Corona - testování dětí. Máte zkušenost s ne/testováním dětí?

tanakin
5. lis 2020

Mate prosím teď zkušenosti s ne/testováním dětí? Manžel je pozitivní, já s dětmi v karantene. Na testy jdu až příští týden, děti jit neměly, mluvila jsem s třemi lidmi z hygieny a nikdo s tím neměl problém, měly by akorát delší karantenu, což mi nevadí. Jenže dětská dr, tvrdí, že na testy musí 👹 že já kráva jí volala 👹 a i bez mého souhlasu je objednala...

werumka
5. lis 2020

@tanakin Opravdu musí. Už jen proto, že žijete s pozitivním v jedné domácnosti, tudíž se nedá přesně říct, zda by karanténa stacila, kdyby se nakazily později.

kacka1994
5. lis 2020

@tanakin Mně naopak doktorka řekla, že musí pokud nás vytrasuje hygiena a budou to vyžadovat, že sama nás tam hnát nebude 🙂 Pokud to vyžaduje lékařka je to to samé, můžete na testy nejít, ale riskujete pokutu až 3miliony 🙄

kacka1994
5. lis 2020

@werumka no tak může dítě být negativní a tím pádem se karanténa ještě zkrátí a být pozitivní až další den po testu, ale to už se neví že..

tanakin
autor
5. lis 2020

@kacka1994 no právě, zbytečné 3 Mega nemám :( jen opravdu velmi lituji, že jsem ji volala. Moc mě to mrzí :(

werumka
5. lis 2020

@kacka1994 Proto je potteba jit na test až od určitého dne od pozitivního testu nakazeneho.. Ale osobně si myslím, že v tomhle je to nedomyšlené a bylo by jistější lidi ve společné domácnosti testovat až ke konci karantény...

tanakin
autor
5. lis 2020

@werumka dle mě je to nejnakazlivejsi na začátku, žádné příznaky nemají a po 14 dnech se snad už nenakazi

werumka
5. lis 2020

@tanakin Já právě tohle úplně nevím... přijde mi, že je lepší na test jít až za delší dobu. Jinak děti mnohdy žádné příznaky nemají a přesto jsou pozitivní. Já bych nerada, aby moje děti nechtěně roznesly tenhle bacil, protože jsem je nenechala testovat. Jsou rodiny, které si to předávají v rozsahu dvou měsíců. Kdyby se nenechali testovat, riskuji zdravi lidi v jejich okolí. Muze se totiz stát, ze se nakazi jen jedno dítě a to druhé až pak od něj. A to bez testu vědět nemůžeš.

kacka1994
5. lis 2020

@werumka No na druhou stranu moje známá si covid prodělala, ale hygiena jí určila termín podle kontaktu až určitý počet dní od pozitivniho testu(přitom s nakaženou byla předtím v práci už dlouho před) a byla už negativní... nakazila další členy velké domácnosti a tím pádem pak měla karanténu 10 dní od posledního pozitivně testovaného člena domácnosti (vícegenerační domácnost)... doma je už měsíc a půl, jen protože podle hygieny měla čekat určitý počet dní ..kdyby šla dřív a měla test pozitivní, tak má 90 dní, kdy nemusí do karantény.

werumka
5. lis 2020

@kacka1994 Jo, to jsou ty proměnné, které jsou fakt individuální a nezávidím tem, kteří z toho musejí dělat univerzální opatření... a ona nešla na testy, když měla příznaky?

kacka1994
5. lis 2020

@werumka v den kdy měla odběr (termín jí určila hygiena) už jen neměla chuť a čich 😉

werumka
5. lis 2020

@kacka1994 Aha, já jsem o zadanku řekla praktickému lékaři a ten ji vystavil. Hygiena volala až pak.

