Dobrý den maminky, chci se zeptat, zda byly nebo jsou vaše děti v tomto věku (10 let) taky ze všeho otrávené a negativní? Syn je teď na příměstské táboře a všechno je podle něj blbý, nudný, nebaví ho to. Jen by ležel anebo byl na počítači. Přitom ve školním roce plave, hraje florbal, má keramiku. Chodí často i ven kopat si nebo jen tak.
Ale teď poslední dobou na něj leze asi už puberta nebo nevím. Dopředu vidí vše negativně, někam ho vytáhnout je debata na půl hodiny. Přitom jakmile už někde jsme, tak je to pohoda a užijeme si to. V pátek mají jít s táborem na koupaliště a už hlásí, že nikam nechce, že na tábor nechce.
Nevím, jak na něj. Snažíme se ho motivovat, ale zatím neúspěšně. Je to normální v tomto věku?
A on si ten tábor sám vybral?
A není prostě přetaženej a nepotřebuje opravdu pár dní nedělat vůbec nic?
Přeorganizované děti, které si jen potřebujou odfrknout a jednou si taky samy rozhodnout o svém čase.
Dcera 9 let, je porad ofrnena, v opozici, protivna, ted se priznala ze by si potrebovala odpocinout, jela z divadelního soustredeni rovnou na primestak, z obojiho je nadsena, ale je unavena, uz se tesi az se o vikendu dospi…pres skolni rok je taky takova podrazdena zjistovaly jsme co se deje a u psycholozky jsme zjistily ze ackoliv ve skole potize nema je frustrovana ze cteni, ceka nas PPP asi bude mit dyslexii, no hold dedicnost je mrcha…ja dys manzel dys, moje mamka se naucila cist az nekdy v 5 tride, do te doby pry porad cetla jako prvnacek…coz je u dcery taky…
@jasminek2012 Myslím ze kluci v tomhle věku by nejraději jen hráli hry na PC a nic jiného je nebavi. Manzeluv syn na tom byl podobne, vždycky jsme ho museli přemlouvat k nějaké aktivitě a pak se porad ptal kdy už půjdeme domu😃
To znám. Syn byl v tomhle věku taky takový šmoula mrzout🤣 to přejde...nechte ho chvilku i odpočinout,pokud je přes školní rok tak vytížený, tak chce mít prostě prázdniny 🤷♀️
@cilkat
@olga_
@lenkalubina holky souhlasim s tim, že i děti si potřebují odfrknout zvlášť o prázdninách, problém vidim v tom, že i můj 8letak pokud nema nejakou naplanovanou aktivitu, tak z 99% je jeho volba videa na youtube a hry na mobilu, na oboji má časový limit, který ovšem hodnotí jako nedostatečný... jaké jiné způsoby pasivního odpočinku vasi (před)pubertaci berou? I když vcera se mi podaril trik, řekla jsem mu ať uklidi rozložené lego, misto uklidu si s ním samozřejmě začal hrát 😜
s dovolením se připíchnu na ty tady, jak se může zabavit puboš kromě mobilu nebo PC nebo TV...
U nas to stejne! Ale ja uz ho znam, tak to proste neresim, nevymlouvam mu tu jeho podrazdenost, nechavam to byt. On si brbla, a ak prijde sam na to, ze ta aktivita je nahodou super a pak je zase vysmatej. Ale bez negativistickych kecu se to temer nikdy neobejde 😆 a taky jeste je potreba, jak holky psaly vyse, odhadnout, jestli fakt nepotrebuje jen tak si odfrknout.
Jinak mobil zatim nema (zamerne), mame rozbity ovladac od televize a pocitac nam po deseti letech take odesel do vecnych lovist, takze od elektroniky ho odtrhavat nemusim 😀 Je leto, at si hraje venku 🤓
@ireniq Víte, já prostě s limitama na tv, mobil a pod nesouhlasím. Mám pocit, že to pak z tv dělá hodnotu, po které dítě touží a to je přesně to, co nechci. Takže kluci mohou mobil/tv bez časového omezení s tím, že ale musí mít splněné povinnosti a musí jít včas spát. (takže bych klidně navýšila limit jen na prázniny, pokud ho chcete zachovat, ale klidně na několikanásobek) Děti si postupně potřebu internetu nasytí a pak to samy odloží a jdou si hrát s něčím jiným.
Jinak staršímu bude 8 na podzim, je předškolák, takže třeba čtení knížek nepřipadá v úvahu zatím. Ale miluje třeba to lego. Přehrává si s ním příběhy, (často právě z toho youtubu). Dál hodně frčí albitužky.
@victress vytahnout je ven i pres kecy… treba na zajimave skaly, starou zeleznicni trat, byvalou tovarnu, bunkry, atd. Proste neco, co ty decka zaujme. A k tomu idealne si neco zjistit a podat jim k tomu vzdelavaci povidani (zabavnou formou 😅).
