Porodní dům. Rodila jste tam některá? Kde všude jsou?

kapka_vody
29. čer 2020

Ahoj, čekáme čerstvě miminko a mám potíže vybrat si, kde budu rodit. Nejvíc se mi líbí porodní domy, ale jen jsem o nich četla, nebo vzdáleně něco slyšela. Mám trochu obavy rodit doma, ale rodit v porodnici, kde budu tlačit dítě s nohama nahoře, budou mi nutit medikaci a čumět na mě desítky sester a doktorů nemám nejmenší chuť. Existuje nějaká porodnice, kde to tak není, kde si může žena říct, v jaké chce být poloze, zda chce medikaci, nástřih, apod.? Rodila některá z maminek v porodním domě? Jaké vůbec jsou možnosti v ČR ohledně výběru porodnice? Kde všude u nás jsou porodní domy? Bydlím ve Znojmě a jet třeba do Prahy mi přijde jako hloupost.

areh
29. čer 2020

@kapka_vody no nevím, ale tvoje představy o porodech v ČR jsou dost extrémní. Já jsem rodila v Pardubicích. O té porodnici taky nekokují zrovna superlativy, ale bylo to komplet bez medikace, jen s PA, na konci se to trochu zkomplikovalo, tak přišel i lékař a udělal nástřih, o kterém mě předem informoval. Bez prohlemu proběhl bonding a mimčo jsem měla celou dobu u sebe. Vše automaticky bez porodního plánu.
Spíš si zjisti jak probíhají porody v okolních porodnicích. Zase taková katastrofa to není 🙂 a jezdit přes celou republiku je opravdu nesmysl. To bys taky mohla porodit na dálnici.

kapka_vody
autor
29. čer 2020

@areh 🙂 Je to první mimi a mám strach. Vím jak rodila máma, naposled před pěti lety. Upřímě mě taky dost vystresoval partner, když řekl, že jestli má můj gynekolog aspoň trochu rozumu, pošle mě hned do Brna na Obilňák, kde všechno neustále monitorují. Přitom jsme teprve na začátku a já nechci být sledovaná, pokud to nebude nutné, což ještě nemůžeme vědět.

jana31990
29. čer 2020

Tak já jsem rodila před 2 roky v Kolíně taky nemá údajně moc dobrou pověst. A bylo to vše bez mediace, desítky sester a doktorů na mě Teda necumeli. Byla u mě že začátku jen porodní asistentka až pak dyl teprv přišel doktor. A ve většině porodnice si můžeš říct jak chceš rodit. To má teď i Kolín a jsem rozhodnuta že tam v září budu rodit zase. Takže nejdřív bych si zjistila info na stránkách nemocnic nebo tam zavolala a pak bych teprv jistak plašila. A to co platilo před 5 lety už opravdu nemusí platit teď a většinou už ani neplatí

zelenaesmolda
29. čer 2020

@kapka_vody
tvoje predstavy o porodu v nemocnici jsou uplne mimo
Nemusis rodit s nohama nahore,zadnou medikaci ti nikdo nutit nebude a u porodu jsou porodni asistentky,jsou dve.doktro prijde az kdyz jsou nejake komplikace.
Pokud das souhlas tak se muzou prijit podivat medici ale taky tusim jenom jeden nebo dva maximalne.

daisymaminka
29. čer 2020

@kapka_vody Ahoj, pokud čekáte teprvě čerstvě, tak máš moře času si zjistit reálně, jak to v které porodnici funguje, co která akceptuje, jaké mají maminky zkušenosti... atd. Tvá představa je hodně scifi.

fidorka86
29. čer 2020

Tak představy autorky o porodnici v ČR rozhodně mimo nejsou. Bohužel. Ano, medikaci ti dají klidně bez optání. Já musela podepsat reverz, protože jsem nechtěla preventivně kanylu. Oxytocin na placentu se dává někde automaticky. Vše je o lidech. Takže záleží, na jakou narazíš směnu. Rodila jsem naposled před 3 lety v Náchodě. Porodní dům v ČR jako takový neexistuje. Jinak každá má představu o porodu jinou. Za mě píchnutí vody je už zásah do porodu. Stejně tak klystýr. I Hamilton. Doporučuji si co nejdříve zajistit svoji porodní asistentku, která tě provede těhotenstvím, bude s tebou konzultovat tvoje strachy i obavy. Pokud chceš nasávat více informací doporučuji buď tady skupinku Přirozený porod nebo na FB Porod v domácím prostředí OT. A nějaké pěkné knížky, třeba: Aby porod nebolel (L. Groverová), Znovuzrozený porod (M. Odent), Hypnoporod atd. 🙂 Držím palce! 🙂

