Jsme pozváni na svatbu,v podstatě měla už proběhnout na jejich první výročí,koron tomu chtěl jinak tak je odložena o 2m.tak ani nevím zda proběhne jak byla v plánu nebo jen obřad a někdy hostina.řekne se že nemusíme,kdyby to nebyla jediná ségra muže.kdyz nepůjdem mi nepřijde ani otec- matka před 9m umřela.ptala jsem se na dar rovnou si řekli o prachy-proc jsem proti.je v insolvenci za svoji marnotratnost.,ale mi se musíme ohánět a splašit prachy insolvenčním správci za dědictví .(když se tady vipisuji tak mě napadá, že s vybranych peněz by měla jít půlka správci.jako nahle nabití peněz - dědictví, výhra ) 😒
V dnešní době chce většina novomanželů peníze, protože už spolu většinou žijí a jsou zařízení a vybavení a zbytečnosti nepotřebují. Když se ti to tak příčí, tak tam nelez.
Nemyslím si, že to jak s penězi novomanželé naloží je tvoje starost. I kdyby s nimi zaplatili část insolvence, tak je to snad dobře, ne? 🤷🏻♀️ Většina lidí dneska ocení peníze jako dar a nestydí se si o ně říct. Proč taky... Pořád lepší, než barák plný stejných mixérů. 🤷🏻♀️ Pokud nechceš na svatbu jít, nutit tě nikdo nemůže.
@lukysa Ja bych to videla takhle - myslet si o nih muzete, co chcete, ale je to manzelova rodina, tak bych zatnula zuby a v ramci zachovani dobrych vztahu bych sla. Penize se dnes jako svatebni dar davaji bezne a za co se utrati se nikdo nepta. Stejne to je vetsinou castka, ktera cca zaplati to, co si tam clovek proji. Pochybuju, ze by na svatbe planovali nejak vydelat. Takovehle vztahy v rodine jsou hodne smutne...
@lukysa nejdřív se nauč psát, tohle se nedá číst. Do života se nikomu nes....
Nejak jsem nepochopila smysl diskuze. Nechces tam, nechod tam.
Jo a kdyz tam nepujdes, venuj misto toho trochu casu svemu psanemu projevu, je to solidni darda 🙈
@lukysa ja ti to reknu takhle, jako svatebni dar se dava vetsinou 1000 na osobu a vetsinou to vychazi tak, ze prave takovou castku ta osoba v prumeru priji a propije. Takze jestli je ti za tezko si vlastne zaplatit neomezenou konzumaci napoju a jidla, tak jsi fakt hloupa nana jo a jeste k tomu dedictvi? Je to snad tvoje dedictvi? Ne, je manzela, tak se o nej vubec nemas co starat, at si to manzel s tchanem a tvou svagrovou vyresi sami, ty na to dedictvi stejne nemas zadny pravni narok, meli by vase spolecne deti, ale ty ne. Ty fakt musis byt svagrova k pohledani 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Holka, teda tebe bych chtěla za švagrovou a navíc společný dvojdomek k tomu... 🤦♀️
@lukysa tak ja chapu, ze ji treba nemusis, stve te, nechces tam a nic ji nechces davat atd. Vnimam to tak, ze to ze tam pujdes, vynechas jedovate poznamky, kysele obliceje a vubec budes se chovat, jak se ocekava, vcetne toho ze akceptujes, ze jim date primereny obnos a nebudete se snazit novomanzele vychovavat... Vnimam to tak, ze tohle vsechno je laskavost tvemu partnerovi, kterou ma pravo od tebe ocekavat. Proste nekdy se to stane, ze clovek neci pribuzne nemusi, ale svatby a pohrby se daji vydrzet. Nechce se preci po tobe, abys svagrovou doprovazela dvakrat tydne na nakupy. Nebo posli partnera samotneho a predstirej zlomenou nohu... Jinak muj muz doporucuje slibit sam sobe neco pekneho jako kompenzaci, kterou si clovek dopreje PO takove neprijemne spolecenske povinnosti. Treba zmrzlinovy pohar?
@lukysa Ty woe, ty jsi material... Moralne i intelektove 🤦♀️
jsi úžasná, nepřející švagrová, tebe bych hnala z vlastní svatby vidlema 👎👎👎 nechceš? nechoď...NEPRUĎ!!!
Je to v pořádku říct si o peníze. My to takhle děláme i v práci na narozeniny složíme se a dáme v hezké obálce peníze a k tomu kytičku. Já jsem si takhle v lednu koupila povlečení na postele.Je to lepší jak kupovat blbosti a vyhazovat peníze do koše.Kolegyně si zas pořídila kabelku a vybrala jsi dle svého vkusu. A co by jsi jim mela v plánu pořizovat máš nějaký nápad?I pro vás je to pohodlnější nebo se pletu?
🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
Přečetla jsem si to eště tři krát a nevěsta přišla o maminku tak tam aspoň bude mít bratra s tatínkem. Ona tam má právo mít rodinu a její bratr (tvůj manžel)snad vydělává tak co je ti do toho že svoji vlastni sestře dá pár korun darem to nechápu.Snad rodina a mezilidske vztahy jsou důležitější než pár korun.
Když jde se na svatbu, je slušnost dát dar. Peníze jsou praktické, nemusíš nic vymýšlet, chodit po obchodech a doufat, že jsi se trefila do vkusu.
Jestli si myslíš, že novomanželé těmi svatebními dary nějak vydělají, tak jsi na omylu, pokud to nebude nějaká úplně totálně low-cost svatba, kde si nevěsta bude sama i péct cukroví a dort, tak peněžní dary pokryjí (v lepším případě) možná tak náklady na tu svatbu samotnou, Nás třeba svatba o 60 hostech (z toho 45 na hostině, zbytek večer) stála něco málo přes 100t (před 7 lety) a když pominu, že teda nějakou část z toho nám zafinancovali rodiče (což zde nebudu brát jako dar jako takový ), tak od těch ostatních svatebčanů jsme dostali nějakých 35 tisíc...takže jako wow, strááášně jsme na tý svatbě vydělali, v penězích jsme se topili!
Jednoduchá rada, nechceš dávat dar, tak tam nelez. Dát svatební dar je slušnost a v dnešní době je peněžní dar takový standard, rozhodně lepší třeba nějaké rádoby umělecké dílo, sada talířů nebo nový hrnce, pravděpodobně se netrefíš do vkusu a nebo to dotyční už stejně mají.
@lukysa kdybys nebyla zadaná,prsa tak čtyřky a postavu modelky,dohodim tě švagrovi ... Stejné židovské smýšlení. Nedám ani zlámanou grešli,ale pupek si narvu k prasknutí ...že byli marnotratní a díky tomu mají insolvenci? Kdo v naší finančně negramotné zemi nemá?! Neteř z finančních darů zaplatila část nákladů za svatbu a že to nebyla malá svatba a přesto celkem levná. Dokonce levnější,než byla její matky před 24lety
@lukysa Pokud tvůj muž jít na svatbu chce, i přispět darem, tak jako manželky je tvá povinnost stát po jeho boku (v dobrém i zlém). Svatba je jednodenní záležitost, to přežiješ. A pokud jsi bytostně proti dárku v podobě peněz, tak s manželem vymyslete něco jiného, co jim ale udělá opravdu radost, žádné lapače prachu. Dárek jako takový snad chápeš, že je povinnost dát, ať půjdete nebo ne, i když ti je líto těch peněz za něj, protože se evidentně nemáte rády (nebo z tvé strany určitě). Co třeba nějaký poukaz?
Za měsíc jdeme na svatbu mé kamarádce, která pozvání na tu mou odřekla bez udání důvodů a týden před. Světě div se, jdu na její. Světe div se, řekla si o peníze. Světe div se, přeju ji to a s chutí jim je dáme jako dar. A to přesto že nám na svatbě nepřispěl nikdo, dostali jsme jen pár skleniček a nějaký blbosti.
Ty mě teď nebudeš mít ráda, ale:
1. Měla jsem problém si příspěvek složit do souvislého vyjádření, abych to pochopila.
2. To jak naloží s penězi je jejich věc, ne tvoje. Ty v tý insolvenci můžeš být za pár let taky tak, neodsuzuj jen kvůli tomu, že někdo je dlužník.
3. Nikdo tě nenutí jít na tu svatbu, může jít přece tvůj muž sám. Ať chceš nebo ne ve vztahu k ní ji jen papírová příbuzná. Já celkem chápu že tam chce mít bráchu.
4. Mluví z tebe chamtivost a závist.
Na něco jsem zapomněla?
@orisek56 Nezapomnela. 👍
@lukysa A co na to tvůj manžel? Je to jeho rodina, měl by se k tomu vyjádřit. Jinak chápu, že ti to je třeba nepříjemné, ale opravdu je běžné, že chtějí novomanželé peníze - co taky s pěti žehličkama.
@ninive211 ono asi jak kde... Já třeba požadavky na dar nespecifikovala, někdo dal věcný dárek, někdo peníze. Ale i tak při svatbě pro cca 70 lidí jsme byli zhruba 60 tis plus a to jsem svatbu neměla rozhodně low cost.... Ale rozhodně to nebyl důvod svatby na tom vydělat 😀
Jinak tazatelku nechápu. Nebudu řešit kvalitu projevu, ta sama hovoří za vše. Ale buď chci a na svatbu a nebo nechci. A když je přání peníze, pořád je to jenom přání a i host si v tomto směru může dělat co chce. A jak už tu někdo psal, když se ti to nelíbí, tak tam nechoď.... @lukysa
Ptala ses na dar a ona ti rekla, ze by ocenila penize. Proste byla jenom uprimna. V USA se delaji wedding registry, kde si lide presne napisi, co by si prali. Jsou u toho fotky a kde to koupit. Tohle se v CR moc nevede, takze pak lide dostanou rucniky podle vkusu dalsiho cloveka, ozdobne sklenicky, ktere uz dneska nikdo nechce a stejne je nema kam dat. Myslim si, ze svagrova by se na tebe nezlobila, kdyby od tebe nedostala penize.
@papousekpaja 1000 na osobu?ja uz ziju ze pod 2 tisice na osobu se nedava...ale nevim..nas stala osoba 1500 kdyz jsme delali svatbu..1000 mi prijde teda malo..a jeste rodine..to urcite bych dala vic.
@lukysa já nerada dávám peníze. Nějak mi to přijde jako blbý dar - pokud nedaruji třeba deset tisíc. Jako dát někomu v obálce dva tisíce mi prostě přijde divné.
Každopádně i když si řekli o peníze, tak jim je nemusíte dát. Vždycky jde vymyslet něco jiného. Třeba poukaz do nějakého obchodu - tak je jasné, že peníze utratí tam. Poukaz do restaurace, nebo zaplacený romantický víkend atp.
@marketka_m tak taky zalezi na tom, kde svatbu mas a asi i na menu. Ja se vdavala pred 5 lety. Hostinu i naslednou zabavu jsme meli u nas ve meste ve zdejsi restauraci na terase. Zadne extra menu jsem si nevymyslela, proste jsme s, ted uz, exmanzelem vybrali z menu to co nam nejvice chutna. Takze zadna tradicni svickova a nebo extra hostina o 5 chodech a skutecne nas to vyslo na 1000 na hlavu. Nekdo pil vic a drazsi - treba muj bracha, nekdo mene nebo vubec a levnejsi piti.
2 roky zpatky, svatba na Slovensku, 54 lidi. Vse komplet (tj vc. obleceni, vyzdoby, jidla, piti atd) vyslo na 150k. Na darech jsme dostali 100k. Takze nas to stalo 50k.
A ty jsi vdana?nebo jim tu svatbu zavidis?
Ja osobne nemam rada,takove ty citaty,naplnte nam kasicku a td.v dnesni dobe je to bezne,ze se davaji penize.ale toto mi prijde takove,,jsi zvana a nezapomen penize,,.pokud se budoucich manzelu zepta nekdo a reknou,ze vse maji,ze chteji penize,to mi prijde ok.spis mi neprijde ale ok,starost za co penize utrati..a myslim si,ze vy jim urcite takovy mega obnos nedate,aby jste jim mohli rikat,za co by to meli dat🙈nehlede na to,ze to alespon daji kam maji,nez aby to rozhazeli a zbyly jim dluhy.
Nepíšeš, proč by bez vás nešel táta, a ani názor tvého manžela. To mi přijde důležité vědět. Stejně tak nevíme nic o nevěstě krom toho, že je / byla marnotratná. Každopádně svatba bez maminky pár měsíců po její smrti, a ještě k tomu bez táty a bez bratra je hodně smutná. Nikomu, koho znám já, bych tohle nepřála. Jinak se taky musím přidat k ostatním - podle projevů nejsi ani ty dokonalá, promiň 🤭
@lukysa Wow, vy jste opravdu prejici svagrova. Chudak nevesta, rodice tam mit nebude a bracha ma partnerku radobymoralistku, ktera sice neumi napsat ani jednu vetu spravne, ale na zivoty jinych ma jasny nazor. Strasne!