Šílené usínání půlročního - zažily jste to taky?

bayt
14. črc 2018

Ahoj, spánek prcka jsem tu řešila snad od začátku. Nikdy nebyl dobrý spavec, první tři měsíce spal pouze v šátku, trápilo ho bříško. Pak se to zlepšilo, že byl alespoň schopný usnout se mnou v posteli u prsa. Bohužel mi přijde, že je to spíš horší a horší, hlavně co se týče uspávání. Samotný spánek celkem jde, přes den naspí cca 3 hodiny, přes noc cca 11 hodin. V noci se tedy budí od čtyř už po hodině. Určitě by nejradši spal zase jen v šátku a pouze za chůze (!), ale aspiruje na 10 kg a já nejsem schopná s ním celý den prochodit a upřímně, ani nevím, kam bych takhle 7 hodin denně chodila. No ale k věci - jeho usínání. Dnes už hodinu ječí, protírá si oči, dávám pravidelně po 15 minutách spát a nic. Na konci už prostě spíš odpadnul vyčerpáním, ale i předtím si nezapomněl zakníkat a zaječet :/ On takhle někdy kníká i v tom šátku. Včera v noci usnul až ve čtvrt na jedenáct, s tím, že od pěti ale nespal. Už byl samozřejmě utahanej, protivnej, ale to mu nezabránilo se vztekat a nespat.

Zkusili jsme vše, žádné hojdavaky, bílý šum, jedoucí kočárek, houpání v náručí, prostě nic nezabírá. Dudlík ani omylem. Prostě chce prso, spí se mnou v posteli, ale asi i to je málo. Měl jste to někdo taky tak? Dá se s tím ještě něco dělat, nebo jen vydržet? Přiznám se, že někdy mi už tečou nervy, protože celý den neřešíme nic jiného než jeho uspávání.

bayt
autor
14. črc 2018

Jinak jsem zkoušela i nějaký režim, ale ani to u něj nejde. Někdy usne v osm, jindy ve čtvrt na jedenáct. Někdy spí v noci 9,5 hodiny, jindy 12 hodin. Někdy mi spí 3x denně po 30 minutách, jindy zvládne i dvě hodiny v kuse. Absolutně nerežimově, ať dělám co dělám.

bartakova_veronika
14. črc 2018

a neprořezávají se mu zoubečky když je takhle neklidný? nebo je stejně neklidný už od narození? já s tímhle moc problém nemám, krásně vždy spala .. ale poslední dobou je mrzutá a špatně se jí usíná .. už jí ale je skoro 9 měsíců a žádný zoubek takže to přirovnávám spíš právě k těm zoubkům ...

bayt
autor
14. črc 2018

@bartakova_veronika Nene, zoubky v nedohlednu, ale neda se ani rict, ze je neklidny. Klidne se misto spanku bude hodinu rehtat a skakat na kolinkach dopredu.

bayt
autor
14. črc 2018

Mozna hyperaktiv.

yerry
14. črc 2018

@bayt moje malá má rok a půl a až teď je schopna usnout třebas y tatínkem...

Upřímně mám pocit že vytloukame klín klubem, prvně šátek, pak hacka, pak kočár, .... pak už neusla v ničem, jen u prsa a ted v roce 7 měsících je schopna konečně usnout bez kojení... takže přeji pevné nervy....

lida9
14. črc 2018

ja bych mozna zkusila zavest jediny rezim a to prave kdy pujde vecer spinkat... u nas zadny rezim taky nepripadal v uvahu, jediny bod je vzdy platny a to ze v 20h je maly v postylce... asi to bude boj, ale pokud mu nic neni tak se vzteka protoze asi nevi jak sam usnout nebo s nekym usnout nebo jak vubec usnout... co nejaky zklidnujici caje, vecerni relax, treba zkusit ruzne vune... proste ho uz od 19h zklidnovat... nekdy nam pomaohla i tel s pohadkou🙂

lioness34
14. črc 2018

@bayt za nás nenutit režim a někdy tohle děla vigantol - nemůžou spát jsou nerves - my ho vysadili a za tři dny to bylo o 80%lepsi

lioness34
14. črc 2018

@bayt místo spánku bude hodinu klidně... nenutit spánek ale nechat a unavit ho - nosit když potřebuje a bude to ok

kejt29
14. črc 2018

U nas to bylo podobne. Ale jakekoliv uspavani nesnasel. Na rukach se propinal a silene jecel. Kazda snaha byla odmenena hysterickym jecenim. Nezbylo, nez proste nechat vyplakat v postylce. Nikdy bych nerekla, ze tohle budu schopna podstoupit, ale fakt se nic jineho nedalo delat. Davali jsme nejdriv na brisko at se jeste vysili a pak teprve na bok. Trvalo to nekdy fakt i tu hodinu. Ale nebyl to ten hystericky plac. Asi kolem 7m zacal ze dne na den krasne usinat sam. Nekdy si jeste povida, hraje s dudlikem (ted uz ma 9m) a pak se otoci a spinka.