veruuu_kubesovic
29. čer 2020

Mě příjdou tvé představy jako hotové sci-fi...a porodní dům v ČR? ten tu prostě není...
A pokud jsi na začátku těhotenství, doporučím si hodně pozjišťovat o porodnicích v tvém okolí 😉 a k otázce medikace - po pár hodinách kontrakcí, či kvůli nepostupujícímu porodu se upíšeš k čemukoliv, jen ať je bolest co nejmíň snesitelné...
A s nohami hore se už dávno nerodí...
Naposledy jsem rodila před 2roky jen s porodní asistentkou, bez klystýru, bez medikace = překotně, tam už moc na výběr nebylo...doktor se objevil až po porodu, kdy mě zkontroloval jestli to není na šití...
A těhotenství musí být sledováno, jedná se o miminko, o to jak prospívá atd 🙂 to nejde jak kdysi nic neřešit, nikam na kontroly nechodit a pak porodit na poli....

veroniqess
29. čer 2020

Spíš si vyber porodnici, která by splňovala tvá očekávání. Já jedu rodit 80km daleko, protože porodnice u nás je pro mě nepřijatelná, takže tě naprosto chápu. Bývá mezi nimi obrovský rozdíl. Já si nepřeji nástřih, medikaci, urychlování, odnášení dítěte, chci si vybrat polohu apod. (když nebudou problémy), a to mnou vybraná porodnice splňuje.

opicaa
29. čer 2020

Rodila jsem 2x ve Znojmě.. Před 4 a před 2 lety... S klystyrem- s tím jsem souhlasila a i bych si o něj asi řekla.. Porody jsem měla jen s porodní asistentkou.. U prvního koukala lékařka jen přes rameno a u druheho doktorka ani nestihla být, konec byl rychlejší než čekali.. Oba porody super, polohu jsem měla dle sebe, pak už jsem sebou pokaždé placla na záda, ale mě ta poloha v polosedu vyhovovala zcela naprosto, pokud nebudeš rodit, tak asi nezjistí co ti uleví bolesti a co je pohodlné a co ne.. Skatulkujes všechno moc na jedno brdo ale tak to není, ve Znojmě budu rodit i potřetí.. Medikaci jsem u druheho neměla a u prvního k tomu byly důvody a o všem mě informovali

klokanka31
29. čer 2020

@kapka_vody Poslala jsem ti interní poštu

mourovatakocka
29. čer 2020

Zas tak mimo nejsi, jak se ti snaží podsunout některé maminky. Porodnice jsou různé, lidé jsou různí. Zkus se podívat na Neratovice 🙂 Máš čas, hledej informace, pročítej zkušenosti, zajdi si na předporodní kurz a těš se na malého skřítka.

michelle_01
29. čer 2020

Pokud mas takovou hruzu z porodnic a porodu v CR, najdi si porodni asistentku, ktera ma smlouvu s danou porodnici. Muze vest cely porod a bude respektovat tve prani. Ja si nasla asistentku, doktorka prisla jen na zaverecnych 5 minut na cumendu. Nemela jsem ani klistyr, ani nastrih, pripravovala jsem se cele tehotenstvi a po porodu ve vane jsem odkracela po svych na pokoj a hned sedela.

pindrusice
29. čer 2020

Myslím,že jediný porodní dům který tu byl budován (v Praze) je samozřejmě stále ve fázi, připraven ale mimo provoz. Tvá představa o českém porodnictví je celkem reálná. Dost se může upravit průbojnosti doprovodu, což bych doporučovala dulu nebo svou Pa. Muž není často v křížové situaci dostatečnou pomocí Případně dotáhnout partnera na nějaký z respektujících kurzů (jemné zrozeni/hypnoporod a pod.) Aby si udělal reálnou představu,co je normální a pak se nenechal vystrašit nemocnicni rutinou.

asinehri
29. čer 2020

Nevím, kde se bere to přesvědčení, že v nemocnici vám někdo zasahuje do porodu, aby ho zkomplikoval a bylo s vámi více práce 😉

lucka662006
29. čer 2020

Rodila jsem v Jilemnici, polohu mi nikdo neurčoval, mohla jsem být ve sprše a nebo ve vaně, jak chci. Bez medikace, klystýr byl, ale to mi nevadilo, byla jsem za něj ráda, bez medikace, ani mi nikdo žádnou medikaci nenabízel. Já o ni nežádala. NIkdo na mě nespěchal, že na mě "čuměla" sestra jsem byla ráda, protože sledovala ozvy srdce miminka, rozhodně jsem tam nechtěla být sama a kdyby ano, odešla by na chvíli.... Doktor přišel jen podívat se, zeptal se PA, zda se jí zdá vše v pořádku, promluvil i krátce se mnou, vše ok. Všechny (téměř teda) ženy na světě to zvládly, dáš to taky 🙂

