Musí dítě k zápisu do školky?

2. kvě 2024

Dobrý večer, zajímá mě, zda musím brát s sebou dítě k zápisu do školky nebo stačí, když tam půjde jeden z rodičů s předem vyplněnými potřebnými dokumenty?
Dcera začíná posmrkavat a tak se mi ji nechce brát mezi ostatní lidi, kde kdoví kolik nás tam bude, jak dlouho budeme čekat apod. Nedovedu si představit, že někde čekám třeba půl hodiny, jak ji zabavim apod.

lehe
2. kvě 2024

Nemusí, stačí ty dokumenty. Nebo aspoň u nás, ale předpokládám, že to bude všude stejné.

rebe
2. kvě 2024

Naopak, je lepší tam dítě nebrat. Je to čistě administrativní akt, kterému zhusta předchází dlouhá fronta. Jen doručíš dokumenty, nic víc nečekej.

cilkat
2. kvě 2024

U nás taky čistě administrativní činnost, dokonce v "kanceláři školky", takže maličkej prostor pro dítě zcela nezajímavý.

hanka_12345
2. kvě 2024

u nas se to dokonce hazelo jen do schranky

lobella
2. kvě 2024

Tak u nas za covidu se jen predaly papiry, pripadne do schranky, ted budu hlasit mladsi do 2 skolek a vsude je jasne napsane,ze se dite dostavi s rodicem osobne, takze ridila bych se informaci ze skolky

fyii
2. kvě 2024

a u nas se mala byla normalne podivat do tridy, mohla si pohrat... a pri tom se odevzdala prihlaska

j.a.n.i
2. kvě 2024

@lobella No, jelikož na to nemají nárok, tak bych se řídila zdravým rozumem a nachcipane dítko nechala doma.

michaela666
3. kvě 2024

U nás měli přímo v informačním letáku napsané, že se máme dostavit bez dětí.
Společně jsme šli na den otevřených dveří. V červnu si zvali všechny přijaté děti na 2 hodiny do školky . Podívali se do tříd, kam v září nastoupili + si hráli s hračkama. Rodiče měli čas na dotazy a individuální záležitosti.

darkwitch
3. kvě 2024

U nás bez dětí, na prohlídku školky měli den otevřených dveřích. Papíry se odevzdávaly dopředu a ředitelka si nás zvala na konkrétní čas, takže jsem zápisem strávila sedm minut i s čekáním. Trochu zásek udělala maminka která přišla o čtyřicet minut dřív a ještě s dítětem. Tedy školka byla připravená i na dítě - při samotném zápisu byl nachystaný dětský stoleček s pastelka, papíry a ještě něco tam bylo, ale paní ředitelka měla problém nechat maminku s dítětem dlouho čekat a zároveň nechtěla narušovat dohodnuté časy 😁

autor
3. kvě 2024

@cilkat u nás se to též vyřizuje v ředitelne právě, takže též kancelář 4x2 metry a nezajímavý, kór když má malá rýmu tak je taková podrážděná a furt si musí utírat nos, smrkat apod. Jinak je to šídlo co neposedí takže už vidím jak by byla nervní
Všem děkuji, malá zůstane doma

biciklissie
3. kvě 2024

Povinné to určitě není, kór s nachlazeným dítětem. Nicméně třeba u nás si na to paní ředitelka potrpí, jít i s dítětem. Ale ve vašem případě bych dítě nebrala a vysvětlila, spíš to ocení, že nechcete nakazit.

miryp
3. kvě 2024

U nás ředitelky MŠ žádali nás rodiče, abychom nechali dítka doma, že jde čistě o administrativní záležitost a pro děti je to zbytečná zátěž. A fakt to bylo náročné i pro dospělé, natož pak pro děti. Obíhala jsem 3 školky a v každé byla fronta na 4 hodiny, sezení pro rodiče pobralo v průměru 10 rodičů, takže jsme si to tam odstáli. Když jsem přišla na řadu, předala jsem pouze podepsanou přihlášku a šla domů. Když tam náhodou dítko někdo vzal, bylo to náročné pro všechny zúčastněné, protože po 10 minutách už bylo dítko nevrlé, po hodině už jsme byli zralí na panáka, po 4 hodinách už to bylo doslova neúnosné. A třídy školky nevidělo takové dítko ani z rychlíku, prostě předalo s rodiči přihlášku a šlo domů... Rozhodně bych nechala dítko doma.