pajula123
14. črc 2018

Naše zkušenost: naprosto šílené spaní a uspávání má u nás spojitost s potravinovou nesnášenlivostí-mleko, lepek, sója, ořechy,... Než jsme na to přišli a i teď, když nechtěně "ujedeme" s dietou. Takže po našich zkušenostech bych uvažovala i tímto směrem.

swetlusska
14. črc 2018

chápu, my to máme podobně, už rok a půl. Absolutně nerežimové dítě. Až teprve teď v 1,5 roce začal spát odpoledne (někdy mezi 12-14 hod usne) a spí v kuse cca 2 hodiny = zázrak. Večerní usínání vypadá tak že sebou šije, mlátí sebou ve velké posteli, minimálně mu "jedou" nohy a u toho musí pořád něco montovat nebo rovnou skáče, prostě se brání spánku co to jde. Ale vím, že v 21 hod usne tak jako tak. Je to ale fakt náročný, celkově, je to hyperaktiv no 🙂

bayt
autor
14. črc 2018

@yerry děkuji, mně teda nevadí usínání u kojení, spíš že to je vždycky takový drama

bayt
autor
14. črc 2018

@lida9 no asi bych mohla zkusit víc zklidňovat, třeba zkusit tu vůni, pohádku, tohle moc nedělám a ono už na to asi nadešel čas...já jsem stanovila striktně tu devátou, ale někdy to je pak o tom, že jsme hodinu v posteli a koukám, jak péruje na kolenách a skáče :D

bayt
autor
14. črc 2018

@lioness34 Jinak Vigantol nebral nikdy....žádný vit. D, beru jen já (kojím)

bayt
autor
14. črc 2018

@pajula123 Tak já akorát vynechávala mléko a tím to asi spíš nebylo, ale nezkoušela jsem nic dalšího. Mohla bych tedy zkusit...čím to bylo u vás? U nás tedy jedině lepek, ořechy teď moc nejí, ani sóju.

lioness34
14. črc 2018

@bayt nevím jak moc se dostane do mléka.... jinak u nás taky jsem se snažila Ji dat spát v devět a pak skákala a nespala tak jsem přestala a nechala režim její - proste ne každé dítě spí v osm večer .... a mě pak vadilo až vytáčelo ze nespi a děla blbiny tak jsem ji nechala a až byla unavená sla spát a bylo to nejlepší při mě i pro ni .... uvidíš

bayt
autor
14. črc 2018

@lioness34 No mělo by to být minimálně těch 400 jednotek, co by se mělod dávat do roka...

Ono nejde o to, že bych byla pro režim, ale spíš o to, že u něj nejde znát, že je unavený, fakt není. Když byl pidi miminko, tak ano, zíval atd. Teď vůbec. Akorát je víc protivnej, jenže když vypozoruju, že je víc protivnej a dám spát, tak častokrát nic. Takže pak chodíme do ložnice co patnáct dvacet minut a já zkouším jak blbec, jestli a kdy zabere. Napadlo mě dneska prostě si psát, kdy teda opravdu usnul a podle toho se řídit (alespoň časovými rozestupy).

bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt jestli je spíš hyperaktiv tak ho víc zabavit, utahat, věnovat se mu hodně aby po uložení krásně usnul .... malá je ještě v 9 měsících válející se miminko, neleze, nesedí, neplazí se ... jenom válí sudy takže jsem přišla na to že se jí musím hodně věnovat, hodně jí unavit a když je čas na spánek tak uložím a do 5ti minut krásně usne ... občas si v postýlce hraje a po půl hodině už spí .. jak po obědě tak po večeři .. vyjímečně nespí po obědě jako dnes ale zase hned po svačině usne ...

bartakova_veronika
14. črc 2018

pokud ale spí přes den cca 3 hodiny a v noci cca 11 hodin tak to je úplně naprosto v pořádku ... kolik by jste chtěla aby spinkal? 🙂 mě takhle spí malá už asi od půl roka ... vetšinou usne po snídani na půl hoďky či hoďku a pak jde spát po obědě na dvě až tři hodiny a večer kolem půl sedmé až sedmé usne a vstává kolem půl šesté až půl sedmé 🙂

bartakova_veronika
14. črc 2018

@lioness34 to jsem ani neslyšela že to může dělat vigantol .. malá ho bude brát až do 18ti měsíců a vše naštěstí v pohodě ... občas je mrzutá a neví jak zabrat ale ona vždy na to příjde .. prostě jí tam nechám a když do půl hodiny neusne tak si s ní hraji a jde spát později 🙂

jenny91
14. črc 2018

@bayt U nás je taky usínání problémové. Teď nám tak nejvíc funguje poloha na bříšku. Když je unavený, položím ho takhle. Někdy jen párkrát zabrečí, někdy to obnáší třeba i dvacet minut křiku, ale furt lepší než cokoli jiného. (Taky mu je půl roku.)

bayt
autor
14. črc 2018

@jenny91 jo mas pravdu, tak vlastne chce spat, jenze cumackem do matrace a to se bojim, neumi se jeste dobre pretacet zpet

bayt
autor
14. črc 2018

@bartakova_veronika vzdyt jo, mne nejde o to spani ale usinani...ze to casto neni v klidu ale pisti, narika, hodinu uspavame atd.

