Ahojte, pred par dnami som stretol spoluziacku z gymnazia a pustili sme sa do reci, ako sa mame a co robime. Spoluziacka je momentalne zena v domacnosti, ma 8 rocnu dceru a nechodi do prace poslednych 8 rokov. Co ma ale zarazilo bolo, ako sa stazovala ze ludia nechapu ako moze byt doma, myslia si ze je leniva,ked je dcera cely den v skole. Ona vraj ma stale kopec prace a nikto to nechape, kolko toho ma okolo domacnosti, muza a dcery. Byvaju v 3 izbovom byte. Pravdu povediac, tiez som si o nej pomyslel ze musi byt leniva, alebo si skratka uziva jednoduchy zivot bez stresu. Neviem si predstavit, ako moze mat vela prace ked maju maly byt a dcera je cely den v skole. Co si myslite o takych zenach? Su lenive alebo len ja som nechapavy, cudny a nechapem?
@matus89slovak Myslim si to, ze kdyby se kazdy staral o sebe, bylo by o vsechny postarane 😉
Ono se to nezdá, ale udržet domácnost ve vysokém lesku a vařit, tak to zabere spoustu času.
Mně by spíš zajímalo, co si myslíš o tom jako chlap, když oba chodí do práce, ale muž se potřebuje po práci zrelaxovat a doma nepomáhá, protože jsou to přece ženské práce. 😉
Osobně si myslím, že je to každého volba, jestli buduje kariéru, nebo je doma. Pokud to dané rodině vyhovuje, tak proč ne. Znám také jednu, co je doma, stará se dům, rodinu a pěstuje kytky na zahradě. Je spokojená. Nikdy mě nenapadlo, že je líná.
@matus89slovak Mám v práci jednu starší kolegyni, která má 3 děti a do práce chodila před dětmi a pak až v době, kdy bylo nejmladšímu dítku 10 let. Ovšem nebyla doma dobrovolně, ale protože její muž byl vychován v duchu "Žena se má starat o rodinu a domácnost a ne trajdat kdo ví kde a pracovat". Takže v tu chvíli svoji roli přijala, ale po čase si dupla, jelikož měla všeho plný brýle. Do toho její muž, kamioňák, vymetal kdejakou štětku. Po nástupu do první práce byla spokojenější, mohla si popovídat s lidmi atd. Jenže to má i své stinné stránky. Od té doby, co pracuje v obchodě, má tendence hodně nakupovat a to i blbosti a spoustu oblečení, co ani neunosí. Tím si kompenzuje období, kdy byla jen doma a nemohla si na sebe skoro nic koupit. To samé dekorace a blbosti na zahradu. Takže kdo ví, jak je to u nich doma. Třeba "v domácnosti" být musí.
@matus89slovak starostlivosť o dieťa a domácnosť je práca na 24/7. Tým by som to uzavrela 😊
Tak my máme obrácený problém. Na rodičáku (už 5,5 roku) je manžel, za rok všichni počítají s tím, že půjde do práce. No na 99% nepůjde, starší syn půjde do školy, bude potřebovat pomoct s úkoly, je víc věcí, proč se nám nevyplatí, aby do práce šel. Okolí to komentuje stylem, že chlap potřebuje chodit do práce a nikdo nechápe, že nám tento systém vyhovuje. Když je doma ženská, tak se to tak nějak toleruje, když je doma chlap, tak to okolí komentuje ☹
@martiina_k Očividně ani žena doma není spoustě lidí po chuti...
Tak ja medzi gymnaziom a VS som mala gap year v zahranici kvoli vztahu, ktory aj tak nevysiel a rok a pol som bola zena v domacnosti bez deti a nenudila som sa. Ex bol dost zatazeny na poriadok, mal velky dom teda skor by som to nazvala vilou ako domom tak kym som ho kazdy den popratala, varila som 2x denne + ranajky som pripravovala a niekedy naozaj som sa od rana nezastavila najma ked este trebalo ist na nakup ale na druhu stranu po tom vztahu som si povedala nikdy viac. Jednoducho bola som ako sluzka ale zas ked niekto ma len 3izbovy byt tak to naozaj neviem, co cely den robi... Mne aj dost v tom vztahu vadilo a ku koncu vztahu dokonca aj deptalo, ze chlap je jediny kto ma prijem a ja nic uz len kvoli tomu by som viac nechcela byt zena v domacnosti ale kazdy sme ini. Mna tiez ludia dost sudia zato, ze na MD-RD som bola miesto 3rokov len pol roka a tiez to niektori nevedia pochopit keby vsetci boli "idealni" tak by to bolo dost nudne...
Její život, její věc. Tečka.
@matus89slovak Každého volba. Nemyslím si, že by 8 holčička měla školu na celý den.
@matus89slovak Pokud ta žena chce mít doma všechno tip ťop, dokonale uklizeno, uvařeno, upečeno, mít dost času na dítě (pomáhání s učením, hraní), mít kousek času na sebe a večer na chlapa, pak určitě není líná. Jen její priorita je rodina...
@matus89slovak Navíc nevím proč to řešíš ty, ty ji neživíš 😉
Myslím si o tom to, že sama bych tak žít nechtěla, ale u ostatních je mi to jedno, každý je spokojený jinak
Pokud je nezivis, muže ti být jedno jestli je nebo není…
@levandule_k ked obaja chodia do prace a muz doma nepomaha, s tym jednoznacne nesuhlasim, na domacich pracach sa musia podielat obaja, u nas doma varim a upratujem ja, manzelka viac zaraba a ma menej flexibilny pracovny cas ako ja, tak som sa chopil domacich prac ja. Malo by to byt rozdelene spravodlivo, ked muz maka v praci a pracuje nadcasy a zena ma vela volneho casu, s tym tiez nesuhlasim.
@martiina_k nad tym som sa zamyslal. Ak by bol doma manzel a mal by na starosti jedno 8 rocne dieta, a domace prace tak je lenivec a prizivnik, ktoremu nevadi nechat zenu zivit rodinu. Ak to robi zena, tak je to v poriadku . Myslim si, ze zeny to maju niekedy jednoduchsie, ak chce zena menej pracovat alebo nepracovat vobec, je to ok. Muzi tuto moznost nemaju, ked je muz chvilu bez prijmu, hned je ohen a streche.
@matus89slovak Co to je "méně pracovat"? Že nechodí do placeného zaměstnání?Myslím si že správné je, aby to bylo o dohodě, jak s životem každý z nich naloží. Ono chlapům mnohdy náramně vyhovuje, že když děti nechodí do školky/školy na celý den anebo když onemocní, tak že z družiny volají ne jemu ale jeho ženě, anebo se "mu" o ty děti někdo stará, že.. Jen to holt pak není na její výplatní pásce. Ale někdo to udělat musí.
Za mě péče o 8r dítě a domacnost 3+1 v bytě není práce na full time. Ani part time. Ale to je můj názor pracující samozivitelky. Na druhou stranu, pokud z finančního hlediska není nutné aby žena chodila do práce a jí samotné to nechybí, tak nevidím nic špatného na tom, že je doma a stará se o domácí krb a sebe. Taky práci k idealnimu zivotu nepotřebuji 😁 ale rozhodně to časově, fyzicky nebo psychicky za mě není stejně náročné jako chodit do práce. Ale tak já nechápu ani vetsinu stesků zde na MK ženských co mají jedno zdravé, normální (tj. brecici pozornost vyžadující, ale zdravé) batole, jsou s ním doma a padají na hubu.
@matus89slovak Protože odjakživa byl muž živitel rodiny, a žena měla dělat teplo domova. Ještě za první republiky to tak bylo úplně normální.
Tak lina být klidně muze, my s nimi nezijeme, takže nevíme, co má na práci. Ono toho ale muze být docela dost - osmileté dite ve škole ještě moc není, třeba ho musí vozit a vyzvedavat ze školy kvůli spojení, třeba mu vaří každý den jídlo kvůli dietě, do toho časove náročné kroužky, porucha učení, kdy s nim vysedava nad ukoly, častá nemocnost, chlap časove náročné povolání, kde s přehledem finančně zajistí rodinu, ale na domácí práce už mu nezbyde energie. Proč to lámat přes koleno a hnát se do práce za par supu? Chápu, ze jim toto rozdělení muze vyhovovat 🙂
A já třeba, pokud nám to situace dovolí a pokud manžel bude nadále svolný, budu přesně takový příživník a lenivec. Protože děti jsou malé jen jednou a to platí i pro malé školáky. Takže pokud jim to doma vyhovuje a vyjdou s penězma, tak je to věc přesně těch dvou lidí, nikoho jiného.