@exbordelar to jo, výlety ano, ale když třeba prší nebo je extrémní horko 40+, kdy je venku jak v troubě, to se nechce na výlet už nikomu....
@cilkat moje děti by byly na mobilu/PC klidně i 10 hodin denně, taky jsem zastávala názor "odříkaného chleba největší krajíc" že samy přijdou na to, že mobil a PC jsou jen žraloci času a nic jim to nepřináší, ale zatím se tak neděje, takže to musím regulovat, dohody nefungujou, prostě natvrdo vypnu wifi a fertig...
@jasminek2012 A jak mu sedl kolektiv na táboře?
Sice nejsem zastáncem her na počítači, ale třeba taková strategie nutí člověka přemýšlet, to bych úplně nezatracovala...a mám pocit, že chlapi si tak občas potřebují odfrknout...
@levandule_k hry na PC jsou do jisté míry dobré na logické přemýšlení a jeho trénink, ale já vidím průšvih v tom, že sledováním těch stříleček a nesmyslů mozek vstřebává to, co vidí na obrazovce a má pak tendenci konat podle viděného - jsem to někde četla, psali to tam složitějc...
@victress tak mu ty strilecky zakaz 🧐 kdyz se decka zacnou cumet na nakou morbidni kravovinu, tak maji na vyber - bud se budou divat na neco normalniho, nebo vubec.
A ad pocasi: kolik dni v roce lije jak z konve nebo je vedro 40+? 🧐
@victress Proto píšu o strategiích 🙂 Tupá střílečka nic nedá, i když můj muž občas hraje tanky (druh střílečky), tak mě překvapilo, že je to docela náročné řídit ten tank, aby jel tam, kam chci já, sledovat terén, protivníka, abych nebyla zastřelena, ale naopak já někoho zastřelila. Když dojde k částečnému poškození tanku, tak je třeba hůř ovladatelný...
Můj mrzout začal v tu dobu dost číst knihy..měl totiž taky omezený čas na internet...
U nas limit na pc neni, kluky mame dva 9 a 10 let. Ted pres prazdniny muzou pocitac zapnout v 9 rano a vypnout ve 20 vecer. A vite jak to je? Hraji si se psem, pak s kotetem, dobrovolne s triletou segrou, kdyz jdeme ven radi se pripoji, maji i pres prazdniny trenink hazene a oba se tam tesi, vecer si ctou. Kdyz nemaji co delat skonci u pc a vetsinou hraji spolu nebo s kamarady nebo s tatinkem. Asi v tom nic zleho nevidim.
@cilkat jak pisou holky, kdyby limit nebyl, bude na tom imrvere. Na hezky veci na netflixu, poucny videa, prirodu, vesmir, navody na tvoření a tak limit nema. Limit je hlavne na priblbly "bzucaky" na youtube a ujeceny youtubery, plus navic u mobilu se hrbí, takze to ma treba po 15min a mezitim se musi protahnout. Ale treba proti appce, ktera ho učí jak skladat rubikovku, nebo inspirace z lega samo nic nemam... táta mu treba koupil Minecraft a on misto aby teda hral inteligentni hru, ktera ho neco nauci, radsi kouka na nekoho jinyho, jak to hraje a ječí u toho 🙈 taky je zas jina situace u jedinacka v panelaku a velka rodina na statku...
Máme dceru, které bude 10 v září a samozřejmě hormony už jedou na plné obrátky a mnohdy sama neví, co se sebou, protože zkrátka uvnitř ní probíhá nespočet změn. Nálady má jako na horské dráze a často umí udělat problém tam, kde žádný není. Přes školní rok se vídá s kamarádkami, chodí na kroužky, učí se a chodí brzy spát a najednou jsou tu prázdniny, kdy řada těch aktivit odpadne a má více času pro sebe, který mnohdy neumí využít a je z toho frustrovaná. Přistupujeme k tomu s pochopením, snažíme se navrhovat řešení, snažíme se upravovat režim dne, někdy je to úspěšné více a někdy méně. Včera jí začal příměstský tábor a vůbec jí to tam nebaví. Byl psaný pro dívky od šesti let a nakonec jsou tam se spolužačkami jediné v tomto věku a ona je z toho frustrovaná, protože se program přizpůsobil těm mladším. Domluvili jsme se s ní, že si tam dnes vezme vlastní aktivity a zkusí si to se spolužačkami užít. Když to nepomůže, budeme s pořadatelem řešit ukončení tábora a převedení na turnus v příštím týdnu, který je pro dívky od 8 let a tudíž lze předpokládat, že tam ten program bude mít více na tělo. Tento turnus si vybrala proto, že jí ho doporučila spolužačka, která tam byla loni a moc se jí tam líbilo, letos to bohužel je spíše pro ty malé holčiny. Není i u vašeho syna problém v tom, že se ten příměšťák netrefil do jeho představ? Mluvila jsi s ním o tom, jak se mu tam líbilo, co dělali?
