Ahoj holky,potrebuju radu.
V pátek 1.11 sem podepsala smlouvu na dobu určitou (půl roku) s 3 měsíční zkušební dobou.
Měla sem nastoupit na 8 hodin denně ale bohužel syn to v pátek proste nezvladnul,nejsou mu ještě ani 2 roky.Cely den plakal o víkend se v noci budil a hledal me,cely víkend sem se nemohla nikam hnout bal se ze odcházím,myslela sem že to budeme zvládat ale já tohle proste nedám utrhlo by mi to srdce. Takže sem se rozhodla ze si najdu spis něco na půl úvazků nebo brigádu .Zitra mám byt už v 7 hodin v práci a teď se chci zeptat.Mam přijít s výpovědi nebo jak je to ? Když sem tam byla fyzicky 1 den.Mate prosím někdo zkušenost ? Předem moc díky
@goldenova Jasne,určitě mám v planu přijít a vysvětlit situaci. Moc děkuji za radu
Případně záleží, co přesně děláš - zda by nebyly nějaké možnosti brigády / zkráceného úvazku, že by to nebylo hned na 8 hodin denně, 5 dní v týdnu, ale nějak méně, třeba i tak, že by zpočátku pomohl tatínek (známá osoba).
@j.a.n.i Myslím, že mi autorka rozuměla, ale pokud chceš být korektní tak i já opravím tebe - hlavní rozdíl spočívá v tom, že výpověď obvykle zahrnuje výpovědní lhůtu a může být podána z různých důvodů, zatímco zrušení pracovního poměru nastává okamžitě v případě závažného porušení pracovních povinností. Zásadní rozdíl mezi výpovědí ve zkušební době a standardní výpovědí je tedy v tom, že během zkušební doby je možné ukončení pracovního poměru okamžitě, což zjednodušuje proces pro obě strany a umožňuje rychle reagovat na situace, které nevytvářejí uspokojivé podmínky pro práci. Termín výpověď je právní termín a může být použit i v tomto kontextu. Což také je, i právníky, viz google.
@goldenova zkus si ten zakonik práce nejdrive přečíst a doczes se tam ze výpověď dle zakoniku prace ma vzdy vypovedni dobu a fakt se nerozdeluje na nejakou standardni a ve zkušební době.
A naopak zrušení pracovniho pomeru ve zkušební době se deje bez zavazneho poriseni pracovnich povinností.
Měla bys přijít, vysvětlit důvod (aby sis nezavřela dveře navždycky a reference se taky šíří rychle) a pokud budou chtít výpověď, měj ji přichystanou. Ve ZD nemusíš uvádět důvod, ale musíš ji buď osobně předat nebo poslat doporučeně.