Po rodičáku se dvěma dětmi na poloviční nebo celý úvazek?

maarp
18. říj 2024

Ahoj zeny,jen takova patecni anketa...jsem po peti letech na rodicaku vypustena mezi lidi,nasla jsem si prijemnou praci s prijemnymi zenami...deti pet a tri roky,mensi si ve skolce pekne zvykl,vse je ok,pokud jde jen jeden nebo dva dny v tydnu po spani....pokud je to vic dnu,je plactivy a cely den ho mam omotaneho kolem krku....starsi dcera je ve skolce rada,ale uz nespi,tak ji to spani tak trochu stve...ale v pohode to prezije,kdyz se pritlaci.Nemame hypoteku(ale take nic vlastniho) nic nas financne netlaci...mam moznost prace na pul uvazku,nebo na cely...zvolila jsem pul uvazek s tim ze jsem k dispozici detem,protoze jsou male.Manzel s tim souhlasi,penize mame,ale neprehazujem je vidlema...jsme spise stredni trida,jedno auto,bydlime v najmu...narazim na nazory,ze je to divny a ze mam jit na celej,jako vsichni,ze deti si zvyknou a ve skolce se vyspej a ze nakonec tam budou radi...a ze se chci snad flakat,nebo co kdyz mam pul uvazek....ze si muzem vzit hyposku a novy auto...co vy? Hnali byste me do prace na celej?😀 Me to prijde uplne ulitly...proc maj teda vsichni deti,kdyz pak s nima nejsou?A to je zazitej standart,takhle to maj vsichni a vsichni to zvladli...

korin
18. říj 2024

Buď ráda, že máš možnost půluvazku 🙂

95newmommy2020
18. říj 2024

To je každýho věc. Je fajn, že si to můžeš rozhodnout.
Pro mě by zkrácený úvazek neměl smysl, protože by znamenal stejnej objem práce za méně času i peněz.

janule0123
18. říj 2024

@maarp když je to s obou stran možný … zůstala bych na půl úvazku… říkám z pozice toho rodiče, co si pořídil dite a celej den ho neviděl 😂 chtěla jsem aspoň na začátku 6-7 hodin denně uvazek … jsem realista - 4 hodinový by me nikdo nedal a říkali vy si na celo … u nás se pořad ty menší úvazky nenosí .. a nebyl reálný ani ten 7hodinovy na půl roku…než si dcera zvykne .. obecně co si okolo me v oboru nasli menší uvazek, tak v reálu v praci fyzicky trávily domluvene hodiny, zaplaceny menší uvazek, a doma dohaneli po nocích a vikendech a výkonem na plným úvazku … takže tak .. a zas abych šla mimo obor a totálně se tím odstrelila😝 a byt mimo obor deset let, už se tam nemusím ani vracet 😝

gbp
18. říj 2024

@maarp taky mám v plánu hledat kratší. rozhodně aspoň dokud budou děti ve školce. pokud vás finance netlačí, čas s dětmi je podle mě cennější.

vendes
18. říj 2024

Po 7 letech se budu vracet na 6 hodin. Nechci, aby děti byly v instituci od 7 do 16 h. Navýšit si mohu úvazek kdykoliv.

kokoska29
18. říj 2024

@maarp vůbec ostatní neposlouchej. Důležité je jak tj vyhovuje tobě, manželovi a celkově vám jako rodině. Za mě je půl úvazek naprosto ideální k malým dětem. Pokud vás netlačí finance je tak jenom výhra, jakmile děti odrostou a nebudou tě tolik potřebovat můžeš jít opět na plný úvazek. Však do důchodu se ještě napracuješ dost 😀