Myslím, že je to normální. Vidím to kolem sebe, dcerka je desetiletá a všechny děti kolem ní jsou na tom podobně, beru to jako přípravu na pubertu 🤣
@exbordelar tyhle prázdniny je pořád jen buď příšerný hic nebo prší jako třeba dnes....byli jsme dnes na hřišti, ale za hoďku jsme šli domů, protože to se fakt nedalo...na střílečky nekouká, ale pořád si staví ty přiblblé kostky v Minecraftu nebo kouká na ty uječené youtubery, což bohužel zakázat v PC nejde a nemám čas pořád mu stát za zadkem jestli na to kouká nebo ne...
@levandule_k klidně mi doporuč nějakou vhodnou hru na přemýšlení...
@cilkat to není až tak úplně pravda, taky jsem měla ten názor, zatímco syn se presytil a na mobilu moc nebyl, dcera byla schopna být na hodinu 12 až 14 hodin denně. Když jsem ji nainstalovala family link myslela jsem, že je tam tak 4 hodiny denně. U ní je limit bezpodmínečně nutný, byla zavislacka
@victress tak si ten cas na nej udelej 😇 Tim nechci do tebe nejak rypat, vim, jak je tezke prenastavit zazite vzorce. Mne pomaha si misto otazky: “Proc to nejde?” polozit spis: “Co muzu udelat pro to, aby to slo?” Snazim se neztracet energii vypoctem vsech moznych duvodu, proc mi to nejde a proc zrovna ja atd., ale vymyslim misto toho varianty, jak to vymyslet, abych dosahla toho, co chci. Stoji to kupodivu stejne usili a na konci je vetsinou odmena - podarilo se 🙃
Mně tohle syn dělá od 5, období vzdoru plynule přešlo do tohoto a předpokládám, že přejde do puberty. Nepoddavam se tomu. Nevidím důvod, proč by měl pořád sedět doma a plácat se z prava do leva. 🤷♀️ Mně takhle máma nechávala, samozřejmě to pro ni bylo jednodušší říct "když nechceš, tak nikam nepůjdeme", když jsem pak někam chtěla, řekla mi, že mě stejně nic nebaví a nikam se neslo. Jediné vzpominky na dětství mám pronuděné doma a "není čas nebo je to moc drahé". Takže fakt nechci, aby tahle žily mé děti. Ale nenechávám sebou orat, syn má tendence stále dokola i vyčítat, že nemá kamarády a že nic nepodnikame apod, coz vůbec není pravda a nemám problém mu to důrazně připomenout, že se něco dělá stále, ale on většinu z toho prokňourá, tak ať si laskavě uvědomí, co vlastně chce. 😅
@ivis_b a proč psychologa? Vždyť na tom není nic patologickeho.
@exbordelar kdybych u něj měla sedět ten čas, který stráví na PC, tak to už si s ním zrovna můžu hrát...
@prejeta_zaba Jo? Nepřijde mi normální, že dítě na aktivity typu jdeme na hřiště, jedeme se koupat, jdeme na zmrzku, jdeme ven na výlet apod. (snažím se vždycky vymýšlet něco zajímavého) reaguje brekem, řevem, vztekem, válením se po zemi apod. A tak je to úplně každý den. Ve školním roce jakmile jsem v družině řekla, že půjdeme cestou domů na hřiště (mám ještě mladší dceru), tak ztropil scénu už ve družině. A klidně mi tam ve vzteku jednu vrazil. Jakmile má opustit pokojíček, je to vždycky takhle. Totálně zpruzelej životem, nic ho nebaví, všechno je blbý, bojkotuje jakékoli moje snahy něco zažít, poznat, vidět. V 6 letech mi to přijde zvláštní.
U počítače/televize/tabletu ho celý den sedět prostě nenechám, i když tam dělá i rozumné věci (angličtina, matematika, lego návody apod.). Ale občas je potřeba zvednout zadek a zažít taky svět venku.
@victress Manžel občas hraje Captain of industry - simulace řízení zdrojů a průmyslu, já zas v hrách nemám moc přehled
@jasminek2012 ha, u nás to samé. Jenže synovi je 6 let, teď mu teda bude 7 (má za sebou 1.třídu). Všechno blbý, nudný, jak má jít ven, tak řev, brek, vztek, nejradši by se jen válel doma u TV (což má smůlu, má denní limit 1 hodinu). Ale u nás to bylo i v průběhu roku, kroužky hrozný, nebaví ho, týden co týden brek a vztek, že nikam nejde. Ve škole jinak zlatíčko, vzorňák, veselej, pohoda. Zvažuju psychologa.