lobella
3. kvě 2024

@j.a.n.i tak kdyz je dite nemocne, tak pokud chteji s osobni ucasti ditete,tak bych dite prpste omluvila,ze nedorazi kvuli nemoci, ale ja nevi., co maji v informacich o zapisu, nase skolky tak maji napsane, podtrzene, ze chteji osobni ucast deti, tak kdyby byla dcera nemocna,tak ji omluvim a necham doma

ninive211
3. kvě 2024

Do školyky bez dítěte. Jde jen o odevzdávání papírů, nic víc, žádné zkoušení dítěte jak na zápisu do ZŠ

podestatka
3. kvě 2024

Dítě určitě k zápisu do školky nemusí....Já měla sebou vždy dítě, protože ho neměl kdo hlídat 😄

gdpr
3. kvě 2024

U nas to je vždy spojené aj s hrou deti spoznajú budúce pani ucitelky, ochutnaju svačinku, dostanú malý darcek a rodicia počas toho ako sa deti hrajú v triede riešia administratívu. Ale každá skolka to ma inak.

evelin1251
3. kvě 2024

U nás při zápisu bylo právě vítané, aby si dítě prošlo školku prohlédnout , syn si chvilku pohrál a za vyřídila papíry, p. učitelky měly připravené pro děti i úkoly. 👍

katulatko12
3. kvě 2024

Ne nemusí. Jen se elektronicky zapíše prez https://elektronickypredzapis.cz/ a pak se to vytiskne a odevzdá ve školce nebo hodí knim do schránky. Toť vše.

j.a.n.i
3. kvě 2024

@lobella A když budou mít podtržené, že jim tam musíš udělat striptýz, tak ho taky uděláš?

j.a.n.i
3. kvě 2024

@ninive211 Ono ani na zápis do školy dítě nemusí... celé to zkoušení je jen saskarna nemající pro přijetí na normální základku praktický význam.

miryp
3. kvě 2024

@lobella školka si nemůže vynucovat něco, pro co nemá oporu v zákoně, takže i kdyby měla školka v pokynech 100 vykřičníků u poznámky, že má dítě přijít s rodiči, tak rodič může bez obav přijít sám, protože zákon nevyžaduje přítomnost dítěte u zápisu.
To je i info pro autorku, neb jsem ho zapomněla zmínit v předchozím komentáři.

ninive211
3. kvě 2024

@j.a.n.i Teoreticky máš samozřejmě pravdu, dcera zápis do ZŠ neměla vůbec, když byl covid, tehdy jsme to taky jen házeli do schránky školy...ale je to takový zvyk, zážitek pro děti, dostanou za své "úsilí" odměnu, seznámí se s budoucími učiteli, prostředím a díky tomu zápisu se většinou pak do školy i těší...

eviicka
3. kvě 2024

Tak povinné to není. Jinak každá školka je originál, v malých školkách to může být třeba i s prohlídkou školky a seznámením s prostředím, v těch velkých (nebo kde je malý zápisový čas) to je jen o čekání a papírech...

wendulka
3. kvě 2024

Tak zrovna u nás má dítě k zápisu dorazit

marselina
3. kvě 2024

tak u nas se chodi k zapisu i s detma

lobella
3. kvě 2024

@j.a.n.i beru to tak,ze vzit dite s sebou me nezabije, pokud k tomu neni objektivni duvod (nemoc, dite k zapisu skolka nechce atd), nevim proc chteji dite videt, ale jestli se do skolky dostane, myslim, ze je pochopeni a snaha spolu vychazet na obou stranach zadana, nepotrebuju, aby se pak po decku nekdo vozil, ale my jsme ves icka skolka, kazdy zna kazdeho, tak proste treba jen chteji detem skolku zaroven ukazat atd, dny otevrenych dveri u nas nejsou

veru181
3. kvě 2024

U nás dítě být musí. Nevím, jestli to má vliv na přijetí, ale rozhodně si dělají nějaký obrázek - zatímco jsem vyplňovala papíry, jedna učitelka si s ním hrála a trochu zkoušela, jak umí barvy 🙂. I nám to myslím usnadnilo nástup, že už ve školce dvakrát byl (na DOD a u zápisu). V případě nastydnutí bych zavolala do školky a domluvila se. Jinak jsme čekali asi půl hodiny venku, takže si hrál na hřišti, pak dostal od zkušenější maminky balonek a hned se pěkně naučil, jak unikající vzduch dělá rámus 😀 (měla tam i různé samolepkové sešity).