Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.
Já Teda nechápu co tím chceš říct? Že tě měli nechat bydlet zadarmo? Však počkej kolik budeš platit energie ted v chatě
@bara88 chci tím říct, že mě mrzí, jak se ke mě rodiče chovají. Vztahy jsme měli dobré, nemají rádi akorát mého muže a na tom je to celé založené. Mrzí mě to, že všude v rodině a okolí vidím, jak jim rodiče přenechávají majetek, který sami nevyužívají. Moje máma toho má opravdu hodně, několik stavebních parcel, dva domy, táta dva byty. Děda na mámu přepsal vše když ji bylo 30 let.
Bála bych se těch energií, ona to nebude úplně sranda. Moje tchýně se takhle přestěhovala na chatu před 5 lety. Ona a její partner. První 2 zimy byly dost drsné. Bez vody, odpadů a všechno prádlo vozit na praní jinam. S dětma bych neměla odvahu jít do tohohle prostředí bez zázemí. Abys ve výsledku nelitovala, že jste nezůstali v nájmu u tátu. Protože náklady budou určitě vyšší. Kde budete prát? Sušit oblečení v malé chatě? Nechcete počkat a jít tam až na jaře?
Prosím tě, jednou jsi dospělá, tak se tak chovej. Promiň, že to píšu tak na rovinu, ale přijde mi dost mimo chtít něco po rodičích. Ty máš vlastní rodinu, vy dva musíte zamakat na tom, abyste své děti zajistili, není to povinnost tvých rodičů, ti tě vychovali. Vidíš věci dost jednostranně, rozhodně to tak není všude. Možná, jak si vyrostla v tom, že děda nemovitosti přepsal na mamku, tak jsi to převzala jako normu, ale tak to opravdu není. I kdyby rodiče chtěli vše věnovat na charitu, je to jejich věc. Přijde mi to jako fňukání školních dětí, že všichni mají i-phone, jen oni ne🙂 Jo, někdo to tak má, ale všichni fakt ne. Věnuj energii raději na řešení rozšíření chaty, to bude docela náročná akce a má to pro vás budoucnost.
12000 pro rodinu s dětmi není moc. Myslím, že jste byt pustili zbytečně,Na tomto způsobu života moc naušetříte moc neušetříte.
@michaela666 no my jsme to tak původně chtěli, přestěhovat se, až vše bude hotové, ale táta už naznačil, kdy se jako budeme stěhovat, že byt chce nabídnout do pronájmu někomu jinému. A jelikož muž je dost hrdý, nechce toto poslouchat, tak jsme si řekli že půjdeme co nejdříve. Navíc je tu hodně plíseň, kterou táta nechce řešit a děti to dýchají. Odpad tam máme, pračku plánuji koupit tu větší kempingovou, která nepotřebuje připojeni na vodu až začne mrznout a na sušení mám sušičku.
A já ti fandím, že se chceš vypadnout od táty z bytu 👍 I kdybys ve výsledku mela platit víc za méně komfortu, ať si ten byt strčí kam chce, nic po nich nechtěj a ukaž jim, že je nepotřebuješ 👍 Nevím jak jinde, ale u nás v rodině si navzájem pomáháme, děti rodičům, rodiče dětem. Nevím v jaké kste lokalitě, v Praze bych 12k za malý byt brala jako velkorysost a pomoc od tatínka, jinde to může být tržní nájem a to ať si strčí za klobouk 😉
A jak mate řešenou elektroinstalaci v chatce? Trochu se bojim, aby Vam utahla všechny elektrospotřebiče. Aby nakonec nemusela byt rekonstrukce mnohem rozsahlejsi nez jste predpokladali. Asi to bude dost bojovka, tak drzim palce, at tu zmenu zvladnete. Jak stare deti mate a uz tam tedy bydlite? Je nekdo doma cely den, aby chatka neprochladla?
Nebudu tady vubec psat, jaky majetek maji moji rodice. Ale je toho opravdu hodne. A vydelali si ho sami. Nikdy mi zadny pozemek nedali, ani byt, ani dum a me by to ani nenapadlo. Kdyz jsem potrebovala, pujcili mi. Prijde mi zvlastni, ze to povazujes za samozrejmost. Jsi preci dospela, i tvuj muz…
Deset let zpátky jsem já i manžel dostali 15 tisíc na stěhování do nového. Byli jsme za to rádi. Na bydlení jsme si vydělali sami. 😉
Stehovat se do tehle podminek na zimu je kravina
@zuzkasim Ano máš pravdu, brala jsem to jako normu, když jsem jako dítě viděla jak bydlíme v byte který táta nemusel kupovat, potom v domě, který dostali společně od tety. Od malička mi máma ukazovala pozemky, které jsou její - stavební, pole, louky, lesy... Dokonce mame s bráchou pozemky rozdělené, který by měl být můj a který dají bráchovi na postavení domu. Jenže když jsem řekla, že si tedy postavíme barák, máma se začala vykrucovat a půl roku jsme čekali na darovací smlouvu se spoustu podmínkami, nakonec jsem jí řekla ať si to teda nechá a koupili jsme si tu chatu. Vím, že fnukam, ale prostě mě to mrzí...ne, že nemám majetek, ale to jak se ke mě chovají, já bych svým dětem dala vše.
Chapu, co tim holky chteji rict, ale tak, jak se tu kasaji, jak mas byt sobestacna a nechtit nic, tak uz vidim, jak by vsechny takhle nechaly sve deti.
Necitim z toho, co pises, ze bys cekala s otevrenou dlani, mozna to tak je, ale ja rozumim tvemu zklamani.
Ja jako mama si neumim predstavit, ze bych mela takovehle majetky, a svym detem nepomohla jen proto, ze se mi nelibi jejich nevesty.
A pokud by mi otec naznacil, kdy uz vypadnu z bytu, kde mam pronajem, tak bych taky sla, jeste se doprosovat vlastnich rodicu..
V mem okoli a rodine vidim pomoc blizkym. Prodej pozemku rodicu (ktery bude jednou predmetem dedictvi), aby bylo na vlastni bydleni pro deti, financni vypomoc, moznost bydlet v byte v bytovem dome, ktery se ziskal v restituci, jen za energie a podobne.. v rodine se investuje do bytu, ve kterych jednou budou bydlet rodice, az bude treba se o ne postarat, pozdeji deti, nez se postavi na vlastni nohy..
Takze drzim palce, at to zvladnete a rozumim ti.
To nemáte nejlepší vztahy, když chce vlastní dceru co nejrychleji přestěhovat, aby byt pronajal někomu jinému. Snad máte rozumné sousedy, protože schválení a papírování kolem vlastní studny trvalo tchýni 3 roky a soudní řízení. Pořád do toho někdo šťoural, měli strach aby studna nestrhla sousedům vodu atd.
Jak staré máš děti? Mě to přijde jako dost šílený nápad takhle na zimu, protože jen prodloužený víkend na chalupě v těchto podmínkách byl pro mě dost nepříjemný a to jsem zvyklá na spaní ve stanu. Natož s dětmi.
@rencinka87
ja to taky chapu,ono zdedit treba v 60 stavebni parcelu uz jim bude k nicemu
@martinka_33 neni to Praha, je to nižší než tržní nájemné, to je za takový byt teď cca 16, ale bydlíme tu dva roky a tenkrát se to tolik nelišilo od tržní ceny.
@michaela666 vody je tam hodně, sousedi s tím problém nemají, někteří tam již svou studnu mají. Tak snad to dobře dopadne.
Držím palce, ať to zvládnete co nejlépe. 🙂
@mirin89 počítáme že budeme řešit i elektřinu, teď je to tam dělané na sporák. Budu si muset hlídat, abych nezapinala více spotřebičů najednou. Topení je v pohodě, já jsem doma se synem 1,5 roku a muž má také flexibilni práci.
Já tě chápu. Nedovedu si představit že bych měla volný byt a chtěla po dceři za něj nájem. Energie chápu, ale vydělávat na vlastním dítěti?
Bydlet s ditetem v prostredi kde nemuzes zapnout vic jak jeden spotrebic najednou je utopie
@console ano a tady vidím, že je velký rozdíl že si na ten majetek tvý rodiče vydělali. Moji všechno dostali zadarmo od rodiny. Myslím že babičce (nedávno zemřela) by se toto opravdu nelíbilo.
Hele bud v klidu muj bracha dostal velkej barak ( žije sam a je alkoholik) dostal první mobil, zaplatili mu soukromou školu, super praxi, koupili mu dvě auta, zaplatili mu aj řidičák tehdy. Já mam rodinu a dostala jsem kulový 😀 Nejlepší je to neřešit a zařídit si všechno sama.
Dostala jsem (a dostanu po nich) velký kulový. To je opravdu takový to oni mají a já ne, jiní dostali a já ne.. Domy, auta.. Cokoliv. Do chaty bych nešla, nesu si trauma z dětství, mě komfort bytu a dostupnosti strašně vyhovuje. Rekonstrukce pokud na ni nemáš hodně našetřeno bude taky pálka. Zkusila bych se domluvit s otcem, že budu dávat více, než toto.
Bylo jasný, že tě tady spousta lidí odsoudí, že něco ocekavas od rodičů. Chci tě jen podpořit, naši jsou na tom taky dobře a mě i bratrovi výrazně pomohli, když jsme si porizovali bydlení. Taky by mě mrzelo, kdyby to neudělali. A já zase dal počítám s tím, že chci takhle v budoucnu pomoci svým dětem. Jasně, rozumem vím, že rodiče nemají povinnost se starat o své dospělé děti, ale cítím to tak, že je to přirozené.
@lv a to já raději uberu trochu na komfortu, naopak bydlení u přírody se mi zamlouvá mnohem více, než bydlení vedle obchoďáku. Stávají se z nás trochu dobrodruzi 😁 Platit ještě více, to by mužovo hrdost nedala. A já už také nemám potřebu tátovi podlézat, asi mu ani nejde tak o peníze, jako o to, že mu vadí, že tu bydlí s námi můj muž, kterého nemají rádi. A hlavně dětem se moc líbí zahrada, když je hezky, jsme tam celý den venku.
@jjasmina to je smutný, takhle to bylo u bývalého. Jeho máma měla rodinu a nedostala nic, jeji bratr s nimi do 40 bydlel a proto vše dostal, byt i dům. Tenkrát mi to přišlo hodně smutné a myslela jsem si, že moji rodiče by nic takového nikdy neudělali...
Já bydlela v chate u Prahy 2 roky a vic jsem nedala. Bála jsem se tam, byla mi zima, neustálý kolotoč okolo ohně, závěje, hmyz, myši. Ne už nikdy :D
Ale fandím ti, hlavně aby jste to nepohodlí ústáli jako pár. Nás to rozdělilo, pac sem poznala, že to není chlap do nepohody. A to tam chtěl on...
Tak rodiče k majetku přišli v dědictví..stejně to bude u tebe, taky to jednou zdědíš 🤷 co udělají se svým majetkem teď je jejich volba..