nazka
5. lis 2020

@tanakin pokud už máte žádanku, tak se nedá nic dělat. Moje čtyřletá dcera byla před týdnem a řekla, že jí jen polochtali v nose. Dostala lízátko a byla spokojená. Musím dodat, že ona je hodně citlivá a velká plačka. Takže jsem byla opravdu překvapená..
Jo a hygiena řekla, že se musí test stihnout do 8 dnů od kontaktu s nakaženým, což u vás uplně nepůjde. Ale prý je lepší jít ke konci karantény, že že začátku se to nemusí projevit. Držím moc palce

goovana
5. lis 2020

@tanakin musí
Měli jsme to stejně
Manžel a já pozitivni, z hygieny telefon ze malá nemusi( vůbec nic ji nebylo)
A od mudry ze musí a taky nás objednala
Takže jsme byli. A malá také pozitivni
Ale máme to už za sebou a jsme už zdravý 🙂

pabka
5. lis 2020

Byly obě moje dcery 4 roky a 8 let a zvládly to. Osobně radši vím co a jak, než čekat. Ale k testům - děti to zvládnou, nebojte.

tanakin
autor
6. lis 2020

@nazka syn má rok a dcera 3 :/ nechtěla jsem, ať toto zažijí. Já jdu na test 7 dní po té, co je manžel oficiálně pozitivní, příznaky má samozřejmě déle. Pro děti už na ten den nebylo místo, mají termín o den později 🙈 ale prý je mám vzít sebou rovnou. Asi taky nachystám kinder vajíčko. Děkuji

werumka
6. lis 2020

@tanakin Ono to opravdu není žádné drama, kterého bych nutně chtěla děti ochránit. Vyter z nosu je ještě párkrát v životě čeká 🙂 lizatko děti dostaly rovnou od sestřiček, byly moc hodné. Děti byly úplně v pohodě, ani nemrkly a bylo hotovo 🙂 neboj 🙂

evicka2017
6. lis 2020

My to meli stejne, partner pozitivni, pediatricka nechala rozhodnuti na hygiene. Sel akorat ten starsi 3roky, mladsi 8mes nemusel. Zvladnul to uplne paradne, vse jsem mu predem vysvetlila, popsala, a pak sla na radu jako prvni, aby videl, ze to neni nic strasnyho, jen je to trochu neprijemne. A za odmenu bylo kindervajco 😉 drzim palce, at to zvladnete ♥️

jana2381
6. lis 2020

@tanakin syn byl taky na odberech kvuli trasovani ze skolky a vsem detem delali vyter z krku. Z nosu nedelali vubec. A jelikoz jedno ditko pozitivni bylo, tak to na stanoveni testu zrejme stacilo.

whitechocolate
6. lis 2020

Koukám, všude je to jinak, u nás zase přesně obráceně, praktická by nás nikam nehnala, ale hygiena nekompromisně, děti jakéhokoliv věku musí taky, jen teda to menší mělo výhodu, že mělo výtěr jen z nosu a my ostatní obojí nos i krk. A je to tak, že kdo je negativní, je na tom paradoxně nejhůř, protože karanténa 10 dní mu začíná až po skončení karantény toho, kdo je pozitivní a samo pokud člověk odmítne test.

kamino
6. lis 2020

U nás to samé, Partner pozitivní, volala hygiena, na test jsem šla jen já, negativní, dítě má 14 dní karantenu. Každý má evidentně jiný metr..

niki1107
6. lis 2020

@tanakin Neporadím, ale rozumím vám. Nedokážu si představit takový výtěr z nosu u naší dvouleté dcery, která momentálně nesnese ani stříknutí nosních kapek do nosu a horko těžko ji udržíme s manželem 🙈. Stejně je to šílený a nechápu to u tak malých dětí, které jsou v karanténě i bez nějakého covidu a nestykaji se s rodinou, natož cizími lidmi...prostě na hlavu. Ale rychlostí, jakou se to šíří , stejně dojde na každého.

