Situace se má takto. Žiju 2 roky s přítelem. Mám 8 letou dcerku a on má ve střídavé péči 7 letou dívku.
Jeho dcera se ke mě chová strašně. Neposlechne vůbec v ničem a on mi na to řekl že je to moje chyba -že jeho poslouchá. Neni ochoten se za mě postavit.
Snažím se a myslím si že ji nějak nepeskuji ani po ní nechci nevím co. Jde mi jen o to aby poslechla v zásadních věcech.
Například jsem jí řekla jestli by si vzala místo šatů které má do města tak tepláky a mikču když chce jít do lesa a venku není zrovna nejteplejší počasí. Řekla mi že mi do toho nic není. Nebo jsem ji žádala jestli by mi donesla s pokoje špinavé věci co tam a prý ne že je to její bordel a mě je do toho nic. Přijde mi to že je vážně drzá a už nevím co dál.
@andelka já mám dceru pořád a on 14 dnů v měsíci
Vzhledem k tomu že jeho dcera si vysloveně přála aby měla s mojí dcerkou společný pokoj tak to celkem nedělá dobře ani ve výchově. Když po jedné chci aby si uklizela, skládala oblečení atd a druhá nemusí nic.
@andelka tady si dovolím nesouhlasit. Oblečení adekvátní situaci nemůže řešit jen rodič, ale i “dozor”. Maminka pak může být velmi naštvaná, když tatínek a jeho přítelkyně nechají dítě zničit hezké oblečení v lese. Kor když jde o nedostatečné oblečení v chladnějším počasí.
A už děti v osmi letech mohou a měli by respektovat partnera rodiče.
A špinavé prádlo v pokoji se nenosí na požádání, to je základní návyk.
Pro tebe mám jen radu. Komunikovat s otcem a tatínka zapojit. Pokud své nedělá dcerka, bude to dělat otec. Ono ho za chvilku přejde dělat poskoka
@ee.liska on to dělat nebude, řekl mi že do toho pokoje nemám chodit když mi vadí nepořádek a když dcera zničí šaty tak ji koupi nové.
A jaký s ní máš celkově vztah? Za mne si toto musíš vyřešit sama, ne chtít zastání. Já jela tedy vždy pravidlo moje domácnost moje pravidla. Nikdy jsem se mu nesnažila nahradit matku, ale takové ty řeči že nevlastní rodič nevychovává a nemá vlastně na nic právo, tak neuznávám.
@blondynka400 Hele já se snažím se jí věnovat. Když má dobrou náladu tak sní hraju hry nebo něco tvořím. Je velmi šikovná. Jen prostě to chování je pro mě těžko pochopitelné a pro moji dceru celkem nespravedlivé když ona má jinak nastavená pravidla. Myslím si že obě děti by to měly mít stejné a ne někoho zvýhodnit.
tyjo... to je blbý, protože... kvůli tvé dceři
když u vás není těch 14 dní, tak máte nějaký pravidla, který pak na dva týdny najednou neplatí, protože si jeho dítě dělá co chce... fajn
jenže, když má pokoj s tvým dítětem, měli byste vy dva, ty a tvůj partner, stanovit pravidla, který se budou držet, nebo alespoň dodržovat, vzhledem k výchově tvé dcery.
tohle musíš probrat s ním, nastavit to, a dětem to potom oznámit, že takto to u vás bude.
ale... nezávidím ti to.
@xxx3d přesně to jsem mu říkala a on že to nepřichází v úvahu. Tak sem mu navrhla že bych udělala svoji dceři pokoj jinde - místo kde tam je. Ona by si tam udržovala svůj pořádek a jeho dcera ať si tedy žije v chlivu když jemu to tak vyhovuje. To odmítl. Že by jeho dcera byla smutná.
...že by jeho dcera byla smutná? no a co?
protože, to mě napadlo jako druhá rada, aby měla každá svůj pokoj.
buďto pravidla., který se drží, nebo budeš smutná.
je jí 7 proboha.
@xxx3d no je hodně rozmazlená, ale ok chápu že ji miluje. Je to jeho princezna a já ji mám také moc ráda. Jen prostě mi vadí že neposlechne v ničem, je drzá a moje dcera to vidí.
Druhá věc je ta že když není doma a odjede na služební cestu tak ji hlídám. Což samozřejmě by bylo v pohodě kdyby poslechla. Jenže když neposlouchá tak mám někdy chuť mu říct ať si řeší hlídání jinak. Nemohu nést zodpovědnost za dítě které neposlechne.
uplně se mi zvedl tep když jsem četla mezi řádky, moje dcera by byla smutná a ta tvoje je mi u prdky. ufff. Vubec bych se neptala, proste bych oznámila, že holky budou mít každá svůj pokoj a hotovo. šmitec. konec.
Já ten zásadní problém vidím v otci.... A tam bych to řešila....btw on se na výchově tvé dcery nepodílí?
Tezko te bude respektovat jeho dcera kdyz te nerespektuje jeji otec...
Kdyz ti na obleceni i bordel on rekne ze je to jeji vec tak se nediv ze stejny pristup opakuje jeho dite..
Nejdriv srovnej na respektujici hranici chlapa..
Resit u takto stareho ditete obleceni do lesa mi prijde jako prkotina a pokud by stejne manyry mela tvoje dcera, muzes ji jednoduse odpovedet, ze fajn, ale pokud si ona saty znici, ty ji nove kupovat nebudes, protoze mas toto jinak nasteve nez tvuj pritel s jeho dcerou.
A ohledne uklidu, kdyz se pritelovo dceri reknes, ze fajn, chapes, ze jeji neporadek je jeji neporadek, ale nechces, aby byl v pokoji i tve dcery, tak co ona na to?
Podle toho, co popisujes, mi rozmazlena neprijde, jen to je dite s vlastnim nazorem a neni to dite, co posloucha ostatni bez rozmyslu. Ale soudim jen z tvych prispevku, chapu, ze realita byva slozitejsi.
Já vidim největší problém v otci a ram bys měla začít..
@petrasipkova1 v jeho bytě by ses asi ptala 🙂
@vladenkamaminka moje dcera je úplně jinak vychovaná a ne on celkově výchovu neřeší
@westie promiň, ale pokud je venku chladno tak přece nepůjde oblečená v letních bílých šatech do lesa. Výsledek jejího chování je ten že má veškeré oblečení v hrozném stavu a pak když jde např do školy tak má vše zmačkané, poničené atd.
Není to tím že by se nepralo, nežehlilo. Je to kvůli tomu že vezme kus oblečení ze skříně a když se jí nehodí tak ho hodí na zem nebo v tom v čem byla ve městě lítá doma a jde si i lehnout.
Když ji řeknu že to bude mít zničené tak mi řekne že je jí to jedno.
Když ji říkám že by bylo fajn udržovat si pořádek v pokoji kor když si chce zvát kamarádky tak řekne že bordel je v pohodě.
Těžko mohu dělat že je tohle normální.
@westie jak sem psala výše, ji to nezajimá. Max začne brečet tatínkovi že prostě chce mít společný pokoj a nemám tam chodit.
@jjasmina bohužel s tím nehnu.
A tebe tesi bydlet nekde, kde musis loudit a doprosovat se, kdyz neco chces a navic te stejne ceka odmitnuti? Pokoj pro dceru bych s ním neresila, proste ji prestehovala. Nechapu, proc by mela zit v bordelu nekoho jineho. A kdyz se to priteli nebude libit, tak bych odstehovala nas obe mimo jeho byt.
@ee.liska to " tvoje,moje, naše" se tak říká, v nově vytvořené rodině,kde jsou všechny možnosti. To neznamená,že se ke každému přistupuje jinak a že nebereme všechny jako naše. Nicméně, nelze úplně přehlížet fakt,že jedno z našich dětí vychovávají dva lidé,kteří spolu sdílejí domácnost, kdežto další tři to mají jinak a o to je to komplikovanější.
U zakladatelky je jasně vidět, jaký je problém,když partneři netáhnou za jeden provaz, nesedí si, mají jiný styl výchovy a přístup. Dělá to velkou paseku. Navíc jedno dítě mají pořád a druhé ne.
Věty typu " bohužel s ním nehnu" nemají v kvalitním vztahu co dělat.
K tomu oblečení.. máme vlastní zkušenosti. A maminka opravdu neřešila. Ať si to rozhodne dítě. Je to jen oblečení a zima bude jemu. Já jsem teda v tomto jiná a dětem dobře poradím a malému beru kde co náhradního,ale nejsem rodič všech, že. Primární je,jak k výchově prostupují biologičtí rodiče.
No, neptala, neb by nebydlela v jeho byte, resp. nechala si svuj, takze bych klidně řekla, ze bud zacne respektovat me nebo se stehuju zpět k sobe a nazdar.
Na druhoubstranu, pokud te ani jeden nerespektují, tak nevidim duvod resit jeji oblečení, ji bude zima, případně si ona znici obleceni, co je tobe do toho. A opet ona pujde so skoly zmackana, je to opet jeji vizitka. A prat muzes pouze to, co je v kosi na pradlo, zbytek ignorovat.
@j.a.n.i přesně tak. Proč si zbytečně pridělávat starosti a zvyšovat tep, když to nemají základně vyřešené ( po 2 letech?) Pokud bude maminka nadávat,ať si to vyřeší s otcem. Nefunguje jim komunikace mezi sebou jako dospělými, dál se to už jen veze.
A kdyby bylo dost místa, tak bych udělala dva pokojiky. To že jsou obě holky a podobně staré neznamená,že musí být spolu.
@andelka Tak ja taky poradim, ale pokud nechteji poslechnout, neresim, taky razim teorii, ze zima bude jim. I když tedy abych byla uprimna, vetsinou fakt neni, neb jsou otuzilejsi nez ja. Narizuju jen výjimečně, treba když vim, ze je venku 30 a mame v planu jeskyně, to jsou pak dlouhe kalhoty a mikina v tasce podmínkou odjezdu 😁
@j.a.n.i bohužel vizitka je to i moje když ji do té školy vodim a učitele znám.
Holky a jak by jste řešily pokud by dítko neposlouchalo v ničem a máte ho hlídat?
Za a) toto má po ní chtít její rodič
Za b) nech ji jít v čem chce, buď se poučí nebo ne. Řešit oblečení je prkotina.
Za c) jak budete přistupovat k dětem si musíte vyřešit s partnerem. Pokud to nedokážete,fungovat to nebude.
Jak často máš u sebe svoji dceru a on svoji?
My jsme patchworkova rodina už přes 4 roky ( tvoje,moje, naše) a je to někdy hukot. Bez komunikace, tolerance a pochopení to nejde. A vždy přijde něco,co je solidní výzva. Máte děcka ještě malé, počkej na pubertu.