lennus
29. čer 2020

@kapka_vody Doporučuju najít si dulu a vše s ní probrat, bude vědět i o vstřícné porodnici v okolí. Já měla teď dulu u porodu, byla jsem dost riziková a rodila jsem v jedné z největších porodnic v ČR, ale porod byl krásný, rychlý a za odměnu, hodně i díky dule! Držím palce

takyjedna
29. čer 2020

Trochu prehanis. Rodila jsem pred mesicem v klasicke porodnici, bez medikace, bez nohou nahore, bez nastrihu, nikdo mi nic nenutil, pouze s porodni asistentkou. Akorat doktorka přišla na poslednich par minut... Jinak nikde nikdo. Mela jsem bonding a přiložení k prsu hned na por sale. A nemela jsem zadny porodni plán podotykam. Ale bylo to v severnich Čechách, takze ze Znojma mimo..

jajulin
29. čer 2020

Rodila jsem 4x ve dvou různých porodnicích, nikdy jsem neměla porodní plán, vždy jsem se s personálem na všem domluvila. Základní body jsme si ujasnili při příjezdu, zbytek podle aktuální situace během porodu. Normální rozumná domluva dospělých lidí. Všechny porody byly spontánní, bez komplikací, ale některé hrozně dlouhé. A ano, poslednich 5 minut na tlačení jsem si zcela dobrovolně lehla na to zatracované porodní lůžko, protože mi to tak bylo nejpohodlnější. Nastavili mi to přesně podle mých pocitů, tzn. do polosedu, abych se mohla pořádně zapřít, miminko rozhodně nešlo z porodních cest do kopce. Ani vlastně nevím, u kterých porodů byl v závěrečné fázi přítomný lékař, možná snad jen u třetího, nevnímala jsem to.

lv
29. čer 2020

Manžel rodil na Obilňáku? 😆

jade85
29. čer 2020

@veruuu_kubesovic to jsou ale kecy... laskavé nevydávej své názory a zkušenosti za obecně platné pravdy...
Medikace - jsou jiné způsoby, jak zvládnout kontrakce nebo rozhýbat nepostupující porod, než do sebe nechat napíchat kde co.
Poloha - ve celé řadě porodnic nutí rodičku jít ve finále na záda, minimálně do polosed.
Personál u porodu - ano, lze rodit jen s PA, ale ve většině porodnic se tam na finále nacpe doktor a často i pediatr.
Těhotenství - proč by muselo být sledováno? Miminko prospívá i bez sledování, samozřejmě že to jde jako kdysi nic neřešit a porodit tam, kde žena uzná za vhodné. Je to svobodná volba každého.

inkheart
30. čer 2020

@kapka_vody pokud jsi z Brna, doporučuji Vyškov, ta porodnice je známá tím, že rodickam hodně vychází vstříc i v případech, kdy jinde ne (třeba tam proběhl i vaginální porod po 3 sekcích!). A taky doporučuji dulu nebo vlastní pa. Pak může být i porod v porodnici velice přátelský a dle tvých přání. Já jsem tohle neudělala a první porod skončil sekcí, což se možná vůbec nemuselo stát... Proto bych příště volila jinak (právě ten Vyškov místo Obilnaku a taky vlastní doprovod). Držím palce

astyna88
30. čer 2020

Bulovka pred cca 2mesici, presne jsem videla tri pa a jednoho doktora na zaver,zda bude potreba steh,pa si nebyla jista. Dnes jsou takove moznosti, recenze, den otevrenych dveri, duly,apod ze si myslim,ze najdes to,co hledas.

astyna88
30. čer 2020

@jade85

Me zase prijde vtipne,jak zena po jednom porodu ma hned jasno,co jsou kecy a jak.vse zvladnout. Ja mam po 3 porodech v ruznych prazskych porodnicich a mam k porodu ditete obr respekt. Jasne,ze medikace neni vzdy nutna (ja ji nikdy nemela,ale rodim rychle a mam prah bolesti taky jinde), ale po napr 20h kontrakci uz si das aspon dolsin na rozvolneni cest nebo epidural. Na tom neni nic spatneho, kdyz muzes porodit jinak nez v agonii bolesti,ale potom se bit do prsou,zes to zvladla bez...poloha - ja byla vzdy v takovych bolestech,ze jsem zvladla jen se otocit na bok, nebo sjet zadkem dolu a manzel me pridrzoval. To jsou takove tlaky,ze jsem nemela ani silu jit na ctyri,kdyz lezl muj 4kg syn...a nikdy ani steh. Personal - pediatt se na dite prijde podivat po porodu,co je na tom spatneho? Ja nepoznam, ja ma okyslicenou krev,zda nema neco skripleho nebo zlomeneho (syn mel klicni kost,ale ani neknikl,kdyz mi ho dali na bricho). Teh - proc sledovano? Prave kvuli tomu,abycho nedopadli jak ve VB,kde se teh nemonituruje,nesleduje a pri potizich to reknou,at si doma sednes nad wc,ze potrat bude na par dni, vagin az pri opak potratech,protoze je to prece drahy. Miminko prochazi takovym stresem behem porodu,jak uz nikdy ne, hladinu stres hormonu ma 200x nad limitem, tep behne kome 180-230, ano,muzeme to udelat jao kdysi, ale at si pak nestezujeme na mortalitu jak deti,tak rodicek. Takze suma sumarum,tvuj prispevek mi prisel jako jeden velky blud a kecy...

