Ahoj mám nevšední dotaz.
Ve firmě kde pracuje můj otec dnes noví majitelé fabriky nahodinu vyhodili ředitele, který tam přes 35 let funguje, dýchá pro firmu a i lidé ho mají radi. Má před důchodem. Důvod: nezapadá do kolektivu. Má 4 roky, do důchodu a lidi že strachu že je noví panáčci vyhodili nereagují. Přemýšlím jak panu řediteli pomoct, také mi hodně pomohl, jestli lze něco udělat i když nejsem přímo zaměstnanec. Poslední dobou se tam vyhazují "stari" matadoři a nabiraji mladé lidi, co jsou na vysoké pošty a, po matadorech se vozí.
Jsem naivka, ale nelíbí se mi to. Od té doby, co tu firmu mají noví majitelé, jde firma do kopru.
Děkuji
jestli je jako manažer schopnej a má už jméno tak by se mohl chytnout i jako "starej" , vyhodit někoho na hodinu můžeš jen když zvlášť velkym způsobem porušil pravidla (a i tak by měli být první na řadě vytýkací dopisy) jinač je to výpověď s výpovědní lhutou 2 měsíce , u vysoce postavenýho manažera může být výpovědní lhůta dokonce sjednaná i delší, navíc za mnoho odsloužených let dostane odstupný - každopádně jestli mu to zdůvodnili jeho věkem, tak at se s nima soudí, že výpověd je neplatná - soud mu dá za pravdu a oni mu budou muset doplatit ušlý plat a možná i něco za diskriminaci za věk... Jako ředitel by měl určitě znát své práva a nenechat se ojebat, jinak zas tak dobrej ředitel nebyl...
Jen tak někoho vyhodit není úplně snadné. Takže otázkou je, co byl skutečně důvod a s jakými podmínkami ho vyhodili. Jinak na druhou stranu - pokud se po něm budou chtít vozit, to je lepší prostě odejít. Pokud má pár let do důchodu a dělal 35 let ředitele, měl by mít i dost naspořeno a snadno si najde něco i jako poradce či někdo podobný (anebo může jít prostě do předčasného a realizovat se jinde).
Jestli je to tak, je dobře že je pryč, určitě najde něco jiného. Práce je polovina lidskýho aktivního dne a kazit si tenhle čas gaunerama.... Jestli je v právu, tak by se soudit měl, protože ušlý plat by po pár měsících nebo dokonce rokách mohl být slušný ranec, a navíc by mu to šlo i na důchod...
Tak záleží, co je to za lokalitu - podle toho, co popisuješ, je to prostě způsob, jak poslat firmu do kytek a možná může být pan ředitel rád, že u toho nebude. Je to smutné a škoda, ale tak to holt bývá, když firmu koupí pometla...
Bohužel tak to mnoho lidí má - prostě než by se postavili bezpráví, tak drží hubu. Lidi před důchodem jsou holt ještě vychovaný v komunismu a bojím se, že i mnoho mladších je na tom podobně. Na inspektorát práce to můžeš klidně nahlásit i ty - pokud o tom víš, tak tam klidně zavolej, ale bojím se, že jediný výsledek bude, že majitelé budou ještě hnusnější. Pokud je málo práce, tak mnoho lidí se bojí než by přemýšleli, zda by se třeba nemohli živit na sebe. A bohužel se stávající upravující se legislativou je to "na sebe" fakt těžký, když přes 5000 měsíčně musíš vyhodit jen za sociální a zdravotní pojištění bez ohledu na výši výdělku ☹.
A není to náhodou tak, že dostal klasickou výpověď z nějakého důvodu reorganizace a je doma na překážkách s klasickou výpovědní dobou? Když se u nás ve firmě zbavovali celé jedné linie managementu, dostali všichni “překážky” okamžitě a už se ani nepřihlásili do počítače, aby si třeba neodnesli kontakty nebo jiné know-how.
Jinak holky víc už tu psát nemůžu. Jsou tu lidí, kteří tu fabriku poznají. Takže jsem potřebovala slyšet že něco mužů jako člověk z věnci udělat.