Indiáni myslím mají takové krásné pořekadlo - nesuď mě, když nechodíš v mých mokasínech. A já jsem v sobě s dětma objevila nečekanou dávku tolerance. Když sem někdo píše, že má pět dětí, živí je sám bez chlapa a co my ostatní čůzy si myslíme, když máme jen jedno, případně když někdo s pouhým jedním dítětem prostě potřebuje paní na úklid, tak si jen pomyslím, že každý prostě žije jinak. A nenašla jsem nikoho, s kým bych chtěla ty mokasíny měnit. Protože všude je něco a do ložnice a do kuchyně nikomu nevidím.
Ano, dá se říct, že takové ženy taky někde v koutku duše odsuzuji. Nechápu, že se někdo dobrovolně a rád vzdá naprosto svého života a uváže se k plotně. Na druhou stranu si umím představit, že pokud chce mít domácnost v topu, vaří, peče, nedává dítě do družiny a po škole se mu 100% věnuje, že je to práce opravdu na celý den. Já taková nejsem a taky podle toho moje domácnost vypadá 😀
@matus89slovak partner má takového známého, jehož žena je doma. On vydělává opravdu pěkné peníze, takže finančně jim neschází, ale prý se spolu bavili a říkal, že od ní očekává, že bude mít 3x denně jídlo, uklizeno a ještě mu pomáhá do práce (je OSVČ). Manželka mu pomáhá s nějakými papíry a dalšími drobnostmi. Jako pokud se od ženy očekává, že bude každý den teplá večeře a do práce a do školy udělané svačinky a ráno vstanu a mám na stole kafe a snídani, zároveň jsem pedant a chci, aby se to doma lesklo, tak logicky, jinak než na plný úvazek v domácnosti to nejde. A nemyslím si, že by musela být žena nutně líná. 🙂 Partner se mě třeba taky ptal, jestli se chci po rodičáku vracet do práce nebo zůstat doma, ale že by to znamenalo - uvařeno, uklizeno a děti obstarané kroužky, sporty, škola. Prostě on full time práce, já full time dům a děti. Při té představě se do práce vážně těším. 😂
No to jsou zase starosti. Třeba má paní super kariéru na Onlyfans nebo co já vím fackuje doma chlapy za prachy a je jí blbé to takhle cizímu člověku přiznat. Co by mi proboha mělo být po tom, jestli je někdo doma nebo ne?
@martiina_k Zeptam se. Syn je ratardovany? Nebo ma nejake problemy, ze bude potrebovat takovou pomoc s ukoly? Ukoly pro prvaky nejsou tezke a rozhodne nejsou na takovou dobu, aby jeden rodic musel byt doma. Spis to reknete na rovinu a ne takove blaboly, ze manzel nemuze do prace, aby pomahal prvakovi s ukoly. Pokud se tak par rozhodne, tak ok. Ale hledat vymluvy mi prijde nedustojne a pod uroven.
@ivivi bože, to je zas komentář. Představ si, ze někdo se svými dětmi tráví čas rad. Až půjdou naše děti do školy, budeme s mužem doma oba. Tedy ja podnikám a muž bude v důchodu. Těšíme se na to, máme v plánu od zacatku kombinované studium (pokud nebudou plne domskolaci), abychom si mohli dělat program podle svého a nebyli odkázáni na par hodin, které nám zbudou mezi školou a práci. A ano, můj starší syn je autista, ale u kdyby byl zdravý, měli bychom to stejne
Upřímně, i kdyby leniva byla, tak co? Budeme ji závidět ? Ja jsem třeba leniva strašně a do práce mě jen tak někdo nedostane. Podnikám a baví mě to. Proto to dělám. Neumím si představit, vstavat v pět hodin ráno, cely den strávit v práci a děti v ústavech …. To by pro me nebylo. Proto jsem si to zařídila jinak. Co je na tom špatného ?
myslím si že pokud je jejím životním cílem, aby komplet obstarala všechno v domácnosti a okolo dítěte ona a sama a dokonale, tak je to nikdy nekončící běh povinností a práce, a taky je to za mě dost nízký cíl a je to dle mého škoda. Určitě má ve svém seznamu povinností i položky, které jiný rodiny vyškrtnou proto, aby stihly radši věci, které pro ně mají větší prioritu - tím chci říct, že určitě je možné vyplnit veškerý svůj čas jen běháním kolem rodiny. Pro mě by to nebylo.