Tvrdnutí břicha od 16. tt - doktor nic neřeší

roliberi
11. bře 2015

Ahoj, musím si opět postěžovat na "nezájem" svého gynekologa, u kterého trávím každý měsíc tak 5 vteřin, minule mi při tom šrumci dokonce zkontrolovali cizí moč a poslali pro čípky kvůli bílkovinám... Až když jsem se z toho fofru v práci probrala, došlo mi, že svojí moč mám pořád v kabelce... 😖 😀 Jinak problémy nemám, tak to neřeším, jen jsem byla kvůli akné na kožním a vstřícná pí doktorka mě poslala na krev na jaterky a štítnou žlázu, že je to prý v těhotenství hodně důležitý vědět, jestli je vše ok. Zjistili mi mírně sníženou funkci ŠŽ a beru 1/2 letroxinu denně. Muj gynekolog jenom koukal jako péro z gauče... Doporučuju všem si ji nechat vyšetřit, léky by se v případě i mírné disfunkce měli brát od začátku těhotenství...
Na poslední kontrole v 19.tt jsem mu řekla, že cítím pohyby a tvrdne mi břicho od 16.tt, ale doktor na to nijak nereagoval...Tudíž doufám, že je všechno v pořádku..."Pohyby" cítím jen občas, většinou když dlouho ležím, udělá se mi hrbolek na břiše. Někdy to nedokážu rozeznat od tvrdnutí, někdy mám tvrdou jenom část břicha jindy celý 😲 a poslední dobou je to častější a častější.Nic mě nebolí, jiné problémy nemám... 😒 Beru 1 magnesium denně.

metallico_mondo
11. bře 2015

změnit doktora asi nemůžeš že ☹

sarriku
11. bře 2015

@roliberi mě tvrdlo břicho zhruba od 19.týdne, brala jsem mangezko, když se mi zdálo, že to nestačí, tak jsem přidala, každopádně to je jedna věc, ale chování gyn. je věc druhá, myslím, že bys měla změnit ošetřujícího lékaře, k těhotenství by se nemělo přistupovat lhostejně.

kommarova
11. bře 2015

nechci strašit, ale tvrdnutí břicha v tomto týdnu je příliš brzy....občasné tvrdnutí se toleruje po 30. týdnu....bohužel vím, o čem mluvím, dělalo mi to taky, pak se mi začal zkracovat čípek, od 25. týdne jsme měla přísný klidový režim až do konce...ale na druhé straně rodila jsem obě holčičky v termínu i s tímto problémem, ale měla jsem je obě vyležené

primaska
11. bře 2015

ahoj, když tvrdne bříško, tak celý.. nikdy netvrdne jenom část. Mám s tím bohatou zkušenost..

roliberi
autor
11. bře 2015

Změnit doktora bych teoreticky mohla, i když tady u nás si člověk nevybere a dojiždět kvůli tomu nevim, jestli bych si pomohla 😲 Zajít na vyšetření do nemocnice jen tak je asi blbost? 😨 Děkuji za názory 🙂

sarriku
11. bře 2015

@roliberi můžeš zajet na pohotovost, že ti hodně tvrdne břicho, tam by tě vyšetřit mohli

kommarova
11. bře 2015

na tvrdnutí břicha, pokud se ti nezkracuje čípek nebo se neotvíráš, se dává jen magnézium. brala jsem ho i osm tablet denně...... a stejně mi a tvrdlo pořád

roliberi
autor
11. bře 2015

@kommarova a to by doktor poznal při běžný kontrole, jestli se čípek nazkracuje nebo jestli se neotvíram?

mandala
11. bře 2015

@roliberi Mě tvrdlo taky takhle brzy a doktor to nijak neřešil, myslím, že je nějaká hranice, kolikrát může ztvrdnout během dne, ale už nevím jaká. Myslím, že když je to jenom občas, tak je to ještě normální. 🙂

brouzdalka
11. bře 2015

@roliberi Při vnitřním vyšetření by měl poznat, jestli se neotvíráš. Nechala bych si ale zkontrolovat utz délku čípku, jinak to tvrdnutí je u někoho normální, říká se tomu dráždivá děloha. V prvním těhotenství mi tvrdlo od 19. týdne pořád, každý den, někdy i několikrát do hodiny, byla jsem hooodně nad limitem do 15 tvrdnutí denně. Hořčíku jsem dala šanci - týden maximální dávka, absolutně k ničemu, proto jsem ho vysadila, protože takové dávky zas nejsou dobré pro plod. Čípek se tvářil stále stejně, takže šlo jen o to, že to bylo nepříjemné, tak jsem zůstala doma na neschopence a pohodově tvrdla až do 40+1 🙂
Čekala jsem, že to v druhém těhotenství bude stejné, ale je to nebe a dudy, teď mi tvrdne od 14. tt, ale jen některé dny a jen chvíli, asi to bude tím, že díky lítání za batoletem na to nemám čas 🙂 Takže bych být tebou fakt jen požádala o kontrolu čípku, jestli se nezkracuje...
A s tím hořčíkem - i doktorka v porodnici mi potvrdila, že to moc nefunguje, spíš psychicky máš pocit, že děláš něco proti tomu tvrdnutí. Pokud bude čípek v pořádku a pouze tě to obtěžuje, můžeš zkusit nějakou čajovou směs s baldriánem.

