Jak se naučit neřešit názor ostatních?

24. říj 2024

Ahojky holky, prosim, jak se naucit mit nazory ostatnich u zadniho otvoru?😂Jsem hrozna. Vsechno si beru osobne a k srdci. Brani mi to v praci, i celkove v zivote.
Ted mame kupovat dum od jedne stare pani. Pani je 100% pri smyslech je ji 88 a porad chce odejit do duchodaku. Nabidli jsme ji, ze dum koupime. Je uz 14 let v obrim dome sama. Deda ji 14 let pomaha a jezdi s ni na nakupy(bydli vedle ni).Na pozemku ma domy dva. Nikoho krom vnucky v Nemecku nema. Nejaky pan Franta s Anezkou ji take obcas pomahaji a jezdi k ni na vikendy.
Nechali jsme udelat znalecky posudek na nas ucet. Pani souhlasila. Zavolala si, ze chce jit do toho domova a ze chce jeste byt o vanocich v dome. Nas napadlo, ze nez se pro ni uvolni misto a bude chtit i pozdeji, tak bychom se mohli nastehovat do toho domu vedle ni. Je to byt nad garazi. Ona souhlasila. Tak si to tam pomalu predelavame. Jenze ted prijel Franta s Anezkou zacali tam vsechno sbirat co jsme v tom byte uz nechteli (lampy, stoly, koberce) to je nam jedno je to jeji, jenze on do ni zacal hustit, ze to je malo penez, ze cely zivot necha nam (cizim lidem) atd atd.. je mi z toho spatne, a smutno. fakt mam zaludecni vredy a uz se mi tam ani nechce jit bydlet. Jak mam mit Frantu s Anezkou u zadku? Nebo jsem fakt hrozny clovek? Pripadam si blbe… Uz jsme do toho bytu investovali cca 100tis. :(. Furt ji rikam, ze kdyz bude chtit s necim pomoct vse udelame.. byli jsme za ni nekolikrat .. dnes jsem byla vedle u babi a slysela ho jak na nas nadava.. bojim se, ze ho nekdy potkam az tam budem. Za tyden se mame stehovat😒

slecnami
24. říj 2024

No takhle... Ono by to asi chtělo informace i z druhé strany, takhle je to jen jeden úhel pohledu. Ono to taky klidně může být tak, že paní už skoro v devadesáti letech nemusí být ve skvělé mentální kondici a pak není asi úplně těžké šikovně zmanipulovat důvěřivého (osamoceného) seniora k nevýhodnému prodeji... Čímž tedy samozřejmě neříkám, že to tak je...neznám ani jednu stranu, ale v dnešní době se nedivím skoro ničemu. Možná to tak působí na tu třetí stranu. Nebo o nemovitost měli také zájem. Těžko říci.

autor
24. říj 2024

@slecnami to pani je prave mentalne uplne v pohode, kdyby to chteli, tak to ,,prenecha” jim. Citim se blbe, protoze takhle to muze u nich prave vypadat🤦🏼‍♀️ jenze mame ten posudek, na vsem se s ni domlouvame, to je tezko. Je mi i lito, ze ona se ted muze citit spatne kdyz do ni husti. Ona uz ma 14 let podanou prihlasku v dome s pecovatelskou sluzbou, sama uz tak velky dum nezvlada. Stejne se asi jednou potkame a klidne si to vysvetlime, ale ja neumim zit s tim pocitem, ze si nekdo mysli, ze jsem nejaka hyena.😒to se na to radeji vyprdnu🙈

janule0123
24. říj 2024

Jestli neměli v plánu byt za hyeny oni.. několik let tam schválně za ni jezdi a teď si nakrácite vy a chcete ji za to dat skoro 6mio … jenže tolik oenez za to dat nechteji a nemůžou .. tak vás zrovna třeba chtějí odradit nebo aspoň ať se vám to prodraží 🤣hlavně ze to mas svědomí čistý ty.. nenech se odradit .. S timhle přístupem bych se vyprdka na úplně všechno i na přítele - protože beztak se najde někdo kdo rekne ze mas toho svyho Pepu kvůli penězům, nebo ze je na tebe až moc hodnej až blbej 🤣vždycky je nejvíc slyšet ta potrefená Husa … a takoví lidi jsou na každým rohu, … důležitý je , ze ty víš te vše z vaši strany čistý..

autor
24. říj 2024

@janule0123 to nas napadlo.. spis mozna pak od ni ty penize z casti dostanou a proto chteji vic😁
Cisty to je, jen mam pocit, ze ji obtezujem i kdyz ona tvrdi ze ne.. mam blby pocit i vuci sousedum, ze jim vic steka pes kdyz tam chodime🤦🏼‍♀️🤣 jsem nemocna🤦🏼‍♀️

cilkat
25. říj 2024

Hele - ty jsi si jistá, že je to "čistý". Pokud máte férově udělanej odhad a kupujeta za cenu v něm, tak bych to těm lidem prostě opakovala. A pokud oni budou remcat, že jste odhad zařizovali vy a mohli ho nechat "cinknout"... takovejch lidí bude. Ty víš, že jste to neudělali, takže prostě ať si škubnou ploutví, s tím se holt nic jiného dělat nedá. V první řadě potřebuješ ty vědět, že to fakt je čistý a nemáš sama důvod mít špatný svědomí. A pokud to tak je, tak se toho drž a nenech si do toho kecat z venku.

normalnimatka
25. říj 2024

úplně "Jednoduše"...zvýšit sebedůvěru a sebehodnotu.
ale dobrý je, že si to uvědomuješ. první krok k tomu s tím nějak pracovat🙂

normalnimatka
25. říj 2024

bych asi navrhla nějakou naprosto otevřenou schůzku vás všech dohromady... vysvětlila bych jak to je, a že vás teď mrzí, co si o tom oni myslej. zeptat se, jestli snad o dům měli zájem oni, nebo o co vlastně jde.

a dál je důležitý, jak se k tomu staví paní. pokud ona je s tím v pohodě, tak se na ty dva fakt můžete vykašlat, ale myslim, že ta schůzka by to mohla vyčistit.

autor
25. říj 2024

@cilkat no hlavne by si asi nikdo nelajznul dat spatny odhad, ktery by mohl byt soudne napadnutelny😄pan by asi kvuli par tisicum navic o razitko prijit nechtel.

cilkat
25. říj 2024

Zrovna mám poměrně čerstvou zkušenost, kdy byl ten samý pozemek oceněn jednou na 8 milionů, podruhé na 1,8 milionu a to v rozmezí půl roku, takže to opravdu nebylo "vývojem trhu". Obojí formálně správně udělané odhady. (Pozemek, na kterém stojí budova, je za zákona stavební parcelou, že... první odhad to nacenil jako využitelnou stavební parcelu, druhý zohlednil, že na něm již budova stojí a zastavitelnost pozemku je velmi malá, tudíž je na místě koukat spíše na ceny zahrad v dané lokalitě.)... Takže prostě samotné "mám na to razítko" fakt nestačí - ty musíš vědět, že fám odhad přijde fér . A pokud přijde, tak prostě kecy ignorovat. Budou vždycky.

autor
25. říj 2024

@cilkat tak to fakt nebudu zkoumat🤣najali jsme si proste pana, ktery dela odhady a udelal odhad, stalo nas to penize, a nebudu jeste zkoumat, jestli je to pro mne fer. Tim lip pro nas, ze to neni uplne palba a fakt se ta koupe vyplati. Na druhou stranu skoro 6 mega taky neni uplne malo.

hanca78
25. říj 2024

@cilkat jenže ještě je rozdíl mezi samotnými odhady. Je rozdíl, jestli nechali udělat odhad ceny na realitním trhu nebo odhad znalecký (cena je většinou podstatně nižší). Takhle to n mě působí spíš jako alibismus ze strany tazatelky. Neznáme všechny okolnosti, jak už bylo zde napsáno, takže se můžu i já plést... Je to jen další úhel pohledu.

autor
25. říj 2024

@hanca78 no znalecky posudek, ani nevim, ze neco jako odhad ceny na realitnim trhu existuje. Odhad nas stal cca 6 tisic. V tom posudku jsou i jine odhady ceny a srovnani.

michaela666
26. říj 2024

Možná Franta s Anežkou ví o rozdílu těch dvou posudků a proto do paní hustí, že je to málo a snažíte se jí "oškubat".
Hlavní je jak se k tomu staví majitelka.

hanca78
27. říj 2024

No to je právě ono. Znalecký posudek je daný zákonem ( číslo neznám), platí SE podle něj např. za určitých okolností daně na FÚ. Je to cena nemovitosti, p od kterou byste neměla za žádných okolností svoji nemovitost prodat. Něco jiného je posudek x který vyžadují např. banky a to je ten o kterém mluvím. Reálně ta nemovitost může mít daleko vyšší hodnotu. Příklad: podle znaleckého posudku může mít nemovitost cenu 5 milionů, ale podle toho druhého, který vyžadují např. banky, tj. skutečná cena, kterou by byli ochotni lidé za nemovitost zaplatit může být násobně vyšší, klidně 1,5 násobek či více. Takže ano, vy víte, jaká je cena nemovitosti z hlediska opotřebení, ale to je tak vše. Tzn. paní by byla blbá, kdyby Vám ten dům za tuto cenu prodala. A ano, pokud někdo tvrdí, že na tom chcete vydělat tom chcete vydělat, má pravdu. Za mě je to vaše vychcanost, když budu upřímná.Jestli chcete nemovitost koupit za férovou cenu, jak tady píšete, stačí dát nemovitost na nějaký realitní web, za nějakou hodnotu, dle realitního odhadu a během pár dnů uvidíte x jaký je o ní za tu cenu zájem. 🙂

hanca78
27. říj 2024

@michaela666 majitelka v tomto věku netuší, pokud před ní budou mávat tímto posudkem, že může nemovitost prodat líp. 🙂
Kor pokud tam uvidí Kulaté razítko..

hanca78
27. říj 2024

No a vidíte, vy nevíte, že existuje jiný typ posudku, ale nevíte, že paní můžete díky tomu pěkně oškubat.

autor
27. říj 2024

@hanca78 pani ma Frantu, ktery ji radi a klidne at si ten posudek udelaji znovu a jiny. Nechapu, proc by jsme meli byt vychcani, kdyz chceme koupit dum za cenu, ktera je i v posudku. V tom pripade nechapu, proc se ty posudky delaji.

hanca78
27. říj 2024

Protože třeba kvůli finančnímu úřadu? Nebo aby si člověk udělal reálnou představu, za kolik by se dal dům postavit? Aby znal reálné opotřebení domu? Důvody mohou být různé. Ale tady je to spíš o tom, jak obrat legálně starou paní. 😞

michaela666
27. říj 2024

Nikdo netvrdí, že jste to udělali záměrně. Barák nekupuješ každý den, takže chápu že vás to možná nenapadlo. Ale nemůžeš se divit Frantovi, který má všechny informace, že se to paní snaží rozmluvit.
Kdybys byla v jeho pozici, tak bys taky známé řekla tvůj názor.

janule0123
27. říj 2024

Ta cena v posudku bude plus mínus sedět s jiným znalcem … teoreticky by se dalo s nim domluvit aby cena byla o něco vyšší nebo naopak nižší … jsou tam nějaký koeficienty s kterými jde hýbat, ale žádný drama to neudělá, dostat razitko kulatý v dnešní době žádná sranda …takže o něj nebude chtít přijít … spis se vám muže u hypotéky stát, ze odhadce banky ten odhad podstreli … tak trosku se tím “plechuji” kdyby přišla krize ať nepřijdou o peníze, pro vás to muže znamenat ze budete potřebovat vyšší základ pro uver.. jinak odhadce nemá (nemusí) mít kulaty razitko a je jich celkem dost 🙂 tak teoreticky to můžou prodat za víc, muže se objevit nějaký nadšenec, co je ochoten zaplatit (par let dozadu určitě) a nebo taky se muže stát, ze to za cenu z posudku neprodaji, nebo budou prodávat dlouho … a prodají pod cenou… aby to odráželo cenu na trhu, tak bych spis probrala s realitakem… znalecký posudky se delaji převážně v případě rozvodu, pozůstalosti, do soudního sporu …

janule0123
27. říj 2024

Pobav se znalcem.. vesměs mají tak nějak i povědomí jak je to “prodatelny” na trhnu, ať víš jak moc ta cena odpovídá te tržní … pokud jste se domluvili ze to uděláte podle znaleckého posudku, tak ok.. jenom se příprav na to, ze to nemusí sedět s odhadem banky, a sepsala bych předkupní/kupni smlouvu.. kde budou samozřejmě i požadavky paní, třeba to, ze tam chce byt na ty Vánoce ..: muže se vám stát, ze do paní budou tak dlouho valit, až zjistíte, ze jste vyhodili kupu peněz do kose .. do Vánoc daleko … my jsme ztratili kupu času cekanim na slíbený pozemek od pana od nás z vesnice, který nám říkal ať pockame, do Vánoc, do narozenin … ze teď to nechce řešit, ale prodá nám ho, až po oslavě narozenin … pozemek nakonec neprodal ani vnukovi co o nej měl taky zajem … a nakonec ho prodal spekulantum.. za min než jsme se bavili 🤣 do teď tam jsou hromady štěrku akorát (cca 10let).::

autor
28. říj 2024

@hanca78 ano, a proto se tady ptam na internetu😂
@janule0123 dekuji, aspon nekdo mi to normalne vysvetlil👏🏻

sarakralova
3. lis 2024

https://www.sarakralova.cz/retreaty-pro-zeny/

Dobrý večer, mrkněte na můj web, třeba by jste našla odpovědi na své otázky na našem pobytu 🙂 bude pro ženy, které nemají v životě nastavené hranice a potřebují kolem sebe bezpečné prostředí 🙂