20190418
6. lis 2020

Syn mel pozitivni spolužačka ze skolky, dostali jsme info ze skolky až 4.den po kontaktu, takze uz mela cela třída skoro polovinu karanteny za sebou. Původně jsem tam jít nechtela, ale volali nam z hygieny. Na test sel až 9.den, dřív nebylo v blízkosti místo a v pohode. On je velká fnukna, ale tohle je fakt vteřinova záležitost. Rekla mu at koukne nahoru, strčila špejli a bylo to. Syn dvě minuty fnukal, dalších pět se litoval a bylo to...nakonec byli ze třídy pozitivni tri. Všichni bezpriznakovi.

leeniik01
6. lis 2020

U nas na testování trvala hygiena u naši dvouleté a doktorka by to nepozadovala. Jen jsme si nechali vystavit zadanku, ale malou jsme testovat nedali. Dodržuje karanténu, jen jsme ji neposlali na test. Čekám zda bude nějaký postih. Opravdu nenechám své dceři rýpat v nose, je s námi doma uz od 24.10 a bude do 10.11. Kdy konci karantena pro nas. Takze opravdu dodrzujeme to, aby eventuelne nikoho nenakazila.

nazka
6. lis 2020

@tanakin u nás teda berou děti přednostně i bez objednání 🤷‍♀️ držím palce, ať to zvládnou dobre.

tanakin
autor
6. lis 2020

@leeniik01 my taky nikam nechodíme, ale ten postih je velký strašák :(

nanyh
6. lis 2020

Já byla s malou. Měla 4,5 měsíce. Sestra nám to dělala v autě a malá to pomalu ani nepostřehla. I za sebe mohu říct, že jsem měla strach, že to bude opravdu nepříjemný. Mě to jen zašimralo.

ivaze
6. lis 2020

@tanakin S povinnosti testovat děti neporadím, měnilo se to, tak se v tom už nevyznám. Ale uklidním vás. Dnes jsme vezli dceru (3 roky) na testy. Musela na test, protože ve školce měli covid pozitivního zaměstnance. Přijeli jsme do Motola na Drive-in, jenom jsme stáhli okýnko. Mladý sympatický medik ji řekl, že musí vzít vzorek. Dcera mu řekla jak se jmenuje a že v Motole se narodila. Vzal ji vzorek z obou nosních dírek a z krku (ani jsem se nezeptala proc). Dcera (normálně hysterka) ani nepipla a celé to byla záležitost na dvě minuty. Nebojte, děti to zvládnou. Taky jsem měla nachystané lizatko jako odměnu.

veruska007
6. lis 2020

@tanakin My jsme byli i s dětmi. Pro nás dospělé to bylo opravdu nepříjemné, děti se u toho chechtaly a nebolelo je to vůbec. A to je jedno dítko pěknej posera a málem si nenechá změřit ani teplotu 😉.

Za sebe si myslím, že je lépe mít jistotu, jestli to děti měly nebo ne - i z hlediska léčby možných následků, doufám, že nás to uchrání před očkováním... A i morálně; když víte, že je dítě pozitivní, budete ho držet doma zuby nehty. V okolí vidím plno rodičů, kteří nechají děti pár dní a pak prohlásí, že to beztak nebyl covid a dítě běhá na hřišti a druží se na všechny strany.

maki90
6. lis 2020

@tanakin byli jsme na testech všichni na jaře, dcery 3 roky a 6 měsíců, obě to zvládly výborně.

normalnimatka
7. lis 2020

pokuta nesmí bejt likvidační...3 miliony vám fakt nikdo nedá. a nejspíš se tím vůbec nikdo zabejvat nebude. reálná je pokuta tak 10 000.
já bych požadovala jinej test. z krve, ze slin... neodmítala bych test, odmítala bych tu formu testu, kterou mi nabídli, přestože jediná není.

@kacka1994 vaše známá si může jít nechat udělat test na protilátky. zatím se o tom nějak nemluvilo a neřeší se to, ale takovejch lidí bude čím dál víc, některý maj změřitelný protilátky dokonce i po bezpříznakovým průběhu. a ty by taky měli mít tu imunitu. těch 90 dní je nereálnejch a měli by ji prodloužit.