Ahoj holky, myslíte, že je to reáne? Momentálne sa pohrávam s myšlienkou, že by som si urobila ped. minimum a učila. No pravdu povediac, myslím, že s tým veľmi v čr nepochodím. Myslíte, že by mohol byť jazyk veľká prekážka?
Aspon co se týče u malých dětí
@mercha Osobně bych nechtěla aby mě nebo moje dítě učil někdo, kdo nemluví česky. A lhostejno, jestli by se to týkalo až střední školy.
Já asi pobavím ale já měla na základce jeden rok Slovensku na češtinu 🙈🤣. Rodiče si pak, pochopitelně stěžovali a další rok už učila něco jiného.
Ani na VŠ bych nechtěla slovensky mluvícího pedagoga. Soustředila bych se na význam slov, ne na probíranou látku. Přestože jsou si naše jazyky blízké, ve škole by měli být učitelé česky mluvící. Nauč se česky, vyřešíš problém 🙂
Jsem taky slovenka a nechtela bych aby učila slovenka předelená na češku moje syny.Ale nemyslím to špatne.Já sama jsem se učila mluvit ve stylu čtení českých knih z knihovny.Mluvím nyní tak že nikdo nepozná slovensko.Všichni jsou překvapeni.Ale gramatika to je strašný to vúbec neovládam.Múj názor jisté nedostatky ve výuce by tam byli.Ale nejsem znalec.Když se do toho pustíš tak hodné úspechu.☺
můj názor je že třeba na výuku cizího jazylka na střední škole to fakt nevadí, když slovenka bude učit např. angličtinu. u odborných předmětů by to asi také šlo, s tím že by bylo nutné naučit se českou terminologii té odbornosti. Zcela laický názor.
Muj cesky kamarad se ozenil na Slovensko. Je ucitel. Nikde na Slovensku ho nevzali, kvuli jazyku. Ihned za hranicemi ho brali vsemi deseti. Tyka se to zakladky i stredni. Na vysoke je to uz jedno. Takze asi tak.
Není to úplně špatný nápad, ale děti dnešního středoškolskýho věku Ti nebudou rozumět. Podle mě pokud bys opravdu chtěla učit na české škole, měla bys umět česky, tak aby Ti bylo rozumět 🙂
@mercha Ja si myslím,že to vôbec nie je zlý nápad
Ak dokážeš vystupovať VS tak sa dokážeš naučiť aj CJ a gramatiku.CJ nie je vôbec ťažký
Držím palce
@leilinka1234 Ja jsem vysokou stuudovala v Brne, kde bylo spousta slovenskych studentu. U nas dokonce ani nemuseli mit diplomku v cestine. Samozrejme me i nekolik Slovaku ucilo jako cvicici doktorandi.
Mám kamarádku, která je ze Slovenska a teď učí české prvňáčky. Ale umí perfektně česky.
Nechtěla bych, aby moje děti učil někdo jiným jazykem, než je jejich rodný. Jediná výjimka jsou rodilí mluvčí při výuce cizího jazyka.
My jsme teď na VŠ měli slovensky mluvícího vyučujícího a nebylo to ideální. I když jsme rozuměli, bylo to náročnější, protože jsme se museli soustředit nejdřív na porozumění jazyku a pak až na pochopení látky.
Na základnej škole sa deti jazyk ešte len učia a tam by určite mal byť učiteľ, ktorý ovláda rodný jazyk detí. Myslím ,že slovenčina neprejde ani na strednej škole. Na vysokej to už problém nebude. Tiež som mala českých profesorov na sk výške. A nik s tým problém nemal.
Nas na gymplu v Krkonosich ucila biologii ucitelka puvodem nekde od Zlina. Ta moravstina, kterou vetsina z nas takhle slysela poprve, byla neco noveho. Co si vybavuju, tak obcas pouzivala pro nas divne vyrazy, my jako pubertaci z toho meli samozrejme srandu nebo se tomu divili a docela to tu vyuku narusovalo. Takze slovenstina musi byt neco podobneho. (Sama jsem pak studovala v Brne a tam je Slovaku na VS spousta a i spousta jich tam na VS ve slovenstine uci, coz mi nijak nevadilo.) A jeste teda segra mela ve tride na gymplu Slovaka a cestinu po nem chteli. Znama takhle studovala na Slovensku konzervator a zaverecnou praci musela psat ve slovenstine. Existuje totiz nejaka dohoda mezi CR a SR, ktera se tyka jazyku, ze mohou pouzivat svuj matersky jazyk a i v nem treba psat tu diplomku, netyka se to ale strednich a vyssich odbornych skol.
Doporučuju prostudovat Zákon o pedagogických pracovnících - par. 3 a 4.
Pardon, ještě odkaz https://www.msmt.cz/file/37360_1_1/download/
Jinak třeba - souhlasím s tím, že u cizího jazyka ta slovenština ani nemusí vadit.
A další třeba, co mě napadá - záleží, jestli vůbec chceš jít učit do školy. Můžeš učit třeba v rámci doučování, vést různé (online) kurzy, založit si komunitní školu... Protože je u nás spousta Slováků, třeba by pro ně doučování předmětů v rodném jazyce mohlo být příjemnější, kdo ví. Ale uvažovala bych nad cílovkou a zjišťovala, zda opravdu je to reálné nebo zda budeš muset zapracovat na češtině, těžko říct (moje děti díky tomu, že máme v sousedství Slováky, tak se s tím přirozeně setkávají, jako jsme se s tím setkávali kdysi my a nemají s tím problém - byť poprvé, když to slyšeli prohlásil nejstarší vyděšeně "Ale já neumím německy!" :D.
Známá je Slovenka a učí v Praze angličtinu na střední škole a pokud mluví jinak než anglicky, musí česky resp. měla by česky 😉 Je to logické, ve škole by měl mluvit vyučující rodným jazykem žáků. Jinak nic proti slovenštině 🙂
@puhelin tak jasně, pokud jdou slováci studovat do ČR, přijde mi jako samozřejmost, že se vyučuje v čj. Já říkám sama za sebe, vyučování v jiném jazyce by mi dělalo potíž, byť by se jednalo o jazyk tak podobný.
@leilinka1234 Ale oni nas ucili slovensky. A diplomku psali take ve slovenstine.
@madbetka @leilinka1234 @puhelin Tak na VS vyzadovat cestinu uz je extrem, nedovedu si predstavit mit pristup "pokud neni vyklad v cj, mam s tim problem"... Ja mela bezne predmety vyucovane v anglictine, a na magistru byly i povinne. Byl to teda mezinarodne zamereny obor. A bakalare jsem studovala v Brne a meli jsme slovenske vyucujici, kteri normalne ucili slovensky, a minimalne polovina studentu byli Slovaci, kteri taky vse odevzdavali ve slovenstine. Moje spolubydlici (Ceska) tenkrat studovala veterinu a mela slovenskeho vyucujiciho i ucebnici, obcas resila nazvy organu v cj vs sj, slova ktera nemaji v druhem jazyce ekvivalent (napr osipana) apod, ale normalne to zvladala a nikoho nenapadlo si stezovat 😀
@mysh_me Já ji nevyžaduji, zvládám to a nestěžuji si. Jen podotýkám, že i pro mě bylo občas náročné sledovat hodinu v jiném jazyce, tudíž nepovažuji za dobré, aby děti na základní nebo i střední škole byly vyučovány v jiném jazyce, než je jejich rodný. Protože pro ně by to bylo náročné mnohem víc.
Tak já si naopak myslím, ze slyšet na střední (ne na základce, kde by ty deti měly mít české vyučující) slovenštinu není vůbec na škodu. Právě naopak. Čeština je ze všech slovanských jazyků nejvzdálenější, takže by jim mohla slovenština zase pomoci se trochu lépe zapnout do slovanského modu. Já mám tátu ze SR, on už žije skoro 50let tady, takže mluví česky (pro ostatní mluví spíš divně česky 😀), ale byla jsem tam v dětství vždycky celé léto a mám díky tomu větší cit pro slovanské jazyky. Mnohem lépe se domluvím na Balkáně nebo s rusky/ukrajinsky mluvící lidmi než většina Čechů, kterým dělá i ta slovenština problém. Pokud se patnáctileté děti nedokážou soustředit na výuku, protože je ve slovenštině, tak je chyba ve výuce samotné nebo ve schopnosti soustředit se jako takové a ne ve slovenštině.
Já jsem na VŠ strávila rok na studijním pobytu v Bratislavě a trvalo mi, než jsem se chytala, měli v mém oboru jinou terminologii, pak jsem si zvykla. Problém by mohl být v různých materiálech v písemné podobě, číst ty různé mekčeně je náročné.
Ale moji spolužáci Slováci v ČR se tu během pár let naučili česky, pokud uvažovali nad zaměstnáním, kde budou v kontaktu s žáky, klienty apod.
@antoinet protože tu slovenštinu prave nikdy neslyseli...takze není od věci se s ni obcas setkat...ty jazyky jsou si tak blízké, tak proc si mezi nimi dělat bariéry? Já se slovenstinou nemam problém, dokážu číst slovenskou knížku nahlas synovi simuntanne cesky. Domluvím se více mene bez problemu s dalšími miliony lidí, kterým mladší generace nerozumějí, protože prostě pořád slyší jen češtinu. Třeba v Latinské Americe bezne mají v ostatních zemích brazilské filmy/porady v originale a naopak a Brazilec v pohode rozumí Argentinci atd.
A jinak k tem středoškolákům. Tak holt budou muset dávat par hodit pozor než si na slovestinu zvyknou. Dokážou koukat hodiny na anglická videa, kterym nerozumí ani slovo, tak zvladnou i výuku ve slovenstine.
Měla jsem na základní škole kolegyni, která byla ze Slovenska. Mluvila česky velmi dobře. Trochu to bylo znát, stejně jako u slovenských hereček v českých seriálech. Nevím, jestli musela, ale měla doklad o vykonané zkoušce z českého jazyka. Třeba je to nutnost,
@mercha ano v ČR by měli mít děti určitě česky mluvící učitelku, aspon to si myslím já