kapka_vody
autor
30. čer 2020

@lv 🙂 Jeho dvě předchozí ženy tam rodily. A on si prostě myslí, že tam je to nejlepší. Nevadí mi rodit tam. Spíš je mi proti srsti, že mi bere možnost volby, aniž by se zeptal, co si o tom myslím.

kapka_vody
autor
30. čer 2020

Děkuji všem za příspěvky 🙂 Některé mi opravdu pomohly.

klokanka31
30. čer 2020

Taky si myslím že je volba každé ženy kde porodí. I kdyby chtěla rodit na tom poli... A nikde podle zákona není dáno že těhotenství musí být sledované.

eithelwing
30. čer 2020

Nevim, zda máš nějaké komplikace, u mě bylo první těhotenství v pořádku, druhé s cukrovkou. První je 3 roky zpět, druhé jsem rodila teď 1.6. Obě děti jsou rozené v Trutnově, malá porodnice.

Nikdo mi nic nenutil. Já tedy neměla extra přání, ale vše bylo s mým souhlasem. Od klystýru po nástřih. Zeptali se, řekli proč by danou věc udělali a já odsouhlasila.
Trošku horší poprvé pro mě byla péče dětských sester, rady o kojení byly dost zmatené. Podruhé už jsem si kojila podle sebe. 😀

jade85
1. črc 2020

@astyna88 mně se nelíbilo, jak to, co napsala autorka příspěvku, na který jsem reagovala, vyznělo směrem k budoucí prvorodičce - proč jí tvrdit, že určitě bude škemrat o něco na bolest, když to vůbec nemusí být její případ (a o co víc budeš někomu bez zkušenosti cpát, jak je porod strašná bolest, o to víc to tak pak bude vnímat). Poloha na zádech a přítomnost personálu - neříkám, že jedno nebo druhé je nutně špatně, když to tak žena chce, jen to, že v řadě porodnic je to bohužel jediná možnost a rutina. Monitorování a místo porodu je na delší debatu. Každopádně monitorováním v těhotenství miminku nijak nepomůžeš (naopak, o bezpečnosti ultrazvuku se stále vedou odborné diskuze), když se zjistí problém, stejně s tím nelze nic dělat (maximálně ukončit těhotenství nebo naplánovat zákrok po porodu). Stres miminka při přirozeném porodu je naprosto fyziologický, není to nic, co by se muselo dít pod lékařským dohledem. Co není fyziologické je stres miminka např. při vyvolávaném porodu. A k mojí osobě - ano, mám jedno dítě, rodila jsem celkem dvakrát, poprvé ve 14tt. Kromě toho jsem dula, pracuji s těhotnými ženami a neustále se v téhle oblasti vzdělávám. Nemyslím si, že bych psala nějaké bludy.

levandule_k
1. črc 2020

Na FB je ještě dobrá skupina Podpoříte mě v osvětě? Asi bych zapracovala na názorech partnera, aby to u porodu nebylo, miláčku, ale pan doktor ví, co dělá, tak si nech dát oxytocin...

prejeta_zaba
1. črc 2020

Nevím proč by tě gynekolog měl hned posílat na Obilňák na monitorování. Čekáš dvojčata nebo máš nějaké komplikace? V Brně jsou celkem dobří Milosrdní bratři. Necpou medikaci, neurychlují porod. Mě třeba u 2 porodů Hamiltona, klystýr ani praskání vody nikdo nedělal, nebylo to potřeba, ale to všechno přece záleží na konkrétním stavu. To přece nejde dopředu říct, za žádnou cenu nechci.🤷‍♀️ V tomto rozpoložení spíš asi porod doma, ale to se připrav na smršť nenávistných komentářů - nerozebírej to po internetu 😝. Je to tvoje věc a tvoje zodpovědnost. Podle mě to, že ti někdo udělá nástřih ještě není potřeba popisovat jako hrozný teror rodiček a hrůzný zážitek. Ale jo, jakási nesvoboda v tom je. Pokud je pro tebe tolik důležité cítit se ve svém prostředí a trvat na požadavcích, tak bohužel porodní domy nejsou, leda sehnat dulu a jít od toho doma. 🤷‍♀️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru