Mléko jednou denně 8měsíčnímu mimču, dávaly jste?

andrrriiik
30. kvě 2015

Holky,dávaly jste některé 8 měsíčnímu mimču mléko jen jednou denně?A zbytek mléčných dávek v jogurtech a kaších?

maare
30. kvě 2015

Já davám mlíčko jen ráno, k svačince jogurt, a pak večer mléčnou kaši,myslím že to na pokrytí denní mléčné dávky stačí .

ma_ia
30. kvě 2015

To mi přijde opravdu málo na tak malé dítě, kam ten spěch?

berenika39
30. kvě 2015

Nemusí pít mléko jako takové vůbec. Jogurty, zakysané věci, jednou dvakrát denně. Na mléku život nestojí, nic moc dobrého v tom není....

andrrriiik
autor
30. kvě 2015

@maare Přesně takhle to mám v plánu i já,že bych zařadila místo UM kaši večer.Teď dávám jogurt odpoledne,a UM ráno a večer.

andrrriiik
autor
30. kvě 2015

@berenika39 Nemusí mít samotné mléko v 8 měsících?Já myslela,že až v roce.

berenika39
30. kvě 2015

@andrrriiik jsou děti, které mléko nepijí vůbec, protože jsou na něj alergické, protžoe jim nedělá dobře, protože jim ho nikdo nedává...mléko samotné zahleňuje, dávno už není pravda, že mléko - základ zdraví a pokud ho dítě odmítá, tak bych ho nahradila klidně kysanými mléčnými výrobky. v osmi měsících jí příkrmy, má jiné zdroje, než jen mléko, takže to už není v tom jídelníčku zásadní.
Vápník - kvůli kterému se to do dětí notoricky lije🙂 je i vjných potravinách, a to i v těch, které může dítě kolem roku, takže si tu svoji dávku vápníku získá...chce to ale pestrou stravu, zeleninu - broko, špenát, nevím...luštěniny. - polévka z červené čočky třeba.
A jogurty se počítají🙂

zo_ja
30. kvě 2015

Mně zase připadá hrozný kec, že mlíko někoho zahleňuje... A dobré mléko (dnes obtíž sehnat) má docela vazbu na dobré zdraví... U nás si i kojenci hodně kojení žádají mlíko a vypijí toho kravskýho mlíka v ca roce během dne ca litr - na vlastní vyžádání, nenabízím. 😀
Což ovšem nic nemění na tom, že někomu dobře nedělá a že jogurty stačí, a jsou taky veganské děti, které jsou zdravé. Jen je potřeba pohlídat přísun všeho potřebnýho - to ale tak nějak vždycky.

soda365
30. kvě 2015

laktóza - tedy mléčný cukr v kravském mléku je nejlépe vstřebatelný v lidském organismu pro děti od jednoho do tří let věku, potom už je to jen a jen horší..dospělý z mléka až na stopové množství vápníku nevstřebá téměř nic.. Samozřejmě, že existují děti citlivé na mléko a mléčné výrobky, ale popravdě řečeno kolik jich je že? Podotýkám, že nejsem doktorka, ale vystudovaný zootechnik (tedy chovatel domácích, exotických i hospodářských zvířat).. Můj pohled je tudíž trochu jiný.. Ovšem zastávám názor ať si každá maminka krmí své dítě čím chce - je to přeci její dítě, já jsem zase třeba odpůrcem rostlinných mlék a svým dětem takovou věc dávat rozhodně nebudu.. Ale to je zase mé rozhodnutí a pouze moje osobní věc..

olusenka
30. kvě 2015

@zo_ja já jsem si to třeba vyzkoušela, nakupovala jsem ve farmě jejich kefír a pila kelímek denně nebo obden (0,5l) a brzy jsem poznala, že mě zahleňuje, musela jsem přestat .

andrrriiik
autor
30. kvě 2015

No tak ono záleží na člověku.Někoho zahleňuje,někoho ne.Mě teda ne,a že toho mlíka vypiju 🙂

olusenka
30. kvě 2015

@andrrriiik je to divné, ale mě krabicové mléko nikdy nezahleňovalo.

andrrriiik
autor
30. kvě 2015

@olusenka Tak to bude asi tím.My kupujem jedině krabicové 😀

ivular
31. kvě 2015

@zo_ja @olusenka @andrrriiik Mně připadá, že po mléku se hleny netvoří, ale pouze uvolňují, takže je pak snazší se jich zbavit.

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@ivular Jako po pravdě je mi to jedno 😀 Já mlíko stejně piju,dávala jsem holce od 1,5 roku,i když jsem ji pořád kojila,a synovi dávám už teď občas do jídel 😉

dokument
31. kvě 2015

ja si myslim, ze mleko je potrebne, dulezite. Davam plnotucne, ted od 1,5 roku. Mlecne vyrobky davam uz delsi dobu, s vyssim obsahem tuku. Dite by melo mit 3/4 l mleka denne. To s tou nevhodnosti se tyka spis alergiku, ne?