Já už teď vím že se po rodičovské budu vracet do práce max na 6 hodin. Měla jsem směny od 8-16:30 což je pro mě nemyslitelné, než bych přišla domů tak by děti mohly jít pomalu spát a nechci je vídat jen o víkendech 🤷

rayasisu
18. říj 2024

Udělala bych si to tak, jak to vyhovuje mě a mé rodině. Mě se zase líbí ta myšlenka, že jsi s dětmi dokud to jde. Pracovat pak budeš ještě hooooooodne dlouho, takže pokud vás netlačí finance, zůstala bych na zkráceném úvazku 🙂

jaja01k
18. říj 2024

Taky mám po rodičovské zkrácený úvazek, chodím do práce tři dny v týdnu. Děti už jsou trochu větší, 4. a 5. třída, ale pořád je to s nimi hromada pochůzek: na logopedii, na fyzioterapii, k zubařce…Nevím, jak bych to měla stíhat, kdybych byla v práci každý den 8 hodin. A samozřejmě si chci děti taky užít 🙂 Pokud je to z finančních důvodů možné, jsem za zkrácený úvazek. V mém okolí je to běžné. Vlastně asi nemám žádnou kamarádku nebo kolegyni s malými dětmi, která by pracovala na plný úvazek.

palja
18. říj 2024

@maarp buď ráda, že máš možnost půl úvazku. Co já bych za to dala. My máme děti 6 let a 3 roky.
Bohužel, když jsem se chtěla vrátit do práce, tak jsem tvrdě narazila. Směny jen od 7, jinak neexistuje, zkrácený taky ne. Holky chodí do školky na 6,30, tak na 7 bych to ani nikam nestihla dojet. Chtela jsem pracovat ve svém oboru, tak jsem musela vzít zavdek, co se zrovna naskytlo. Takže je to docela hoňka. Holky na 6,30 do školky, já od 7,15 do 15,45 do práce, pak je po 16 vyzvednout, se straší chodím 2x za měsíc na logopedii, to jsem zatím domluvila na večer v 17. Vadí mi, že jsou ve školce celý den. Malé jsou jen jednou, hlavně ta malá tedy. Na druhou stranu, jsou ve školce moc spokojené. Takže se snažím s nimi chodit o víkendu na plavání a druhý den nějaký výlet.
Na manžela se spolehnout nemůžu, pracuje u záchranných složek, takže služby a přesčasy. Já pracuji v nemocnici a můžu být ráda, že mi aspoň vyšli vstříc s tou pracovním dobou.
Takže na ostatní se vykašli a zkrácený úvazek ti můžu jen závidět.
My jsme finančně zabezpečení dobře, takže nepotřebuji honit každou korunu, ale bohužel to jinak nešlo.

cherie24
18. říj 2024

Určitě poloviční. 🙂 Je super, že poloviční úvazek jsi sehnala, znám dost žen, které takto na rozjezd po rodičáku taky sháněly a nesehnaly. Musely na celý a je to pak masakr, obzvlášť když je ještě chlap k tomu hodně pracovně vytížený. Za mě super volba. 🙂

sinorina
18. říj 2024

Já šla sice do práce když bylo staršímu 6 let a mladšímu 4 roky a na polovičním úvazku jsem byla tři roky. Teď dělám na 0,8 a vyhovuje to nám všem. Pracuji na dvanácti hodinové směny v nemocnici.

zuzkasim
18. říj 2024

A ti ostatní se ti o tvoje děti budou starat? Budou je vyzvedávat ze školky? Nebo jim chystat večeře, hrát si s nimi? Je to tvůj život a budeš ho mít takový, jaký si ho uděláš. Po 2 dětech jsem šla na plný úvazek a po měsíci jsem k tomu dostala ještě další třetinu úvazku (kolegyně zemřela a bylo potřeba náhle řešit situaci). Peníze jsem měla relativně hezké, ale vůbec jsem je neměla kdy utratit, do města jsem se nedostala ani na nákup vánočních dárků... Vydržela jsem to takhle 9 měsíců a pak řekla, že nikdy více, požádala jsem jen o svůj celý úvazek. Po pár letech přišlo třetí dítě a já už byla moudřejší. Do práce na jeden den v týdnu jsem šla ve 2 letech prcka, abych nevyšla z oboru, další rok na 2 dny, mateřskou jsem si dala do 4 let, ve 4 letech jsem šla na 4 dny. Teď už jsou děti velké, ale vzhledem k tomu, že pracovat mám ještě spousty let, myslím, že 4 dny v týdnu naplno bohatě stačí. Je mi úplně jedno, co si o tom myslí okolí, pro mou rodinu to takhle bylo nejlepší. Finančně jsme zatím vyždycky vyšli, dokud to takhle budu zvládat, měnit to nechci.