jitavrtule
11. bře 2015

@roliberi Ano, poznal. Mně čípek vyšetřuje moje dr. palpačně, když jsem přišla poprvé s tím, že mi hodně tvrdne břicho , tak i vnitřním utz pro jistotu, A břicho tvrdlo cca od 15tt,takže taky takhle brzo, pohyby cítím (hodně intenzivně) zhruba od 17tt, i přesto že jsem prvorodička a placentu mám vepředu. Tvrdnutí břicha je po celém břiše a celkem nepříjemné, pokud ti máš pocit, že ti ztuhne jen část, tak to klidně může být jen že se mimčo opře o břišní stěnu, než že by ti tvrdlo břicho.
@kommarova Nestrašte 😉
Není žádný mustr, žádné moc brzy. Každé těhotenství je individuální.
Já taky brala hořčík 6tbl denně v době kdy to bylo nejhorší a těhotenství krom tvrdnutí mám celou dobu docela pohodové a teď po 30tt se naopak tvrdnutí uklidnilo, je to tak jednou, dvakrát za den, dřív klidně třeba 10x. Tím nechci říct, že by to měl člověk ignorovat a neřešit s dr. ale pokud se vše kontroluje jak má, tak netřeba zbytečně se stresovat.
@mandala Mně bylo taky řečeno, že tvrdnutí snad do 20 epizod denně je normální, pokud se čípek nezkracuje a porodní cesty neotvírají, tak není důvod k panice. Dráždivější děloha prostě může reagovat víc.

jitavrtule
11. bře 2015

@brouzdalka měla jsem z užívání hořčíku dost podobné pocity 😉 na tvrdnutí břicha žádný zásadní efekt, ale zas proti křečím v lýtkách v noci, které mě taky trápily, fungoval dobře.

brouzdalka
11. bře 2015

@jitavrtule Jo tak křeče v lýtkách, to je jiná 🙂 Ale na to tvrdnutí to doktoři píšou jak prdlí a holky to pak zobou v maximální dávce, i když jim to nepomáhá, pak se rodí hypotonická miminka ☹

23363
12. bře 2015

Hlavně klid! Kdyby to bylo opravdu vážné, jistě by to tvůj doktor řešil víc. Mně také tvrdlo břicho. Příliš brzy a příliš často oproti tomu co uvádějí moudré knihy... někdy celé břicho, jindy jen část. Dr. mi napsal magnosol a jinak to nijak neřešil. A to je jindy velice pečlivý.

hapovab
12. bře 2015

@roliberi mě tvrdlo břicho tak 5krát denně jsem ve 24 týdnu,ale říkala jsem s že to má každá druhá.Brala jsem magnezko dvě tablety,ale jinak jsem se cítila dobře a dělala všechno.V ponděli jsem byla v poradně a doktorka mě po prohlídce okamžitě poslala domů ležet,nesmím ani sedět ani chodit a to 14dní a pak se uvidí a přitom před měsicem bylo vše ok takže by při kontrole měl doktor poznat jestli se čípek zkracuje,podle mě kvůli tomu tu prohlídku dělá.Takže to tvrdnutí nepodceňuj tak jako já,ale jestli si o tom doktorovi řekla a čipek byl ok tak snad ví co dělá

kommarova
12. bře 2015

Já jsem nechtěla nikoho strašit, jen jsem napsala svou zkušenost a jak jsem uvedla obě holčičky jsem donosila do konce. Měla jsem nařízení přísný klidový režim - nesměla jsem ani sedět ani se shýbat, ale to bylo opravdu až když mi tvrdnutí břicha zkracovalo čípek (někdy tvrdnutí nemusí dělat nic, někdy zkracuje čípek...). Měří se to vnitřním utz. - dělala mi to vždy, co jsem měla kontrolu (zkrátila mi kontroly na intervaly 14 dnů). O tom magnéziu si taky myslím, že je to spíše placebo, ale brala jsem ho, co kdyby to náhodou pomohlo....

agneszka
12. bře 2015

Ahoj já si také myslela,že to laxní přístup mého gyn. ,ale od 28. týdne mne poslal na rizikovou poradnu do fakultky a tam tvrdnutí mého břicha absolutně nikoho nezajímalo 😀 pokud prý by to nebylo víckrát jak 20x denně..zajímat je to začlo až 32+5 kdy sem začla rodit,to jsem tam,ale už opakovaně ležela pár dnů s podezřením na peeklampsii,která se potvrdila....máme dvojky naprosto dokonalé a zdravé

kommarova
12. bře 2015

ještě dodám - mi tvrdlo břicho i 20x za hodinu a bylo jedno jestli stojím, ležím, sedím

roliberi
autor
13. bře 2015

Děkuji za cenné zkušenosti 🙂 Opravdu jde možná někdy o to, že se mímo opře o břišní stěnu, jsem celkem hubená,nemám na břiše téměř žádný tuk, proto mi možná připadá, jakoby mi tvrdlo celý břicho a on se tam možná jenom malej povaluje, vzhledem k tomu, že už má mít velikost žlutýho melounu, nevim,kam se tam vůbec vejde ještě s plodovkou :D Jinak vyšetření probíhá pohmatem (nevim čeho přesně) a vnějšim UZ... Za 2 týdny jdu ale na nějaký to větší vyšetření, tak snad tam bude vše ok... 😵

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru