Plná kapacita školek, nulové hlídání. Jak se s tím vyrovnat?

prosinec2019
5. kvě 2022

Maminky , jak se vyrovnáváte s tím, že ve školce pro vaše dítě není místo ....vím že teď je to bohužel problém většina školek.

journals
5. kvě 2022

@prosinec2019 loni bylo prijeti bez sance (2 a 3/4 roku), s cimz jsem ani nepocitala a pri kovidu jsem to ani nejak moc resit nechtela. Nastesti jsem nemusela nastupovat do prace. Potreba kolektivu byla a je velka, takze jsme 3x tydne jezdili a stale jezdime po krouzcich a aktivitach. Ted doufam, ze se dostane. Jinak bych to resila soukromou skolkou

prosinec2019
autor
5. kvě 2022

@journals tady na okolí 20 km jsou plně i soukromé skolky

journals
5. kvě 2022

@prosinec2019 u nas je to taky spatne a do soukrome bych s nim musela dojizdet take tak nejak kilometrove. Pak jedine zbyva doufat ze se misto uvolni behem roku. Kolik diteti je?

prosinec2019
autor
5. kvě 2022

@journals 2 a čtvrt roku

journals
5. kvě 2022

@prosinec2019 tak to je jasne, ze se spis nedostane

swan42
5. kvě 2022

@prosinec2019 spis asi az od pololeti bych to videla. Az od tech 3 let...
Nicmene koukam odkud jste a myslim, ze moznosti mate spousta 😉 predpokladam, ze jste zkouseli rakovnik, revnicov, straseci, msec a cele okoli. Podle seznamu na internetu je tam skolek pres 30.
Pak muzete zkusit i louny a zatec, to je jen pulhodinka cesty 😉
U nas teda zapisy teprve budou, reditele jeste ani nemaji seznamy od magistratu, tak nemaji predstavu o tom, kolik bude deti.

konidana
5. kvě 2022

@prosinec2019 tak nějak jsem si řekla, že to prostě dopadne. Kluk je říjnovej - na konci. Od září ho nevzali. Já tam cca každých 14 dní od srpna volala, zda se neuvolnilo místo. Září a říjen jsme různě střídali, že si ho manžel bral do práce a na některé dny jsem sehnala celodenní hlídání od paní ze sousedství, co byla se svými dětmi na rodičáku. A pak se náhodou od listopadu místo uvolnilo🙂

jjasmina
5. kvě 2022

@prosinec2019 u nás berou do statní až od 3 let, ve 2,5 bez šance. Prodloužila jsem si pobírani rodičák jen kvuli tomu

merope
5. kvě 2022

@prosinec2019 Pomůže jedině apel na radnici, že je o to zájem. Jsou místa, kde si to radnice dala jako cíl a daří se jí. A jsou místa, kde to nikdo neřešil a neřeší.

antoinet
5. kvě 2022

Batolata u nás nebrali nikdy, už po porodu jsem si nastavila rodičák tak, abych doma byla do 3,5 let nejmladšího dítěte.

evik19
5. kvě 2022

Žiju v obci, kde byl taky problém dostat dítě i do soukromé školky, ale opakovaně jsem je obvolávala a nakonec se našlo místo na pár dopolední v týdnu v lesním klubu, díky bohu za to. V průběhu roku to pak ještě děti a jejich rodiče různě vzdávali, takže nové děti se přibírají i průběžně. A taky tu během posledního roku vznikly dvě nebo tři nové soukromé dětské skupiny - kde je poptávka, tam se časem objeví i nabídka. (Jsme malé město, cca 6 tis obyvatel), do státní školky se loni jako nejmladší dostaly děti narozené na začátku dubna 2018. Děti, kterým byly 3 až během tohoto školního roku, se neměly šanci dostat vůbec, dobíraly se kdyžtak děti narozené mezi dubnem a srpnem. Ale počítala jsem s tím, rodičák mám až do 4 let dítěte a pracuju na zkrácený úvazek z domu.