mirecka.jaroscakova
18. říj 2024

Mladšímu je 6, staršímu 16 a na plný úvazek jsem nepracovala co máme děti. Momentálně skáču z úvazku 0,5 na 0,8 a zpátky, podle toho, jak je potřeba. V práci není problém se domluvit, za to jsem moc ráda.

ondul
18. říj 2024

Rozhodně na menší úvazek dokud jsou děti malé. Pokud je možnost, je to super. Také se budu vracet asi na 3/4. Ve 14 hod bych vyzvedávala děti a měla s nimi odpoledne. Neumím si představit se vidět na hodinu před večeří a jít spát. A zbydou nám sotva víkendy na sebe.

ele_nka
18. říj 2024

@maarp já mám úvazek na 6 hodin a neměnila bych

rnika
18. říj 2024

Pokud vám to vyhovuje nic neměň. Kašli na řeči okolí. Já teď od Září jsem na polovičaku, především kvůli skolkovemu a jeho spaní tam. A vím, že to tak ještě aspoň dva roky bude. Pokud nás nebudou nutit finance.

rebe
18. říj 2024

Zkusila jsem si plný úvazek brigádně na měsíc a díky tomu žádná dilemata nemám. Vyzvednout děti, uvařit večeři, vykoupat a spát, to je pro mě fakt málo. Pracuju tři dny v týdnu, čtyři jsem s dětmi, jsem naprosto spokojená. Raději ať si cizí myslí, že jsem líná, hlavně že ti vlastní vědí…

azanka
18. říj 2024

Obě moje děti nastupovaly do školky ve třech letech na tři dny v týdnu, ve čtyřech na čtyři dny a až v pěti na celý týden (jsem OSVČ). Nelituju jedinýho dne, kdy jsem s nimi byla. Pokud máš možnost, určitě bych šla do půlúvazku. Uvidíš, jak si to sedne, navýšit můžeš vždycky.

eviicka
19. říj 2024

Hledala jsem taky kratší (v mém okolí je to běžné), nakonec našla 0,8 a upřímně, pořád je to pro mne celkem dost. Brala bych klidně ještě trochu kratší.
Deti jsou malé jen jednou.

enoli
19. říj 2024

@maarp stejně jako je normální, že někdo chce být doma více a jde na poloviční úvazek, je normální jít do práce na celý úvazek. Každý by si to měl dělat tak, jak to vyhovuje jemu. Není ulitle pracovat na celý úvazek, ale není ani ulitle pracovat na půl úvazku. Pokud jsou spokojeni rodiče, jsou spokojene děti. A univerzální způsob rodičovství neexistuje.

anetka1701
19. říj 2024

Mám 0,75 (6hod /den) a nehodlám na tom nic měnit ani teď, když je nejmladší šestiletá 😅 Mám hromadu volného času, který můžu trávit nejen s detma, ale i sama se sebou, finančně nestradame a i chlap je rád, že jsem víc doma... Vůbec neřeš okolí 🙂 a buď ráda za tu možnost...

megi89
19. říj 2024

Já začínala, když měl syn 3,5r na 4 hodiny denně. Když začal chodit do předškoláku, tak jsem si ho navýšila o trochu výše, a je to super. Teď je syn v 1.tride a můžu si ho vyzvednout denně z družiny v 13,30h a máme celé odpoledne pro sebe. Neměnila bych.

andelka
19. říj 2024

Poprvé jsem šla na plný a ještě dvě směny. Ale je fakt,že jsem si děti užila dost, byla jsem rok bez práce, takže jsem sehnala až měli 4,5 a 6 let. A po dvou letech, když byli v 1. a 2. třídě jsem zas byla doma na nemocenské a RD. Podruhé jsem šla do práce když měl nejmladší 3 a čtvrt na úvazek 0.64 a teď co je předškolák mám 0,75. Naprosto nám to tak vyhovuje.

