Jak dlouho denně musí být dítě na břiše?

jizerina
21. lis 2024

Dobrý den maminky,mám 6,5 měsíční dceru. Je to jediné dítě a nemám zkušenosti.Přetáčí se , pást umí ale upřednostňuje polohu na zádech. Vím že by na břiše měla být co nejdéle ale vydrží tak půl hodiny. Potom pláče a pokládá si hlavu na podložku. Jezdíme na rehabilitace,tam mi sestra řekla že by měla být půl na půl. Co je vzhůru tak půl času aby trávila na břiše a půl na zádech. Chci aby se vyvíjela správně a nechci něco zanedbat,nechci ale nic lámat přes koleno....
Jak jste na tom vy? A jaké jsou zkušenosti? Děkuji

amazienka
21. lis 2024

Jako fyzio říkám, že na břiše stráví víc času, až posílí střed těla. Pokud se jí tam nelíbí a vzteká se, má důvod. Přetěžuje svaly krku, ramen a zad.
Dávej jí k sobě na břicho do tvého polosedu.

jizerina
autor
21. lis 2024

@amazienka děkuji moc, nechci jí zbytečně ubližovat nebo stresovat

malytlustyhroch
21. lis 2024

@jizerina pul hodiny je pro 6,5 mesicni dite cela vecnost. Predpokladam, ze jses stejne tak nejak porad pobliz, tak jestli chvilku je spokojena tak ji proste davej na brisko casteji na chvilku. Ne 6x za den na hodinu.

misha31
21. lis 2024

Tak muj syn v 6m travil prakticky vsechen cas na brisku - respektive na ctyrech uz. Ale vyviji se normalne.
Rozhodne bych dcerku nepretezovala, holt zacne lezt, chodit o par mesicu dele.

jizerina
autor
21. lis 2024

@malytlustyhroch chvíli je spokojená,fizio sestra říkala že se bude za chvíli vztekat a že se nemám odradit. Že zkouší abych jí nosila. Že je to teď pro ni klíčové aby se připravila na vzpřímování. Na to nemám srdce abych jí viděla brečet. Budu jí dávat jen na chvilku

misha31
21. lis 2024

@jizerina privazala bych fyzio sestru treba hlavou dolu na hodinu v kuse, chudak prcek.
Delala bych to dle sveho uvazeni - snazit se nejcasteji, avsak ne pres brek a nepretezovat, to by bylo urcite take spatne

levandule_k
21. lis 2024

@jizerina "Že zkouší, abych ji nosila". Tvoje dítě bylo 9 měsíců v děloze, kde jsi ho nosila, je na nošení a být s tebou dávno zvyklé.

Já bych asi chtěla jinou fyzio pro svou dceru.

alice180
21. lis 2024

@jizerina a nezkoušeli jste třeba velký míč nebo overball ?

jizerina
autor
21. lis 2024

@alice180 ne, když jsme na cvičení tak jí má na podložce před zrcadlem

jizerina
autor
21. lis 2024

@levandule_k. prý jsou na to školený aby s kojenci cvičili

alice180
21. lis 2024

@jizerina a co s ní konkrétně dělá na cvičení a co pak děláš ty doma ? Nebo jak to probíhá. U mě přijdu řeknu co dělá za pohyby. A oni mi řeknou co dál, co budeme cvičit doma ukážou vysvětlí proč to tak je potřeba. Znovu ukážou. Pak si to zkusím jak, kolikrát potřebuju a ke konci vše zopakuje a znovu ukáže.

Jinak ohledně míče, já jsem dávala na velký gymnastický míč i na overball. Na velkým jsem ho držela za nohy a ruzne houpala, aby se mu právě ty svaly posilovaly. Následně jsem na overballu trénovala nakroky kolen pro pivotovani.

jizerina
autor
21. lis 2024

@alice180 je vždycky před zrcadlem na stole s podložkou a hračkami.Sestra jí hýbe s nohami, zkouší jestli dosáhne nohou na nos. Potom jí přetočí na břicho a rovná jí ruce aby správně pásla. Teď je prý nejpřednější aby se naučila být co nejdéle na břiše aby zjistila že to nic není. Celé to trvá necelou hodinu. Odblokuje jí krční páteř,jinak je to hodně o pasení aby posílila záda a začala se připravovat na vzpřímování. Vysvětluje jak jí správně nosit aby si posilovala svaly. Doma jí dávám podle pokynů pást,ale to mi teď začne brečet,tam se jí to taky nelíbí. Nosím jí podle pokynů s podsazenou pánví. Teď to pasení... Je z toho špatná. Brečí tam i doma. Když brečí hodně tak si jí můžu vzít aby se uklidnila. Je to o pasení, otáčení a pohyby pánví. Na míči zatím necvičíme.

misha31
21. lis 2024

@jizerina urcite porid mic a cvic s ni doma na mici, bude klidnejsi. Jinak nos v naruci na tygrika, to take posiluje svaly a drzi hlavicku nahore - muze si ale ulevovat o tvou ruku a odpocinout si

misha31
21. lis 2024

@jizerina a zvedej pouze nabalovanim, to ji take bude pomahat v pohybu - stridat strany

alice180
21. lis 2024

@jizerina hele zkus ten míč dej jí tam ona se tam uvolní stačí ze začátku na pár minutek postupně prodlužovat podle toho jak se jí tak bude líbit.

malytlustyhroch
21. lis 2024

@jizerina pro zpestreni muze past i u tebe na hrudniku. Ty si lehnes dite si das na sebe. Nebo muzes past i ty naproti ni, aspon na chvilku, to moje deti bavilo. Taky past pred zrcadlem je dobra motivace. Ale zas jestli ti pul hodiny vydrzi, tak za me vlastne neni co resit.
Jestli jeste neleze a rada se nosi a nemas problemy se zady, tak taky jde poponaset po byte tam, kde zrovna jses, tam ji dat na chvili na brisko a kdyz jdes jinam tak ji zas poponest s sebou.

malytlustyhroch
21. lis 2024

Z fyzioterapeutky bych byla trochu rozpacita, ocekavat, ze pulrocni dite vydrzi pres pul hodiny delat v kuse jednu vec mi prijde uplne nepochopitelne.

sasanka88
Včera ve 14:46

Davala bych na brisko často ale kratce, po kratsich usecich. Pokud by jsze uvidela nejakou nelibost nelamala bych to pres koleno a proste bych ji dala zase na zada