka. Přijde mu to tedy málo. Po.oznameni těhu začal dělat problémy. Přestal víceméně komunikovat, nejde se rozumně domluvit, nemůžu mu volat, jen psát ve výjimečných případech. Dle slov syna mu vypinaji telefon , hovory probíhají krátce a vždy tak, že otec u něj je a povětšinou když nutně pospichaji. Nevrátil mi syna jak.mel. Požadoval , abych si kluka vyzvedla v Praze, mám omezene vycházky, nestíhám to a nedělá mi to v tehu dobre to cestování. Je to prostě naschvál. Syn přišel s tím, že mu táta řekl, že když nakonec řekne, té nechce malej dvě školy, že si táta bídě myslet, že ho nemá rád, že mu tohle táta řekl. Me z toho bylo na zvraceni. Že prý táta bude se mnou bojovat a že mu táta řekl, že to.oni dva budou mít těžké.
Mám vnitřně problém s dvouma školami a to , že si neumim představit už tuplem tu komunikaci mezi námi.
I přes nesouhlas a nekomunikace jednoho z rodicu, schválil soud stridavou peci některé?
Děkuji za odpověď

kitalpha
autor
3. led 2024

Prostě mi je To líto. Vždyť ten kluk přijde o možnost kroužků, učivo každé jiné, zátěž pro to dítě, cestování o víkendech, takže s kamarády nikam nebude moci. Sourozence si neužije . Výlety se školou , apod. Mrzí mě to strašně moc. Jsem i presvedcana, že toto by dlouhodobě nedal, přišel by o dětství, jeho starost by byla pendlovat mezi rodiči, byt bez zábavy a dohánět učivo tam i tam. Plus teda kámen úrazu, že komunikace by byla opravdu důležitá a ta bohužel nefunguje ☹

zmrzlinka
3. led 2024

Tak jedině si najmout právníka.Jinak co k tomu říct....je mi líto.Chodit do dvou škol bude podle mne pro něj něco šíleného.

nazka
3. led 2024

@kitalpha moje kamarádka je učitelka na základní škole. Má ve třídě jednu holčičku, která to tak má. Tady se učí ve městě, u táty na vesnici. Každá škola jiné tempo. Holka tím strašně trpí. Je mi líto, co vás potkalo. Doufám, že ještě vy chladné a bude jednat v zájmu dítěte. Pokud ne, tak jedině právník může pomoci.

barmil
3. led 2024

@kitalpha bohužel jsem viděla i rozsudek, kde je dítě při téhle vzdálenosti jedno pololetí v jedné škole a víkendy u druhého rodiče a druhé pololetí naopak. Stěhování probíhá o prázdninách. Takže třeba 1.8. až 1.2.je dite u jednoho a 2.2. Až 31.7.u druhého. Vánoce atd se střídá sudy lichý rok. Jako fakt hnus pro dítě. Kamarádi, zázemí, kroužky, učivo.. školy si píšou mezi sebou.
Bohužel tohle se dává už i v rámci školky. Tam se to střídá po týdnu.

kitalpha
autor
3. led 2024

Právničku uz mám zajištěnou, to ano , jen jsem chtěla vědět zda má někdo zkušenost. Jak uz se stridavou peci tak celkově třeba s velmi špatnou komunikací s ex. Strašně mě to mrzí. Před chvílí jsem byla za synem, popřát mu dobrou noc a on na mě "jsem smutný " . Po zeptali proč " však,víš, protože nevím co mám říct u soudu , nevím co chci ". Řekla jsem mu " mysli na jiné věci, třeba se Te někdo ptát nebude, myslí na to jak zítra půjdeme do tělocvičny, mysli na to jak se narodí miminko, na kamarády a tohle nech na soudu , ale uz to vypustil z hlavy a když táta do Tebe bude zase hučet, tak mi řekni, že to necháš na tom soudu , že chceš myslet na.pekne věci teď ". Jako vnitřně jsem cítila, že jsem se snažila mi odpověď o nejlépe to šlo. Ale popravde po poradě s právnickou, budu klukovi shánět psychologa. Proste říct mu, že si o tom může promluvit s nekym cizím, kdo tomu ale rozumí, že toxje nezávislý člověk . A prostě ať ten psycholog s ním projede veškeré starosti a případně i tu manipulaci ze strany otce. Jinou možnost jak kluka ochránit před negativními vlivy, nemám. I moje těhotenství šlo stranou , jedině co jsem řešila byl syn a ty případně následky, co já se nabrecela s každým naschválem. Budu doufat , že to dopadne dobře a kluk nebude nijak zatěžovaný čímkoliv.

leilinka1234
3. led 2024

Mám v blízkosti jednu takovou rozpadlou rodinu. Dítě 13 let je 14 dní tam a dalších 14 tam. Tématické plány škol se absolutně liší, dítě řeší akorát dopisování a dohánění látky. Ještě navíc je to dítě s diagnózou, má dokonce na sebe asistenci. Soud to povolil. Nechápu a opravdu tu nejde o zájmy dítěte 😔 držím palce, aby to u vás neprošlo! Jinak chudák dítě.

kitalpha
autor
3. led 2024

Děkuji maminky i za vaši podporu . Je mi z toho prostě strašně ouvej .

ai30
3. led 2024

@kitalpha Ja myslim, ze mas dobrou sanci, ze to neprojde, diky kombinaci dostatku casu, ktery syn travi u otce v soucasnem stavu a narocnosti otcovy prace. ALE hlavne to nepodcen s tim, ze by to zadny soud neschvalil. Pokud bude on lip pripraveny nez ty, tak k tomu dojit muze. Okamzite si najdi dobreho pravnika, ktery s tim ma zkusenosti a bojuj

skororozvedena
3. led 2024

@kitalpha nevím ani, co napsat. Fakt něco šíleného, sprostého. Proboha, zájem dítěte má být přece vždy na prvním místě, ne ego rodiče. Bojuj vsemi prostředky, nedej se. A modli se, protože naše soudy.. ehm, raději bez komentáře. ☹ hele, já stridavku mám, týden týden. Ohledně školy byly dohady (čti naschvály), ale nakonec to dopadlo v rámci možností ok, chodí všichni do jedné. Ex jezdi kus cesty a občas nadává kvůli tomu. Musela jsem teda ustoupit v oblasti financí, ale co už. Komunikace naprosto minimální, jen úplně nutná. Tak držím palce. Přeju Ti pevne nervy, kor v těhotenství tohle prožívat, měla jsem tehdy příšerné stavy...

j.a.n.i
4. led 2024

@skororozvedena No, ono by se v zajmu dítěte meli chovat i rodice... Jeden se stehuje tam, druhy onam a pak se děsně divi, ze chudak dite.

jancazao
4. led 2024

@j.a.n.i v zásadě s tebou souhlasím. Ale já se taky stěhovala 50 km. Předtím jsem se stěhovala k manželovi a po rozvodu zpátky tam, kde mám rodinu.

irmamala
4. led 2024

Za me teda naprosty nesmysl dat si spolecnou peci a rozestehovat se od sebe 200km. Proc si nezadala svereni do sve pece? Ja jsem se po rozvodu taky musela odstehovat 50km dal, ale beru to jako svoji volbu a “odsiram” si to sama, kdyz je denne vozim 50kilaku do skoly a po obede zase zpatky😀

zuzkasim
4. led 2024

Zajisti si dobrý posudek od dětského psychologa, že je pro tvé dítě střídání škol nevhodné, tady bych se hodně snažila a klidně si i připlatila. Abys šla k soudu připravená. Který soudce tohle povolí, nejedná v zájmu dítěte. Je to největší hnus. Píšu z vlastní zkušenosti, jedno takové dítě znám, má zničený život, je obětí svých rodičů. To už bych víc uvažovala o tom, že dítě nechám chodit do školy u tatínka a budu si ho brát na volné dny já... Možná by i takový návrh vzal tatínkovi vítr z plachet, protože mít na starosti celou školu, kroužky a vlastně třeba i doktory, protože ti ordinují ve všední dny, to je velká zodpovědnost a spousta práce.

jancazao
4. led 2024

@zuzkasim přesně tohle jsem říkala já, nikdy bych to nedivolila, radši bych mu děti nechala. Tenkrát taky vyhrožoval...

kitalpha
autor
4. led 2024

Maminky, pro upřesnění. Ja nebyla ta která vzala roha. Ja si zadala o byt v místě, kde máme jeste teď nemovitost a ra se prodává. Pak jsem se somluvila s partnerem , že by se ob pristehoval blíže a že tak nějak všichni budeme bydlet v okolí 20 km. No...jenže ex a jeho partnerce středočeský kraj nevyhovoval a ex se odstěhoval na druhou stranu Prahy. Takže je neměla důvod proč zůstávat. A ex souhlasil, že kluk bude žít se mnou práce no.

petrasipkova1
4. led 2024

Pokud by něco takového hrozilo, tak bych vždy bojovala za svoje dítě, které za nic nemůže ! Takže bych se buď já s novou rodinou přestěhovala blíž, nebo klidně našla školu v polovině cesty, ať oba rodiče vozí dítě stejně, třeba hodinu cesty. Prostě cokoliv aby moje dítě netrpělo.

veroniquecz
4. led 2024

@irmamala tak Tábor a Praha je hodinku od sebe. To by bylo třeba stejné, i když by každý byl na druhem konci Prahy.

jelenice_zavodnice
4. led 2024

@kitalpha Pridej se do FB skupiny “Prava deti a rodicu v kontaktu se statem…” Tam se takove veci resi casto a poradi to, jake dukazy predlozit a shromazdovat. Obecne jsem zastancem toho, ze je fajn, pokud se otec zajima a ze jim i legislativa vychazi vstric ale tady vidim, podle toho co pises, ze se snazis vic ty a tatinek moc ne. On se odstehoval, on nema pravo pozadovat po tobe, aby si vozila dite tam a tam atd. Nejhorsi na tom jsou ty dve skoly u stridave pece, to je takova fyzicka i psychicka zatez pro to dite.
Tak snad se to povede vyresit k dobru ditete - deti. Drzim palce.

kitalpha
autor
4. led 2024

@veroniquecz nemáte pravdu , on bydli na opačném konci Prahy a já na kraji Tábora. Je 103 km a 1hod a 20.min autem. Ja auto mam, ale ze zdravotnich důvodu nemohu mít řidičák a az jezdil malej sám , tak by právě musel jet dopravními prostředky.
No nicméně uvidíme, nějak holt soud rozhodne. A model dvě školy, z toho jsem strašně špatná no ☹

ai30
4. led 2024

@jelenice_zavodnice Odstehovali se oba, chapu to tak, ze matka se stehovala do Tabora za pritelem, se kterym ted ceka dite.

petrasipkova1
4. led 2024

@kitalpha tak pokud jsi z toho tak špatná, tak najděte bydlení v Praze a je po problému.

jelenice_zavodnice
4. led 2024

@ai30 Mas pravdu, oba. Nevime odkud, nevime kdy. Kluk mel nekde zazemi, asi se bude posuzovat to.

kitalpha
autor
4. led 2024

@jelenice_zavodnice ja to napisi ještě jednou. Ja jsem chtěla zůstat v místě bydliště, sháněli jsem tam s přítelem bydlení, domluva s ex bylo , že budeme od sebe 20km, jenže nová partnerka se nechtěla přizpůsobit a pristehovat jak původně bylo zamyšleno, q 5wk se ex odstěhoval do Prahy a já nemusela zůstávat tam a tak jsem se odstěhovala 37 km od mista bydliště a ex 68 km . Toť na vysvetlenou.

zuzkasim
4. led 2024

@kitalpha Kam to dítě chodí do školy teď?

kitalpha
autor
4. led 2024

@zuzkasim v Tabore. Má jednu školu. Bydlí se mnou .

zuzkasim
4. led 2024

@kitalpha Takže teď si otec vzpomněl, že by mohl udělat chlapci v hlavě guláš a co týden ho nechat chodit do školy u sebe... Opravdu sehnat dobré vyjádření psychologa. A připravit se i na tu variantu, že by syn mohl chodit do školy v místě bydliště otce. Střídat školy ne, pokud ho máš aspoň trochu ráda.
Znám shodou okolností 2 dospělé chlapy, kteří vyrostli v péči otce, protože po rozvodu dělal tatík matince takové peklo, že to matinka nevydržela a nechala dítě raději otci, aby byl klid. Oba (neznají se) jsou skvělí chlapi, moc hodní, pozorní, vzorní manželé a už dávno i sami otcové, mají se svou matkou i přes to, že s ní od určitého věku nevyrůstali, výborný vztah, s otcem jakž takž. Obě jejich matky jsou výborné a chápavé tchyně svým snachám. Jen abys věděla, že nechat dítě ve větší péči otce (pokud by chodil do školy u něj, byl by u něj více), není nic špatného, ani ostuda, a nemusí to mít na váš vzájemný vztah vůbec nijak špatný vliv. Okolí může mít někdy blbé poznámky, ale oni v tvých botách nešlapou, nenechat se tím rozhodit. Pokud se ti podaří vybojovat synovi jen tvou školu, taky se připrav na to, že není úplně ideální mít dítě jen na povinnosti a tatínek na volný čas, časem to může dělat pěknou neplechu (puberta atd.). Moc držím palce, abyste s ex našli společnou řeč a oba dokázali v něčem ustoupit v zájmu vašeho společného dítěte.

jelenice_zavodnice
4. led 2024

@kitalpha Samozrejme. I to hraje roli, otec se stehoval jako prvni, ty az nasledne po nem. Dite ma zazemi v Tabore, na to se bude prihlizet. Kazdopadne, urcite pravnika a byt pripraven na ruzne moznosti.

kitalpha
autor
4. led 2024

No už dnes dala právnicka návrh na svereni kluka do mé péče s tím, že takto reaguji , jelikož ex tedy chce dvě školy. Tak a teď dej se vůle boží. I pravnicka uvedla tu špatnou komunikaci , a vše co se děje okolo toho.

konidana
4. led 2024

@zuzkasim spoluzak syna s brachou je take uz par let v peci otce, a tim mohl zustat v miste. Matka, kterou jsem celkem znala, po mnoha letech boju s otcem deti, stridave peci a neshodach s predavanim deti nakonec nechala deti u otce a odstehovala se pres pul republiky, kde se musi starat o sve rodice. Asi to bylo pro vsechny nejlepsi, i kdyz pro ni urcite hodne tezke.

anonymmm88
5. led 2024

@kitalpha bohužel mám zkušenost osobní a to, že ani špatná komunikace není problém při střídavé péči. Bylo mi to řečeno soudkyní spolu tedy s návrhem na mediace. Ale bohužel komunikace je důležitá. Dnes záleží neskutečně na tom, na koho narazíš u soudu. Přesto, že jsem měla nespočet důkazů o tom, že ex chce syna do stridavky jen, aby nemusel platit výživné atd atd tak ji to nezajímalo.

Sice tvuj syn má zázemí u tebe a chodí tam do skoly, což je velké plus. Také si ho vyslechnou na ospodu a pokud bude chtít zůstat,kde je a nebude chtít dvě školy,tak zase je to plus pro tebe. Ale vůbec se tím nemusí soudce řídit a velmi dobře si to bude umět obhájit. Ja jim nevěřím ani za mák, že jednají v zájmu dítěte. Poradila bych právníka, psych. posudek zařídit co nejdřív, hrozne dlouho trvaji než dostaneš termín a bojovat. Jsou to nervy.