Projekt na podporu zdravého životního stylu dětí

majdalenka87
27. únor 2016

Ahoj, pracuji na projektu, který má za cíl zastavit rostoucí počet obezních dětí a pomoci jim naučit se správně hýbat a jíst, potřebovala bych k tomu i názory vás, rodičů, jak se doma s dětmi stravujete a co si o tomto problému myslíte. Tento projekt má velký potenciál něco opravdu změnit a budu ráda, když mi v tom pomůžete 🙂

http://goo.gl/forms/RlLzKvJz8r

simonceli
27. únor 2016

M dve deti 6 a 1,5 roku. Stravujeme se zdrave. Misto cukru agavovy sirup, bezlepkove pecivo, kvalitni maso z overenych zdroju, mlecne vyrobky z domacich vyroben, zelenina a ovoce primo od malych overenych pestitelu. Kazdy den maji deti ovoce a zeleninu. Caje piji jen sypane, vodu prefiltrovanou, dcera chodi 3x tydne za sportem, jsme celkove akcni rodina, neustale neco podnikame. Ucime deti aby se kvalitne stravovaly, pravidelne jedly a mely pravidelny pohyb, vse nenasilne. Hlavne jsme museli zacit ale u sebe. Zabere to ale i hodne casu nez clovek objezdi vsechny dodavatele a nakoupi, nez procte obaly v obchode a podobne. Je to i docela financne nakladne. Chapu, ze nekteri rodice na to nemaji cas nebo penize. Obcas ale i zhresime a dame si neco nezdraveho.

majdalenka87
autor
27. únor 2016

@simonceli Děkuji za odpověď! Naprosto souhlasím, že všeho s mírou, hřešit a dobřát si čas od času něco méně zdravého je přirozené a tělo to i potřebuje. Přesně jak píšete, ten výběr kvalitních potravin je bohužel menší než výběr nezdravých a s bídnou kvalitou.

zzuzinda
27. únor 2016

Mám dvě děti, od malinka jsem hodně dbala na jejich zdravou výživu a pravidelné jídlo. Až jsem tím "prudila" okolí - hlavně babičky 😉 Ale výsledky vidím - oba raději než po sladkosti sáhnou po ovoci nebo zelenině, oba ovoce i zelninu jedí denně, jogurty, mléko milují, pijí většinou vodu nebo čaj - neslazený. Samozřejmě sladkosti mají rádi, limonády si občas taky dají a když jsme na výletě nebo je nějaká příležitost, tak se naprádkneme hranolkami nebo děti vezmeme de Mekáče 😉 Oba sportují, pořád jsou v pohybu, takže si myslím, že ty naše hříchy se vykompenzují 🙂 Je fakt, že dcerka ujíždí na maremládách - chce skoro denně k snídani chleba s marmoškou, takže jsem ráda, že nás příbuzní a kamarádi zásobují domácími 🙂

konidana
29. únor 2016

Jako základ považuji podporovat děti od narození v jejich objevování světa a to i v batolecím věku, kdy chtějí všude vlézt. Pohyb je pro děti přirozený, je jen na rodičích zda budou dítě podporovat nebo omezovat. Já je od malička skoro neomezuji v tom kam smí lozit a co smí dělat. Pouze ze začátku vždy hlídám a dělám záchranu. Ono dítě které nesmí na klouzačku, nesmí lézt na strom, nesmí šlapat do bláta, nesmí... a ještě k tomu převážně sedí v kočárku, v autosedačce nebo před televizí se nikdy nenaučí pořádně hýbat, protože převezme strach svých rodičů a svůj pohybový potenciál přestane rozvíjet. Zdravá strava vše nezachrání.

blahova_andrea
29. únor 2016

tak bych vyplnila, ale otázky mi přijdou pro nás ještě nevhodné, tak snad za pár let až budu mít ty školáčky. zatím se mi těžko vybírají odpovědi, když mám jedno doma a druhé ve školce.

ludva
29. únor 2016

Podobný dotazník donesl synek ze školy 🙂 ANONYMNÍ! Vyplnil ho červeně a já do kolonky o školní jídelně dopsala, aby přizvali k přednášce o zdravém stravování paní hospodářku. Paní učitelka se hned ptala, kdo dotazník vyplnil červeně 😀 To nic, to jen pro pobavení 🙂
Osobně si myslím, že kde velký problém - finance. Kvalitní potraviny jsou dražší a je menší výběr. Rodiny se samozřejmě snaží ušetřit a pak sáhnou po horší kvalitě. Ve velkých městech je problematičtější zakoupit čerstvou zeleninu a tak. V místě bydliště mám jeden farmářský trh, kde bio farmář prodává pomeranče a jahody v únoru 😕 Školní stravování je kapitola sama o sobě. Tváří se, že jako zdravá výživa, ale vše je instantní, dochucené dochucovadly.
Samozřejmě, se musí začít primárně v rodinách. Jak už je uvedeno výše, číst etiky, hlídat si složení a původ potravin. Dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu atd..