zuzkasim
5. kvě 2022

A není lepší počítat s tím, že mladší než 3-leté děti se do školky opravdu dostávají pouze vyjímečně, a nastavit si rodičák i nástup do práce až k tomu září, kdy už dítěti 3 roky skutečně byly?

prosinec2019
autor
5. kvě 2022

@zuzkasim pro všechny já jsem pocitala že jej vezmou od února ...zápisy jsou jen v květnu ..a co mezi tím ..půl roku anebo rok když mu už budou 3 roky...

ee.liska
5. kvě 2022

Sehnali jsme soukromou školku. Do státní by to bylo bez šance 🤷‍♀️

zuzkasim
5. kvě 2022

@prosinec2019 S tím by mě nenapadlo počítat. Pokud je dítě narozené ještě na podzim, tak se často podaří to místo podržet, ale pro děti narozené až po novém roce, to by tedy u nás vůbec šanci nemělo. A je to všeobecně známé. První dítě mi nevzali ve 3 letech ani přesto, že je červencový, prostě šel až ve 4. Pak se tu podařila lehce rozšířit kapacita, ale opět se neberou děti, které prostě ještě 3 roky nemají. Maminky dost na to přechodné období využívají soukromé školky a vozí dítě dál.

ee.liska
5. kvě 2022

@prosinec2019 jejda, ale s tím se přeci počítat nedá, to by mne vůbec nenapadlo. Jde o to, že mu stejně musí místo držet od září

journals
5. kvě 2022

To je ale preci uplne normalni, ze skolka nevezme dvoulete dite. Obzvlast kdyz pises, ze je v miste oblasti hodne deti.
Proste pujdete k zapisu za rok. Ja myslela ze mas uz dite 3+

adel_si
6. kvě 2022

@journals není "úplně normální,že škola nevezme dvouleté dítě".. mně malého vzali už loni a to mu bylo 2 a 8 měsíců.. to bydlim v okresním městě s 30K obyvateli.. asi máme výbornou a dostačující kapacitu..

zuzk_a
6. kvě 2022

Jsem z menšího města a také zkouším všechno možné, aby mi syna do školky vzali (v listopadu mu budou 3 roky). Obvolala jsem toho hodně a budu doufat. Nic jiného mi nezbývá. I zaměstnavatel se přimlouval...ale opravdu je ve všech školek plná kapacita. A nepřichází v úvahu, že bych ještě zůstala rok doma. Spíš mi vadí, jak je to vše nastavené... Člověk, který má práci a chce jít pracovat, tak nemůže..ale ti, co jsou doma (nezaměstnaní) si veselé posílají děti do školek.

zuzk_a
6. kvě 2022

A u nás se berou i 2lete děti...jen bohužel teď je špatná doba (jestli za to může covid nebo je jen hodně dětí, kdo ví...). A to ještě do skolek mají přijít ukrajinské děti. Jsem zvědavá, jak si s tím město poradí.

merope
6. kvě 2022

@adel_si Máte výbornou radnici, která na to myslela a v předstihu - doporučuji na to pamatovat při volbách. U nás se radnice dost snažila, aby se braly i dvouleté děti rodičů, kteří by chtěli - a třeba vloni se dostaly děti, kterým byly tři do konce kalendářního roku a ty zbylé mohly aspoň do dopoledního klubu. A tím je tu obří síť soukromých školek a dětských skupin, kde berou od narození.

O kousek dál je problém dostat i děti, co jim tři už byly.

merope
6. kvě 2022

@zuzk_a Dívala jsem se, že těch dětí je pořád plus-minus stejně (poslední roky), ale ne všechny radnice zareagovaly na nárůst už pár let zpátky (a teď zoufale řeší ZŠ, kam ty děti nějak umístit musí, tak na MŠ už není čas vůbec).

merope
6. kvě 2022

@zuzk_a @zuzk_a Jinak s tím "chce jít pracovat" a "je nezaměstnaný" to je těžké - tak to bývalo dřív - pokud žena nepracovala, tak školka bez šance i pro čtyřleté. Jenže jaksi jak chceš pracovat v době zápisu, když nemáš školku? Já jsem do školky nechodila (sestry doma, resp. celkem asi měsíc na dopoledne, co se podařilo sehnat mojí babičce školku u nich a bydlela jsem u babičky, obec mi nabídla jen dopolední s dojížděním autobusem do přidružené vesnice a já autobus nesnášela).

Sestry začaly někdy uprostřed školního roku, když mladší ségře byly tři (starší vlastně 31.8. byly taky ještě tři, z hlediska "školního roku" by patřily do stejného, září a pak další srpen 🙂 ) a zaměstnavatel se ptal, kdy máma nastoupí do práce - tak nakonec zaměstnavatel zajistil možnost chodit do firemní školky - šílený masakr s dojížděním - cca 20 minut MHD + pěšky 10 minut na MHD a kus pak ještě od MHD - no a pak sednout zase na MHD a dojet v podstatě zpátky na pracoviště (školka na centrále). No ale pak už máma byla zaměstnaná matka, tak žádný problém dostat dítě do školky u nás ve městě. Ono je potřeba si uvědomit, že pokud dítě nechodí do dětské skupiny / soukromé školky, tak většina matek je v době zápisu nezaměstnaná.

journals
6. kvě 2022

@adel_si pokud ma skolka volnou kapacitu, ano, muze se stat ze vezme dite mladsi. Ale je to vyjimka, nikoliv pravidlo na ktere se muzes spolehnout. U nas se neberou ani deti cerstve trilete…

adel_si
6. kvě 2022

@journals jasně,to vím.. jen jsem chtěla říct,že to není v každém městě stejné.. máme tady 11 odloučených pracovišť školky a minimálně v polovině školek je jedna třída dvouletých 🙂

lachtanice86
6. kvě 2022

Dcera je rozená na konci listopadu, loni nám rovnou řekli, že jsme uplne bez šance. Hlasilo se 134deti na 32mist. Naštěstí jsem čekala druhé, tak jsem to neřešila, její touha po kolektivu je velká tak jezdíme a chodíme na dětské kroužky. Letos bude mit v září 3roky a 10mesicu a uz to konečně vypadá že ji vezmou. Na dnu otevřených dveří, ředitelka říkala, že budou brát děti 3+ v září, na ostatní nebude místo.

missbufy
6. kvě 2022

pouze a jenom soukroma skolka a soucasne zapisovy listek do statni skolky, dcera je narozena v zari a v listopadu se uvolnilo jedno misto ve statni skolce a vsechny drive narozene deti uz byly umistene nebo nechteli zmenu v prubehu roku, tak dosla rada na dceru 🙂

zuzk_a
6. kvě 2022

@merope Ja to napsala špatně. Matky, kterým skončí rodičovská dovolená a mají se kam vrátit do práce, tedy musí nastoupit do práce, tak těm by měli vzít deti do školky. Neumím si představit to, že zaměstnavatel by mi držel místo ještě další rok. Jsem doma už téměř 5 let (mám 2 deti). A přeci je v zájmu státu, aby lidé pracovali, odvadeli daně apod. a né, aby byli doma... Ale chápu, že je těžké nějak nastavit to, aby byly spokojené obě strany.

petrasipkova1
6. kvě 2022

@zuzk_a tak on ti to místo jen tak nedrží, ale je za tebe na dobu určitou někdo zaměstnán, takže pro zaměstnavatele žádný problém většinou. A rozhodně bych takhle netřídila rodiče. Je to silně diskriminující. Já pracovala od roka a půl malého, měla bych mít tedy absolutní přednost i před těmi co nastupují zpět do práce až ve 3 letech ?

zuzk_a
6. kvě 2022

@petrasipkova1 Samozřejmě že by to takhle nemohlo fungovat (jak jsem napsala výše). Ale mohlo by se to zohlednit v bodovem systému. Diskriminující 🙂 a co dnes není... S "diskriminací" se setkáváme stále.. A bude hůř.