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@dokument Taky si myslím.To je zas jen takový trend,že mlíko škodí.Už nevědí co by vymysleli,tak vymýšlí další a další kraviny.Já dávám jogurty od půl roku,a mléko kravské plnotučné na pití plánuju od roka 🙂

lauranosi
31. kvě 2015

Kamarádka chemička tvrdí, že v krabicovém/trvanlivém mlíku už po všech těch ošetřeních nezůstane vůbec nic pro děti prospěšného, takže je to prašť jako uhoď, jestli ho člověk dětem dává nebo ne. 🙂 Takže dlouhodobé kojení super, i UM asi fajn, případně čerstvé mléko (ale ono kravské mléko i podle pediatrů není do tří let vhodné není kvůil štěpení bílkovin - třeba dceři, která je jinak úplně zdravá, jsem ho v roce a půl zkusila dát a měl pak dost průjmy, tolerovat ho začala až těsně před tím třetím rokem). A co se týče vápníku, už i odborná veřejnost přiznává, že vstřebávání z mléka zdaleka není tak super, jak se dřív myslelo, takže ani vysoké dávky mléka denně dostatek vápníku nezajistí. 🙂 Tj "dítě potřebuje hodně mléka" je myslím už překonaný mýtus.

hojda
31. kvě 2015

@berenika39 Souhlasím, jen bohužel zahlenují I ty jogurgy a zakysané☹.

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@lauranosi Do tří let to bylo před pár lety,dnes všude čtu od roka klidně,do jídel na vaření od půl roku.Takže se nehodlám piplat s UM,pokud může KM(myslím na to vaření).Jinak je fakt,že člověk mléko nepotřebuje,jde hlavně o vápník,a ten se dá získat z jiných potravin 😉

lauranosi
31. kvě 2015

Jo, to jo, já zas všude čtu, kolik dětí trpí intolerancí laktózy, no 🙂 U těch ročních dětí je trochu problém v tom, že si ještě neřeknou, že jim z něčeho není dobře, takže pro rodiče je složitější si to spojit s mlíkem :-/
Důležitý je to případně zkoušet pomalu a sledovat reakce, no. Ale na vaření myslím ok, tam ho není tolik a ještě projde další úpravou...

Nedalo mi to a trochu jsem si zagooglila 🙂 "Tak jako tak, pro děti po roce už by mléko nemělo být hlavní součástí stravy, ale pouze jejím doplněním v množství cca 300 až 330 mililitrů za den." 🙂

lauranosi
31. kvě 2015

Tohle je hezké shrnutí (podle WHO), víceméně se tam píše, že zavádění KM po prvním roce věku je asi hlavně z ekonomických důvodů (pokud matka nekojí), že by se mělo dít velmi postupně, že by jeho celkový denní příjem neměl být velký (žádných tři čtvrtě litru denně), mělo by být plnotučné pasterizované (ne UHT!), nejlépe BIO a že pro vstřebatelnost železa jsou lepší kysané výrobky (jogurt, kefír). Tak nějak to můj selský rozum vnímá taky.
http://www.maminkam.cz/zavadeni-mleka-a-mlecnyc...

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@lauranosi Jj,ročák zpravidla mléko nepotřebuje,stačí mléčné výrobky.Já osobně ho piju jen proto,že mi chutná,a ne kvůli vápníku.A malý až bude jíst buchty,tak mu k tomu asi dám trochu mléka,co jiného 🙂

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik treba kefir? nebo vodu?

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@nonnni No tak hrnek denně fakt řešit nebudu 😉 A vodu mi nepije ani teď.Jedině pak čaj,no 🙂

cabo
31. kvě 2015

Ja davam 11mesicnimu mimcu mlicko 3x denne 8 davek, tedy 3x235ml. Co vim,tam do roka by melo mimi vypit 750 ml, po roce minimalne 500 ml. Takze jen jednou denne mi prijde malo.....

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@cabo To mi přijde zas moc ne?Vždyť by byl celý den jen na mlíku.To mi nevypije ani teď,a má mlíko 2xdenně+1xdenně jogurt.

alboo
31. kvě 2015

U nás v 8měsících asi tak, UM ráno 240ml, ke sváče jogurt, jogurt+ovoce nebo jen ovoce a k tomu vždy 100ml UM a pak k večeři k masozelenině 100ml UM. Ted v 9.měsíchc UM už jen ráno 240 (ale i to budu brzo nahrazovat kaší) a UM budu postupně ubírat a pak UM zase k večeři k masozelenině 100ml. Jogurt taky nemá denně, témeř všude se píše, že do roka aspon 500ml UM pokud není kojený, ale to ,mi přijde dost, pokud dítě nrmálně jí. Přeci jí nebudu brát oběd nebo svačinu a cpát jí mlíko. A během dne ho nepopíjí jen tak, pije vodu. A prospívá velmi dobře.

cabo
31. kvě 2015

@andrrriiik To zase ne! On nema nahrazeno nektere z jidel mlekem! Teda krome snidane. Jeho jidelnicek: ve 4 rano mliko, cca v 7-7:30 mliko, 10:00 svacina- ovoce nebo jogurt, 12:00 obed, 14:30 svacina, 18:30 mliko. Takze krome snidane uz ji jak ma.....

cabo
31. kvě 2015

@alboo tak 500 ml mi prijde jako minimum. Ten muj jak uz jsem psala vypije 750 a krome snidane ji uz vsechno. Takze uz jen zbyva nahradit ranni mlicko snidani. A i tak porad vypije cca 500 ml. A behem dne pije caj/vodu.

andrrriiik
autor
31. kvě 2015

@alboo Malý mi taky prospívá dobře,je to cvalík 🙂 a to má mlíko na snídani,na večeři a sváča jogurt.Ten dávám každý den.