Mimochodem - tohle by si měli číst všichni, co si "budují kariéru" a "kvůli firmě zanedbávají rodinu" - prostě dokud to není vlastní firma, ale jste jen zaměstnanci, jste nic. Je důležité mít jasné priority a brát si z podobného ponaučení.
Oni tam můžou mít i jiné cíle - přečti si něco o Kosteleckých uzeninách a dalších firmách, co převzala jistá nejmenovaná osoba... prostě firmy, kde dělat, to bylo něco. A teď točící se party nádeníků a kvalita do kytek...
Toto je prostě kapitalismus. Majitelé mohou zaměstnat, koho uznají za vhodné. Pokud výpověď porušuje zákoník práce, může se samozřejmě bránit a je vhodné to udělat, ale musí to udělat jen on sám, protože on ví, co má v pracovní smlouvě a co je napsané ve výpovědi. Výpověď na hodinu si mi nezdá, podle mě má standardní výpovědní dobu a bude mít nárok na odstupné, jen ho teď nepustí do práce a má překážky na straně zaměstnavatele (třeba aby nesmazal důležité dokumenty, nesebral zákazníky ap). Pokud byl schopný, neměl by být problém si najít něco jiného. Přinejhorším zaparkuje pár měsíců na pracáku a pak půjde do předčasného důchodu, pokud byl v pozici ředitele, jistě má dost našetřeno.
Jenže firma není charita, to že je nadstandardně sociálně zaměřený, může být právě jeho nevýhoda. Chápu, že ho lidi měli rádi, že s ním měly super vztahy, ale ředitel je od toho, aby naplňoval cíle firmy/majitelů, ne aby se kamarádil se zaměstnanci ☹
Já teda nevím, o jakém svinstvu mluvíš. Prostě dostal výpověď jako dostávají lidé běžně, do důchodu to má za pár, plat měl určitě nadstandardní, takže to má na pohodu. Mnohem hůř na tom bude samoživitelka kolem čtyřicítky - mládí v pr..., do důchodu daleko a ještě živíš děti a případně hypotéku (nájem), navíc těžko z dělnického platu sotva něco našetřila.
To je naprosta blbost. Nemuzes nekoho vyhodit na hodinu, cili s Ackem, jen proto, ze nezapada do kolektivu. To vim i jako clovek, co nikdy nebyl zamestnany a cely zivot dela na sebe.
ahoj, jsem taky v top managementu. Lidove vyhodit na hodinu znamena pro reditele-managera vypoved s okamzitou platnosti sjednana dohodou, kterou jim dany reditel rad podepise a dostane 3 odstupne platy+ mozne dalsi bonusove slozky, ktere mel uvedene v man.smlouve. O tom urcite vypravet nebude, spis nemuze skousnout, ze se " dohodl" i kdyz treba zrovna moc nechtel - tohle je bezna praxe bohuzel.
Druha moznost je okamzita výpověď z duvodu hrubeho poruseni prac.kazne dle zak.prace. Jenze, na to musi dostat 2x pisemne vytykaci dopis o neplneni prac.povinnosti a pak teprve by bylo mozno ukoncit prac. pomer okamzite- bez naroku na cokoliv. Tohle je mega obtizne provest a uz vubec ne z hodiny na hodinu.
Obavam se ze mu nemuzes pomoc nijak, bohuzel tohle se na red. pozicich se zmenoj vedeni stava dost casto.
@fyii vím no. Já jsem to tady oak rozvíjela, ale už jsem vše, smazala.
@fyii jinak bavíme se o malinké vesnicke fabricce, takže si nepředstavuj bůhví jaké platy a odměny.
no tak tam to bude pouze o odstupnem pravdepodobne, holt je to neprijemne, ale zase tak nic neobvykleho. Jak moc slozite bude najit praci to je otazka, 4 roky pred duchodem, ale neni nic ztraceno i starsi a zkusene lidi, dokazi ocenit v novych firmach
A otazka zni? Nebo dalsi nudici se "mamynka, bydlenka a snazilka", ktera se nudi a haze se vymyslene pribehy?