Výpověď ve zkušební době

janula3005
27. dub 2018

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá případně nějaké zkušenosti s výpovědí ve zkušební době. Otěhotněla jsem ve zkušební době, nejdříve jsem si myslela že mám chřipku, doktoři říkali že nemohu otěhotnět. Tak jsem si udělala test ten vyšel pozitivní a tak jsem šla k doktorovi ten my to potvrdil. Ale problém u mě je že jsem ve zkušební době a mám ranní nevolnosti takže to na mě poznali. A vyhodili.,... Nemáte někdo zkušenosti co a jak dělat dál 😪😪😪😪

bassetlady
27. dub 2018

Do 7 dní od vyhazovu jít na PN nebo na pracák a sehnat práci, kde to zvládneš utajit.

hanulenova
27. dub 2018

Taky mě ve zkušební době vyhodili, šla jsem na neschopenku. Já jsem na ní nastoupila ještě v době trvání pracovního poměru a trvá mi do dnes, lékař vždy 1x měsíčně prodlužuje. Vysvětli svému doktoru situaci. Pokud tě již stihli vyhodit, je tam 7 denní ochranná lhůta, ve které musíš stihnout nastoupit na neschopenku, popř. ten pracák,

zamostnamartina
27. dub 2018

Mám za sebou to samé bohužel, pokud jste ve zkušebce nemáte šanci v práci zůstat. Záleží v jaké jste situace, zda máte něco odpracováno a měla byste případně nárok na podporu můžete na pracák a požádat o podporu (musíte stihnout do 3 dnů a je na 6 měsíců) a zkusit hledat práci (buť jednat na rovinu a hledat práci na dobu určitou s tím, že budou počítat, že máte nějaké omezení nebo se pokusit těhotenství zkušebku utajit, ale to výběr pozic dost omezuje s ohledem na to co byste neměla v těhotenství dělat..), druhá varianta je domluvit se s lékařem na neschopenku, musíte stihnout do 7 dnů od výpovědi, ale pokud byste PN zůstala celou dobu je to dost omezující, nikam moc nesmíte, máte vycházky myslím ma 6hodin denně, někdy kontroly na těhotné nechodí někdy naopak jo, je dobré se na to nespoléhat, .. Třeba známé, co byla na rizikovce přišla kontrola třeba po 6 měsících poprvé, druhé nepřišla vůbec a kolegyni v práci chodila každý měsíc .. :I

letadylkokane
27. dub 2018

@janula3005 co je to za podivnou firmu? Na jake jste byla pozici, ze vas takovym smahem vyhodili?

michasamk
27. dub 2018

Ja ve zkusebce skoncila sama byla jsem ve 2 mesici nastoupila na pracak ted mam podporu a od dubna jdu na materskou jentaktak mi vyjde ochranna lhuta 180 dni o ctyri dny dele a bylo by pozde

adelka951
27. dub 2018

@michasamk Ale ochranna lhuta neni 180 dni, je jen tak dlouha, jak dlouho trval pracovni pomer, maximalne vsak 180 dni.

j.a.n.i
27. dub 2018

@letadylkokane Co je na tom podivného, taky bych nechtěla někoho, kdo mi otěhotní ještě ve zkušebce, pokud se nejedná o někoho, koho jsem s řečeným rizikem přijímala.

letadylkokane
27. dub 2018

@j.a.n.i tak ono asi zalezi na pozici a odbornosti konkretnich dam. Fakt bych si nevyhodila dobrou ucetni, programatorku, vyvojarku, ucitelku ci treba provozni... Radeji vzit zastup a nabidnout treba castecny uvazek, praci z domova... Ale u delnickych profesi/pozic s nizsi kkvalifikaci je to asi bezne... Zamestnanci jsou sebou vice nahraditelni.

j.a.n.i
27. dub 2018

@letadylkokane No i u dobré programátorky nebo účetní potřebuju zejména člověka, který mě nepodrazí a otěhotnět ve zkušebce a tajit to prostě podraz je. Plus tedy nevím k čemu by mi byla třeba učitelka nebo provozní pracující z domova a už vůbec si nejsem jistá, tak po nějakých 2 měsících poznám, že je ten člověk fakt dobrý, touhle dobou se ještě rozkoukává.

letadylkokane
Autor odpověď smazal
Zobraz
michasamk
27. dub 2018

@adelka951 zalezi na dobe pojisteni 2 roky zpetne a to musi byt pro priznani materske minimalne 270 dni

michasamk
27. dub 2018

@adelka951 nebo mas jine informace?

bassetlady
27. dub 2018

@michasamk a taky na ochranné lhůtě, která je maximálně 180 dní. Ale krátí se podle toho jak dlouhý byl pracovní poměr. Takže se obávám, že při nároku na PPM máš smůlu.

oveckaluky
27. dub 2018

Bohužel můžou, ve zkušební době ano, taky jsem to tak měla...

markokolin
27. dub 2018

Koukám, co je tu “poctivých“ a radí nastoupit do nové práce a těhotenství tajit, super jednání.

janula3005
autor
27. dub 2018

@hanulenova já mám ukončení pracovního poměru 30.4.

bassetlady
27. dub 2018

@janula3005 no tak v pondělí k doktorovi a na neschopenku. Ale na mateřskou Ti to nedá. Jedině že bys ses nechala někde zaměstnat. Kdy máš termín porodu?

janula3005
autor
27. dub 2018

@markokolin spoustu lidí se tak chová a když začneš vracet v práci a zjistí že si těhotná tak tě vyhodí.... To je jednání..... Když nemůžeš otěhotnět a nemáš šanci 6 let se tím trápíš a na konec když se stim smíříš a náhodou otěhotníš tak se stane tohle ....😪😪😪😪😪😪😪

suzanna123
27. dub 2018

@j.a.n.i s řečeným rizikem jsou přijímány všechny ženy plodného věku 😀

suzanna123
27. dub 2018

@j.a.n.i ale o tom zkušebka je - poznat za 3 měsíce, jestli ten člověk stojí za to, abys mu dala práci. S rizikem, že vzápětí onemocní, otěhotní nebo se vystřídá s manželkou na RD. A vyříkej si to se zákoníkem práce. Chápu, že pro zaměstnavatele je nepříjemné mít zaměstnankyni na RD a držet jí místo, ale dost stupidní je očekávat, že žena kvůli tomu bude 9 měsíců nezaměstnaná s tím, že pak bude mít nárok na nějaké 3000 měsíčně. A nahlásit na pohovoru, že jsem těhotná - to tam ani nemusím chodit.

j.a.n.i
27. dub 2018

@suzanna123 No, a právě proto využiju té možnosti, kterou mi dává zákoník práce a někoho, kdo otěhotní rovnou ve zkušebce prostě vyhodím, protože nevidím důvod proč si tam takovou nechávat... A jinak nevidím důvod, proč by měla být žena 9 měsíců nezaměstnaná, stačí ve firmě nějakou rozumnou dobu pracovat a pak teprve těhotnět, to mi přijde jako jednak slušný postup vůči zaměstnavateli a druhak výhodný pro mě, neb jednak mám nárok na mateřskou a druhak slušnou šanci, že už jsem ten osvědčený zaměstnanec, který dostane tu možnost pracovat z domova. A ad to nahlášení, no, když je člověk dostatečně dobrý a má reference, tak ho vezmou i když to řekne a rozdíl je přesně v tom, že to nebudou cítit jako podraz.

marii90
28. dub 2018

Jdi na PN. Neriskuj, ze si najdes jiny misto a budes to tutlat pres zkusebku. Jsou za to docela velky postihy.

journals
28. dub 2018

@marii90 velky postihy? To slysim poprve... jak muze nekdo trestat to, kdyz se rozhodnu osobni informaci o svem tehotenstvi nezverejnit???

marii90
28. dub 2018

@journals Pokud by to ten zamestnavatel chtel hrotit, tak minimalne vratit vse, co za davky dostala.. prokazat, ze o tom vedela, nez nastoupila, nemuze byt tak tezky - viz datum screeningu a dalsich vysetreni. Ja bych do toho trda nesla, mit pak bobky, jestli to praskne.. Nedavno se dost propiralo, ze se tak chtela nejaka pani "obohatit", aby ji vznikl narok na nemocenskou a ppm a hrozil ji snad i kriminal. Ale ja jsem takovej poctivej blbec holt 😊

journals
28. dub 2018

@marii90 jake davky konkretne myslis? Ja myslim, ze kazda zena ma pravo nechat si tuto informaci pro sebe a neni jeji povinnosti informovat zsmestnavatele ze je tehotna, nebo dokonce chce otehotnet. Trosku diskriminace nemyslis?

brunetka11
28. dub 2018

@suzanna123 Jediné, co jsem od dotyčné očekávala, když jsem ji přijímala, že se mnou bude jednat na rovinu a dál mi volbu, zda a kolik času budu jejímu školení a supportu budu investovat. Věnovala jsem se jí nad rámec své práce.
A věř tomu, že doufám, že má tolik pudu sebezáchovy, že se nebude chtít vrátit.
Jsme na ni naštvaní všichni z dané jednotky. Navíc je tak tupá, že se kolegovi podřekla, že měla vše naplánované.
Její nástupkyně jí “děkují” za pracovní smlouvy na dobu určitou. A pro mne bylo velmi těžké přesvědčit, aby do spolupráce šli opětovně s mladou holkou.
Která sice po uplynutí smlouvy na dobu určitou otěhotněla, ale dál pokračuje a rádi spolupracujeme i během jejího rodičáku.

Jde o princip. A přístup konkrétní dotyčné.

journals
28. dub 2018

@marii90 btw. Nikdo se te behem prijimaciho pohovoru nesmi ptat na deti, pocet, vek, planovani rodiny a tim padem i jiny stav. Pokud se na to nekdo zepta, nejen ze mu nemusis nic vysvetlovat, ty naopak muzes zazalovat jeho za diskriminacni chovani. Takze pokutu on tobe zaridit opravdu nemuze

brunetka11
28. dub 2018

@journals a stejně tak má zaměstnavatel možnost dotyčné zaměstnance vyhodit ve zkušebce

journals
28. dub 2018

@brunetka11 ano, naprosto 🙂 nezastavam se ani jedne strany, nic neni cernobile, jen se tu pisou nesmyslne veci