bayt
autor
14. črc 2018

@bartakova_veronika a jak treba unavit? My chodime dosz ven, plave, koupani, prikrmy, knizky, hracky na hrazde...a fyzicky teda maka hodne (nekdy jsem teda bezradna jak jeste zabavit)

bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt tak mě u usínání občas taky piští ale u nás je to asi spíš jak si hraje ... vždy se vrátím do pokojíku dám zpátky dudlík a pak se podaří usnout po nějaké době ... ale mě se teď spíš rozčiluje tím že chce spát na boku a ne vždy se tam udrží nebo odstrčí na ten bok ....

bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt tak mě se unaví asi lehce ... ona je ještě takové ležící miminko i když už jí táhne na 9 měsíců 🙂 já s ní ven chodím jenom ráno kdy není takové vedro a k večeru jinak si s polu celý den hrajeme ... skáče na nožičkách, hraje si na bříšku, válí sudy ale jí asi unavuje hodně i ta vojtovka kterou cvičíme ...

beruda
14. črc 2018

V první řadě mi přijde velmi úsměvné, jak se tady řeší režim u půlročního dítěte. Tomu je nějaký režim šumák a jediné, na co ho můžete trošku naučit je večerní rituál, aby se zklidnil a nachystal do postýlky a i to se může každý den posouvat zhruba plus mínus hodinu podle jeho unavenosti. Pevnější denní režim má cenu nastavovat až se zavedením příkrmu - oběda a zbytek okolo si zase šéfovat plus mínus podle toho, jak to malému vyjde. Jinak ten váš uvedený celkový čas spaní ve dne a v noci mi připadá naprosto v pořádku. Moje dcerka se dokonce budí od jedné hodiny po hodině a půl až do rána 😀.
Podle jeho chování mi přijde, že je přetažený. Mozek dětí zpracovává nově nabyté zkušenosti bohužel večer a v noci a může se to projevovat i takovým hysterákem. Co zkusit uspávat o hodinku dřív? Nám u dcerky před lety pomohla i půlhodinka.
Další možnost je, že se budou klubat zuby. Ty bestie bohužel dokážou otravovat dlouho dopředu, i když na dásních ještě není nic patrné. Co vyzkoušet nějaký přírodní gelík na dásničky třeba půl hodinky před spaním? Třeba ho to tlačí a on už neví co by...

bayt
autor
14. črc 2018

@beruda No ja nejsem moc rezimova, ale jelikoz uz chape zakladni veci (reknu caky caky a vi, ze jdem koupat atd.), tak jsem si rikala, zda by rezim nepomohl. Prece jen vecer cca usina stejne, mozna se mu klube pravidelnost uz ve dne. Obed uz mi ji. No a on nepisti jen vecer, vzteka se i pri usinani rano, hodinu a pul co vstal treba. Kdyz jsem ho schvalne nedala spat navecer, usnul mi v osm na pet minut a pak trdlakoval do jedenacti :( Celkove spani neresim i presto, ze se budi 7x v noci. Zatim me to nijak neobtezuje. Ale zkusim schvalne neco na ty dasne, diky za tip. A cist knizecku, to ho bavi.

pajula123
14. črc 2018

@bayt u nás je špatné spaní čímkoliv z toho, co mu vadí

bartakova_veronika
14. črc 2018

@beruda s tím naprosto souhlasím ale zase na druhou stranu v půl roce už může být příkrm dávno zavedený ... třeba moje dcera jí příkrmy od 4 měsíců a v půl roce už krásně jedla obědy a svačinky 🙂 také již mezi 5 - 6 měsícem máme rituál takže v tom nevidím nic špatného 🙂 ráno mezi 6 - 6:30 má snídani .. vyjímečně až v 7:00 .. svačinu má vždy mezi 9 - 10 hodinou .. záleží v kolik před svačinou usne a v kolik vstane ... dále oběd má mezi 12 - 12:30 kdy jde kolem 13 hodiny spát a vstává mezi 14:30-15:30 kdy dostává svačinu a večer v 18:00 musí jít se vykoupat, do pyžámka a večeřet .... někdy to stíháme i dřív když je mrzutá a tak už klidně v půl sedmé je v postílce a spinká ... ale většinou má spánek mezi 18:30-19:30 ... zrovna dnes mi usnula v 19:30 🙂 a takhle to je u nás každý den .. vyjímečně neusne před svačinou ale po svačine kdy nejde spát po obědě ale před večeří a tím pádem se nám posune trošku večeře a jde spát později ... ale nejpozději v půl osmé spinká 🙂 vyjímečně v osm ... takže ten rituál se dá nastavit už klidně v půl roce .. ale záleží na miminku ... s těmi zoubky to máte naprosto pravdu .. také už jsem zavedla gel protože pořád to vypadá už někdy od 6 - 7 měsíce že vyleze zoubek i na preventivce 8. měsíční říkala že brzy zoubek určitě vyleze že už to tam má hodně naběhlé .. no bude jí za 10 dní 9 měsíců a zoubek stále ani jeden nikde 🙂