95newmommy2020
19. říj 2024

Ještě, co mě napadá jako velký minus polovičního úvazku je pak ten efekt na výši důchodu.

pampeliska1313
19. říj 2024

Půl mi prijde super, kdyz jsou děti menší. Furt tam pro ně ta mama většinu dne je. Prijde mi, ze i pro tu ženskou je takovy “min násilný” po těch letech jit. A taky záleží na pozici. Ja kdybych delala co jsem delala dřív, za fajn penize, syna proste nevidim, mela bych od poledne do pozdějšího odpo/vecera. Tak mam celej, kde končím “normalne” většinu týdne. Jako jasně, zvyknes si tak jako tak, ale vim, jak jsem usinala ve dne na gauči prvni pul rok, nez si telo zvyklo.:D ale s tim důchodem, jak tady zmiňuje
@95newmommy2020 je to taky pravda. Zas ale to tak mit dva tri roky a pak jit na celej.. to by snad slo. Projít si tou nejvetsi nemocnosti a nebýt tak nervni z hlídání a tak..)

izz76
19. říj 2024

@maarp Ostatní neposlouchej, buď rada,ze máš možnost pracovat na poloviční úvazek. Ja jsem po mateřské 4 roky pracovala na úvazek 6hodin a bylo to skvěle. Na plny jsem přešla jsem z důvodu organizačních změn zaměstnavatele, jinak bych na zkráceny pracovala klidně celý zivot.

j.a.n.i
19. říj 2024

@95newmommy2020 Jo, přesně z tohoto duvodu jsem volila plnej.
Ale zas je fakt, ze pres těhotenství jsem si v nasem zkostnatelem.podniku, kde byl problem i posum pracovni doby o pul hodiny vydobila homeoffice...

j.a.n.i
19. říj 2024

@95newmommy2020 Jak se to vezme, zatim stale vic dělají odpracované roky, než výše mzdy, takže to zas tolik nesníží.

andelka
19. říj 2024

Do důchodu půjdu ( snad) za čtvrt století, takže otázka důchodů je poněkud imaginární. Moc s nimi nepočítáme. Vlastní bydlení máme, nějaké úspory a investice snad taky budou.. Cca za 7 let nebudu omezená péčí o děti, manžel taky ne, čas a pohodu při organizaci rodinného života oceníme hlavně teď.

lennus
19. říj 2024

@maarp Jsem pro kompromis - čas na práci i rodinu. Upřímně, nenudila bych se ani kdybych nepracovala, ale můj plat je taky třeba, byť není vysoký zatím. Dcera nastoupila do 1. třídy, babičky jsou daleko, muž vodí ráno a já funguju odpoledne, chodí tančit a na klavír, takže vyzvedávám a převážím. Syn je v 5. a začal být samostatný na konci 2. třídy. Takže tak 2 roky jí chci být ještě více k dispozici. Mimochodem, nechci být uhoněná matka, i tak je toho v týdnu dost a děsně ten čas letí. Jsem i zvyklá vařit večeře, přes den ne vždy mám teplý oběd.
Jestli se na tom doma shodnete, neřeš ostatní, memusíš se nikomu zodpovídat, možna i závidí.
My jsme totéž - střední třída v nájmu. Peníze chceme investovat jinak. Vždyť kolik lidí s hypotékou se jen honí, přežívá a děti jim vyrostou ani neví jak. Já pracuju 20/25 hod. týdně, občas to bylo až 30, ale na plný se necítím a ani by to nebylo zatím časově zvládnutelné. Kde žijete? My v hl. městě a tady jsou zkrácené úvazky u žen běžné. Užívej si i děti, ty jsou nejvíc. 😉