Výhradní péče o dítě. Co a jak?

lenn10
6. bře 2020

Ahoj, prosila bych o radu. Když má matka dítě svěřené do výhradní péče je její povinností dát dítěti alespoň oblečení na víkend strávený u táty? Nebo má otec povinnost zajistit dítěti i oblečení, když dítě u něj nebydlí a platí na něj alimenty? Dítě navštěvuje otce 1x za 14 dní.

krtcice
6. bře 2020

Znám pár, kde se na všem dohodnou a matka dítěti balí věci s sebou, a znám pár kde jsou naschvály až to hezký není a každý má doma vše své (fakt vše... autosedačku, boty, veškeré oblečení, knížky, hračky...) u obou je to jako u vás, dítě v péči matky, u otce 1 víkend za 14 dní, otcové platí alimenty.
Takže myslím, že to bude na dohodě. Zda to nějak může řešit soud, netuším, ale schválně jsem zvědavá na další příspěvky.

not_blond
6. bře 2020

No to je děs, jestli někdo takhle fakt funguje..... Můj laický názor je, že když platí matce alimenty, tak by ošacení apod měla pořídit ona, ne?

ito
6. bře 2020

@not_blond tak otazkou taky je jak velke alimenty otec dava a jak se chova otec k matce a mluvi o ni pred ditetem. ;) znam i pripady, kdy otec cast obleceni ani nevratil. V pripade, ze alimenty jsou pekne, matku nijak nehani a je zodpovedny ohledne veci, tak pak neni duvod, aby melo dite dvoji obleceni. Jako jsou "svine" otcove, tak umi byt bohuzel i "potvory" matky a nekdy delaji naschvaly. :(

merope
6. bře 2020

@lenn10 Pokud to není v rozsudku soudu (jako že asi nebude), tak to bude o dohodě. Osobně mi přijde, že pokud se rodiče dokáží domluvit, tak má dítě u otce nějaké to základní oblečení - pyžamo, pár triček, tepláky, ponožky, spodní prádlo, možná nějaké náhradní boty, papuče - něco jako já mám třeba u svých rodičů, ač tam jezdím občas. No a k tomu prostě něco na zábavu - knížky, hračky, stavebnice, pastelky,... Aby to pokaždé nebylo balení jak na dlouhou výpravu. No a třeba zimní bundu a podobně, v tom asi pojede. Přišlo by mi i normální, že tričko či spodní prádlo, ve kterém dítě přijede, zůstane u otce a domů k matce si vezme jiné, čisté - a to špinavé mezitím otec hodí do pračky a bude ho čekat zase příště. Protože to oblečení není ani matky ani otce, ale dítěte, takže praktičnost především. Jen to chce asi elementární dohodu mezi rodiči a neházet si klacky pod nohy. 🙂

linda_22
6. bře 2020

Podobný problém řešil bratr - bývalá dětem na víkend k němu nedávala nic na převlečení, boty na ven, atd. - paní ze sociálky při dotazu řekla, že toto je jednoznačnou povinností matky (na dvě děti 8, 12 let alimenty 10 tis.)

krista25
6. bře 2020

Přítel má z předešlého vztahu dceru, oblečení, hračky vsechno máme svoje, taky nic nedavala a podobně. Nemluvě o tom když jsme řekli at ji zabalí na týden věci na Šumavu, tak nebyla schopna ji dát ani pláštěnku, holínky a podobně. Takže si to kupujeme všechno co je potřeba. Je u nas 10 dni v mesici, ještě se z nás snaží dostat co nejvíc peněz to jde. Takže asi tak 😁ale každý to má jinak. 😊

zara11
6. bře 2020

Ja davam vse, ale prestala jsem davat vystavni obleceni po tom, co se mi nekolikrat stalo, ze po1dni total znicene obleceni, mi se to nestalo v zivote a nechapu, co s tim delali, asi naschval, protoze na zahradu mela vzdy na prevleceni, takze k otci pouze Pepco a tomu podobne a bundy po kamaradkach, ne nove 🙏

lenn10
autor
6. bře 2020

My právě máme pro přítelovo dítě také vše. Má tady hračky i oblečení. Bohužel její matka jej k nám posílá špinavé, v roztrhaných věcech apod... Když dítě pošleme k matce v "našich" věcech, samozřejmě zpátky se nic nevrátí... Mě jde jen o to, že matka teď žádá o zvýšení alimentů, což jako OK beru, ale tak by to dítě snad mělo chodit nějak slušně oblíkané, ne? Chce se právě na zvýšení domluvit, nechce to hnát přes soud, ale říkáme si že posílat víc peněz někomu kdo dítě nedokáže ani slušně oblect se nám nechce. Myslíte, že soud by vzal v potaz, že dítě má vlastně od nás to samé (oblečení, hračky) co od matky, akorát teda v lepších variantách? jako u soudu bychom rozhodně nevytahovali, že "naše" oblečení není roztrhané apod., jen bychom chtěli aby se vědělo, že vlastně dáváme peníze i za něco co bychom neměli.. pokud má matka dítě ve výhradní péči, je to dle mého její povinnost zajistit dítěti veškeré věci. Pokud by byla střídáva péče, je jasné, že dítě musí mít oblečení apod u obou.

drakenn
6. bře 2020

Řešili jsme také. Matka nám děcka posílala zásadně ve špinavých hadrech. Paní na ospodu to komentovala, že to tak ty matky dělají schválně, aby se tatínek ustrnul a koupil oblečení nové! Alimenty nealimenty.. matka má povinnost dítě řádně připravit na styk s otcem, tudíž s oblečením a vším potřebným. To nám řekli na ospodu.
Jako dle mě kartáček, pyžamo a pár kousků náhradního oblečení, nějaké hračky by otec mel mít.

nnnadja
6. bře 2020

Syn má oblečení u táty, ale jen z důvodu, abychom nebalili pořád dokola. Upřímně ani nevím, kde skončí spodní prádlo, které má v den kdy odchazi ode mě. Asi si to stridame😁 pyžama, trička, plavky, kartáček.. Vše má tam. Samozřejmě bundy a pod. má to v čem běžně chodí.

lenn10
autor
6. bře 2020

@not_blond mám stejný názor 👍

escapelle
6. bře 2020

@lenn10 paní že socialky nám řekla,že je pouze moje dobrá vůle mu oblečení dávat.otec je samozřejmě povinen si to zajistit a dítě zaopatrit.nicmene mu samozřejmě věci dávám.